HABER: SEDAT AĞACIKOĞLU 

KASTAMONU (İHA) – Kastamonu’nun Tosya ilçesinde, hava sıcaklığının bunaltıcı seviyelere çıkmasıyla mandalar Akbük yaylasında bulunan göle girerek serinliyor.

Tosya ilçesine bağlı Akbük, Avşar ve Çifter köylerinde mandacılık yaparak geçimini sağlayan vatandaşlar, aşırı sıcakların hâkim olduğu ilçede hayvanlardan süt verimi alabilmek için onları otlamak için çıkardıkları Akbük yaylasında ki göle sokuyor. Öğle saatlerinde suya giren mandalar, yaklaşık 2 saat su içerisinde kaldıktan sonra tekrar otlatılmaya götürülüyor. Afrika’yı andıran sahneler, zaman zaman renkli görüntüler oluşturuyor.

Akbük yaylasında bulunan yayla evinde ikamet eden emekli öğretmen Mehmet Soysal, sıcakların artmasının mandaları olumsuz etkilediğini söyledi. Hayvanları serinletebilmek için çoban arkadaşlar günde bir defa yayla evimizin önünde bulunan bu göle getirdiklerini ifade eden Soysal Hoca, “Çevredeki köylerde yaklaşık 70-80 civarında manda var. Çobanların Mandaları serinletmek için bu gölden başka çareleri yok. Burada hava sıcaklığı 32 dereceye kadar yükseldi. Mandalar öğleden sonra suya giriyor, aşağı yukarı 2 saat suda kalıyor. Daha sonra hayvanları otlatıp köye götürüyorlar. Bu gördüğünüz manzara insanın aklına bir an belgesellerde izlediğimiz Afrika’yı anımsatsa da burası Tosya’nın Akbük köyü” diye konuştu.

Editör: TE Bilisim