TÜRKİYE,

2. Çeyrekte %7.6 büyüme ile

BÜYÜMEYE DEVAM DEDİ…

Günün belki de en güzel haberi Türkiye ekonomisine ilişkin açıklamaydı…

Ülkemiz 2. Çeyrekte güçlü hane halkı tüketimi, hızlı artan hizmet ve sanayi sektörü ile ihracatın desteğiyle beklentilere paralel bir büyüme trendi yakaladı…

Açıklanan veriler, dünyanın en hızlı büyüyen üçüncü ekonomisi olduğumuzu gösteriyor…

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Türkiye ekonomisinin büyüklüğü yılın ikinci çeyreğinde cari fiyatlarla 3 trilyon 418 milyar 967 milyon lira olurken, GSYH cari fiyatlarla ABD doları bazında 219 milyar 335 milyon olarak gerçekleşti. Kişi başı milli gelir ise ikinci çeyrek itibariyle 9 bin 690 dolar hesaplandı.

Tarım’da bir daralma söz konusu iken sanayi verilerin güçlü çıkması gelecek adına daha da ümitvar olmamızı sağlıyor…

Ayrıca, hizmetler sektörü pandeminin yaralarını sararken büyümesine ivme kattı. Hizmetler sektöründe yüzde 18,1’lik büyümenin ekonomiye katkısı 4.24 puan gibi oldukça yüksek gerçekleşti. Finans sektörü kredi büyümesinin ve güçlü karların etkisiyle büyümeye olumlu katkı veren sektörler arasında yer aldı. Finans sektöründe ikinci çeyrekte geçen yılın aynı çeyreğine göre yüzde 26,6’lık büyümenin ekonomiye katkısı 1.31 puan oldu. Bilgi iletişim sektörü yüzde 5,3, gayrimenkul yüzde 4,1, idari destek ve hizmet faaliyetleri yüzde 11, kamu yönetimi yüzde 1,7 ikinci çeyrek büyümesine imza attı.

Hazine ve Maliye Bakanı Sayın Nureddin Nebati’nin büyümeyi ve istihdamı önceliklendiren, üretimi ve ihracatı destekleyen Türkiye Ekonomi Modeli ile elde edilen kazanımlarının yılın kalan döneminde de sürmesi halinde “sürdürülebilir ve istihdam odaklı büyüme” sağlanacak…

Bu bağlamda, Ticaret Bakanımız Sayın Mehmet Muş’un şu değerlendirmesini de göz ardı etmemek gerek…

"Türkiye 2022 yılının 2. çeyreğinde %7,6 büyüyerek başarılı performansını sürdürmüştür. İhracat, büyümeye 3,87 puan katkı vermiş, büyümenin yarısı mal ve hizmet ihracatından kaynaklanmıştır" .

İnanıyorum ki yakın gelecek Türkiye ekonomisi için bugünden daha iyi olacak…

Kalın sağlıcakla…