Tosya Anadolu Lisesi Osmanlı’nın son zaferi olan Kut’ül Ammare’nin 100. yıl dönümünde program düzenledi.
Dün İlçe Müftülük salonunda düzenlenen programa İlçe Müftüsü Basri Bektaş, İlçe Milli Eğitim Şube Müdürleri Efkan Dağlı ve İsmail Sabuncu, Tosya Anadolu Lisesi Müdürü Mustafa Koç, Tosya Atabinen Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Zeynep Koç, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.

Okul öğrencilerinden Merve Kabakoğlu tarafından yazılan ‘Son Zafer’ adlı kompozisyonun okunmasının ardından Kastamonu Üniversitesi Uluslar arası İlişkiler Bölümü Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Yahya Yeşilyurt tarafından Osmanlı’nın Son Zaferi olan Kut’ül Ammare anlatıldı.
Kut’ül Ammare’nin coğrafi konumu hakkında bilgi vererek konuşmaya başlayan Doç. Dr. Yeşilyurt; “Kut’ül Ammare Tarih kitaplarının üstünde durmadığı ama İngilizleri perişan ettiğimiz büyük bir zaferdir. Kut’ül Ammare Savaşı Türk’ün, Türk Ecdadının azminin zaferidir. Bundan 100 yıl önce şuan Irak toprakları sınırı içersinde yer alan Kut Bölgesinde yapılan Osmanlı Devleti’nin son zaferidir. Kut’ül Ammare 1948 yılına kadar bir bayram olarak kutlanmaktaydı. Ancak anlaşılmayan ve açıklanamayan nedenlerle ve özellikle NATO topluluğuna girdikten sonra bu kutlamalara son verilmiş, Kut Zaferi unutulmuştur.  Bu galibiyetin önemli olmasının bir nedeni de köklü askeri geleneğe sahip olan İngiliz ordusunun tarihinde görülmedik biçimde kitlesel teslim oluşu ve fiyasko şekilde olan mağlubiyet gerçeğidir. Diğer gerçek ise İngilizlerin karşısında kendilerinden daha eski bir askeri geleneğe sahip olan azmin ve korkusuzluğun timsali Şanlı Türk Ordusunun bu zaferi kazanmasıydı. Kut’ül Ammare Savaşı; Birinci Dünya Savaşı’nda Osmanlı Ordusunun zor şartlar ve imkansızlıklar içerisinde, Çanakkale’den sonra İngilizlere karşı kazandığı ve bir tümeni bütün personeli ile esir aldığı eşsiz bir zaferdir” şeklinde devam etti.



Konferansın ardından İlçe Müftüsü Basri Bektaş tarafından dua yapıldı. Konferansa konuşmacı olarak katılan Kastamonu Üniversitesi Uluslar arası İlişkiler Bölümü Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Yahya Yeşilyurt’a İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Efkan Dağlı tarafından plaket takdim edildi.
Konferans hatıra fotoğrafı çekimiyle sona erdi. 






Editör: TE Bilisim