Tosya ilçesindeki tarihi Kalkan Dede Türbesi ve hemen yanında bulunan Mermerdirek Camii define avcılarının tahribatı sonucu yok olma tehlikesini yaşıyor. Tosya ilçesinin en eski yerleşim yerlerinden biri olarak kabul edilen Mermerdirek mevkiinde eski Bizans dönemi tarihi eserlere rastlanmıştır.

Tarihi eser olma özelliğini taşıyan türbe ve cami hurafeciler ve define arayanlar tarafından tahrip ediliyor. Yetkililerin bu tür yağmalara seyirci kalmaması gerektiğini belirten vatandaşlar, yok olma tehlikesiyle karşı karşıya bulunan tarihi Mermerdirek camisine sahip çıkılmasını istedi.

Camii çevresinde ikamet eden Mermer Direk Mahallesi sakinleri ilgisizliğe sitem ederek şunları söylediler ‘’Geçtiğimiz yıllarda Türbe ve çevresinde para olduğunu düşünen define avcıları da türbeyi yağmaladılar. Caminin altını kazarak define aramaya çalıştır. Pois bu definecileri birkaç defa yakaladı fakat onlar serbest kalınca tekrar kazmaya geliyorlar. Hatta sakin yer olduğunu düşünen bazı terbiyesiz insanlar burada içki içerek caminin içinde sızıp uyuyorlar. " şeklinde konuştular


Editör: TE Bilisim