Haber: Sedat Ağacıkoğlu

Tosya'da  Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS)'ye kayıtlı vatandaşları ilgilendiren değişikliğe gidildi.


 Tosya Ziraat Odası Başkanı Kadri Eken www.tosyahaberleri.com haber sitesine yaptığı açıklamada '' Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan Çiftçi Kayıt Sistemi Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.Değişiklikle, çiftçilerin ÇKS’ye kayıt olması, kontrollerin yapılması ve sistemin güncellenmesine ilişkin esaslar düzenlendi.

Buna göre, taahhütnameye konu araziler, üretim yılına ait uydu görüntüleriyle ya da tespit komisyonları tarafından yerinde kontrol edilecek. Bu kapsamda tarımsal faaliyet yapılan ancak mülkiyet ve mirasçılık sorunu nedeniyle kayıt yapılamayan alanlar ’taahhütname’ belgesi ile kayıt altına alınabilecek.

Böylece mülkiyet ve mirasçılık sorunları sebebiyle desteklerden faydalanamayan üreticiler de tarımsal desteklerden yararlanabilecek.ÇKS’ye kayıtlar yapılırken; hisseye isabet eden alanların bölünerek kiraya verilmesi durumunda, ’Toprak Koruma ve Arazi Kullanım Kanunu’ hükümlerinde yer alan asgari tarımsal büyüklük şartı Hazineden kiralanan alanlarda aranmayacak.

Ayrıca ÇKS belgesi olan çiftçilerimiz 31.12.2023 tarihine kadar dosyalarını yaptırarak odamıza teslim etmesi gerekiyor.Yeni sisteme göre Taahhütname verme süresi 30.Haziran 2024 tarihi bu nedenle bu belge için çiftçilerimizin acele etmesine gerek yoktur''dedi.

Çaybaşılı Hoca Cumhurbaşkanı imzası Sonrası Çaybaşılı Hoca Cumhurbaşkanı imzası Sonrası

Editör: TE Bilisim