HABER: SEDAT AĞACIKOĞLU 

KASTAMONU (İHA) – İstanbul Üniversitesi Güzel Sanatlar Okulu mezunu genç ressam Zeynep Erkaragülle İstanbul’da yaptığı ressamlığı bırakarak Kastamonu’nun Tosya ilçesinde 14 dönüm alana 2 yıl önce diktiği 10 bin kök Lavantanın hasadını bugün ilçe protokolü ve çok sayıda vatandaşın katılımı ile gerçekleştirdi.

To9sya Çeltik Komisyonundan Önemli Uyarı Geldi To9sya Çeltik Komisyonundan Önemli Uyarı Geldi

Tosya Lavanta Kokacak

Tosya’da her yer Lavanta Kokacak’’ fikri ile 2 yıl önce yola çıkan Ressam Zeynep Erkaragülle Tosya D100 kenarında 14 dönüm tarla kiraladı. Kiraladığı tarlanın büyük bir kısmına lavanta diken  kadın çiftçi diğer alanlara Altın otu, Sarı Kantaron,kekik ve aranyo dikti. Girişimce Zeynep Erkaragülle tarafından ilçede tıbbi aromatik bitki yetiştiriciliğinin ilk hasadı bugün yapıldı.

Tosya D-100 Karayolu üzerinde gerçekleştirilen lavanta hasadı törenine Kaymakam Suat Hatam, Belediye Başkan Yardımcısı Mustafa Mola, İlçe Emniyet Müdürü Selahattin Batman, İlçe Tarım Müdürü Ali Çakar, Siyasi Parti ilçe başkanları ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Dikim töreninde konuşan girişimci Zeynep Karagülle; “İstanbul’dan Tosya ilçesine geldikten sonra ne yapabilirim Tosya’ya ne kazandırabilirim diye düşündükten sonra Soğuktan etkilenmeyecek çok humuslu olmayan topraklarda tutunabilecek bitkiler araştırmaya başladım. Bunun sonucunda ise Tıbbi Aromatik bitkiler yetiştiriciliği eğitimi aldım. Bize en çok uygun Lavanta aronya gibi bitkiyi araştırdım. Aslında 100 kök bir lavanta dikerek başlayacaktım, bir cesaret ile dikeyim bol bol diye düşünerek yola çıktım ve 10 bin kök lavanta diktim. Lavantanın kullanım alanı çok fazla ve geniş bir sektörü var’’ dedi.

Törende konuşan İlçe Kaymakamı Suat Hatam ‘’ Genç kardeşimizi tebrik ediyorum. Yaklaşık 14 dönüm alana Lavanta dikimi gerçekleştirdi ve bugün hasadını yapıyoruz. Bir Çin atasözü ‘’çok yaşamak istiyorsan toprakla uğraş az yaşamak istiyorsan insanla uğraş’’ Zeynep kardeşimiz evde oturacağına gelip burada tarlada lavanta ekimi yaptı. Güzel bir hopi ve üretimi katkı sağladı. Kendisini tekrardan tebrik ediyorum’’ dedi

Belediye Başkan Yardımcısı Mustafa Mola konuşmasında; “Öncelikle ben Zeynep hanıma teşekkür ederim. Özellikle bir kadın girişimcinin cesaretini ön plana koyup böyle bir tarımsal faaliyeti gerçekleştirdiği için, ilçemize katacağı ekonomik anlamdaki değer içinde ayrıca teşekkür etmek istiyorum. Eğer veriminin yüksek olduğu ortaya çıkarsa lavanta ciddi anlamda Tosya’daki özellikle kadınlarımız ve tarımsal faaliyetle uğraşan, ticari faaliyet ile uğraşan, vatandaşlarımız, için ise iyi bir gelir kaynağı olacağı kanaatindeyim. Tosya Belediyesi olarak bu tür girişimci insanlarımızın her zaman yanında olur ve destekleriz”.

Editör: TE Bilisim