Haber: Sedat Ağacıkoğlu

Kahraman Doktorumuz 1887 yılında Tosya’da doğar. Saatçi ailesine mensuptur. İlkokulu Tosya’da İdadiyi Kastamonu Lisesinde bitirir.
İstanbul’da tıbbiyeyi bitirince İstiklal savaşı yıllarında İnebolu Frengi Hastanesine tayin olur. Çok kısa zamanda başarılı işler yapıp başhekimliğe yükselir.
O yıllar zor yıllardır.
Savaş yılları, kıtlık yokluk yıllarıdır.
Kalabalık ve kontrolsüz bir liman şehri olan İnebolu her türlü hastalığa açıktır. İlaç yoktur. Tıp ise daha birçok ilacı henüz keşfetmemiştir.

Ankara'da askeri birlikte Bit salgını başlar ve doktorlar bir türlü çare bulamazlar.Tıp adına İnebolu'da yaptığı başarılı çalışmalar sonrasında namı Ankara'ya kadar uzanan Tosyalı Doktor İsmail Hakkı Bey, bit hastalığı ile mücadele etmek üzere Ankaraya çağrılır.İnebolu'dan Ankara'ya cephane ceken kağnı arabaları ile 16 gün süren bir yolculuk sonrası Ankara'ya gider. Yaptığı başarılı çalışmalar ve tedavi sonrası bit salgınını kısa sürede sonlandırır. Mustafa Kemal Atatürk Tosyalı doktor İsmail Hakkı Bey'e bizzat teşekkür ederek tekrar İnebolu Devlet Hastanesine görevlendirir.

İnebolu halkı tarafından çok sevilen Tosyalı Doktor İsmail Hakkı Bey eldeki imkanlar dahilinde halkın her derdine derman olur.


O dönemde Cephane çeken İnebolu halkını zayıf düşürmek için Ermeni ve Rum çeteleri sürekli olarak İnebolu'nun içme suyunu zehir katma teşebbüsünde bulunmuşlar. Tosyalı doktor İsmail Hakkı Bey ilçede bu zehirlenme vakalarını tedavi etmek ve engellemek için uğraşırken ilçede bu defa Kolera salgını başlar.

Bir gün İnebolu Hastanesi'nin bahçesindeki kuyuya zehir atmak isteyen 5 Ermeni çetesi ile karşılaşan Tosyalı İsmail Hakkı bey hainleri belindeki silahı ile vurarak hepsini öldürür.

İsmail Hakkı Bey ilçede baş gösteren Kolera ile mücadele ederken kendiside bu amansız hastalığa yakalanır.Doktorumuz görevini yaparken yakalandığı hastalıktan kurtulamayıp 33 yaşında şehit olur.


Tosya’daki ailesi çok isteseler de İnebolu halkı Şehidini vermez. Hastane bahçesine gömülür. Mezarı başına da,
“Yaşadığı sürece vazifesi uğruna hayat sürüp, sonsuzluğa erişti,” diye başlayan bir abide dikilir.
İNEBOLU ŞEHİDİ VERMEK İSTEMEZ
Şehit Doktorumuz Tosyalı, ama sonsuza kadar İnebolu’ya emanet.
Ruhun Şad Olsun TOSYALI DOKTOR İSMAİL HAKKI BEY

Editör: TE Bilisim