Tosya'da ilk lise 1963 yılında başlatılan girişimle inşa edildi. İlçemiz işadamlarından İbrahim Kemal Erçelebi başkanlığında kurulan Tosya Lise Yaptırma Derneği ilçede lise yapımı için düğmeye bastı.

Sadece ortaokul olan ilçede o günlerde eğitime verilen önem nedeniyle lise yapımı için karar alınarak Tosya Lise Yaptırma Derneği kuruldu. O dönemde lise olmadığı için okuyamadığını ve bunun kendi içinde bir nukte olarak kaldığını söyleyen İbrahim Kemal Erçelebi başkanlığında kurulan dernek bugün Tosya Cumhuriyet Anadolu Lisesi olarak eğitime devam eden Tosya Lisesi’nin inşası için çalışmalara başladı. Tosyalı hayırseverlerin katkılarıyla hafriyat yapıldı, Tosya Lisesinin temeli atıldı.

Derneğin girişimiyle Tosyalı hayırseverlerin desteğiyle inşaatına başlanan Tosya Lisesi karkas inşaatının tamamlanmasının ardından Milli Eğitim Bakanlığı’na devredildi.  Milli Eğitim Bakanını ziyaret eden Tosya Lise Yaptırma ve Yaşatma Derneği Başkanı İbrahim Kemal Erçelebi ve yönetim kurulu üyeleri ile Tosyalılar, ilçemizde inşaatına başladıkları Tosya Lisesi hakkında bilgi verdi.  İnşaatın bakanlığa devredilmesi teklifini kabul eden Milli Eğitim Bakanı çalışmalara hız vererek kısa sürede inşaatı tamamladı.
İlçenin ilk lisesi olan Tosya Lisesi 1966 yılında eğitim öğretime başladı. Halkın yardım ve desteğiyle inşa edilen Tosya Lisesi 50 yılı geride bıraktı.  Halkın destek ve yardımıyla inşa edilen Tosya Lisesi yarım asırlık eğitim öğretiminde toplam 2535 öğrenci mezun etti.

50 yıllık tarihinde verdiği mezunlar arasında bilim adamı, devlet adamı, işadamı gibi çok önemli isimler var. RTÜK-Radyo Televizyon Üst Kurulu Başkanlığı yapan Zahit Akman Tosya Lisesi mezunu olduğu gibi, Tosyamızın yetiştirdiği merhum bilim adamı Erzincan Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Erdoğan Büyükkasap, Ardahan Üniversitesi Rektörü Prof Dr. Orhan Söylemez, Avrupa Birliği Daimi Temsilciliğine atanan Bağdat Büyükelçisi Faruk Kaymakçı… gibi isimler Tosya Lisesi sıralarında gördükleri eğitimin ardından bu makamlara geldiler.

Okul Aile Birliği Yönetimi Tosya Lisesinin 50 yıllık tarihinde verdiği mezunlarını önümüzdeki günlerde planladığı bir mezunlar buluşmasında bir araya getirmeyi planlıyor. 

Editör: TE Bilisim