Haber-Analiz: Sedat Ağacıkoğlu

Yakın zamanda Kastamonu’nun Bozkurt ve Sinop’un Ayancık ilçelerinde yaşadığımız sel felaketi, yaşanılan acının büyüklüğü Tosya ilçesi için son derece önemli bir uyarıyı gündeme getirdi. Özellikle Sinop’un Ayancık ilçesinde yaşanan sel felaketinde iddialara göre Orman işletmesine ait stok depolarından selin etkisi ile ev ve işyerlerine basan tomruk görüntüleri Tosya ilçesi için ders alınması gereken çok önemli bir afet olarak gündemimize geldi.


“BİR MUSİBET BİN NASİHATTEN İYİDİR”
Atalarımız, ne de güzel söylemişler “Bir musibet bin nasihatten iyidir” diye yaşanan sel felaketi sonrası Tosya ÜçOlukları Orman Deposu ilçemiz için büyük bir tehlikeyi gün yüzüne çıkardı. İklim değişikliği ile kuraklık ve orman yangınları ardından olması muhtemel sel felaketlerinin çok daha büyük olacağı bizim Tosya’da olmaz denilen felaketlerin yaşanacağı bilimsel raporlarda yayınlanmaktadır. Bozkurt ve Ayancık ilçelerinde yaşanan sel felaketinin ilçemizde yaşandığı takdirde Üç olukları orman deposunda bekletilen tomruklar ne büyük bir tehlike olduğu yaşanan sel felaketi örnekleri ile ortaya çıktı.


KAYMAKAMLIK VE BELEDİYE’YE ÖNEMLİ GÖREV
Tosya ÜçOlukları mevkiinde dere kenarının hemen kenarında bulunan orman deposunda depolanan tomruklar, olası sel durumunda büyük bir felakete davetiye çıkartıyor. Önceki yıllarda da taşınması gündeme gelen ve tartışmalara neden olan depo şimdi taşınmaz ise ne zaman taşınacak. Tosya Kaymakamlığı ve Belediyesi Devlet Su İşleri ve Orman Bölge müdürlüğü ile yapacakları görüşme sonrası bu deponun kaldırılması için hiçbir engel görülmemektedir.


DEVREZ’DEN TOMRUK TOPLAMAK İSTEMİYORUZ
Bozkurt ve Ayancık ilçelerinde yaşanan sel felaketi sonrası onlarca ölüme ve maddi hasara neden olan tomruklar ve ağaçlar günlerce denizden toplandı. İlçemizde olası yaşanabilecek böyle bir sel felaketi karşısında ÜçOlukları Orman deposundan sele kapılan tomrukları felaket sonrası Devrez’den toplamak istemiyoruz. İlçe yetkililerinin ivedi bir şekilde bu konuyu gündeme alarak soruna çözüm bulma yönünde çalışma başlatmalı. İlçedeki sivil toplum kuruluşları, muhtarlar, eğitim kurumları ve vatandaşlar Orman deposunun kaldırılması yönünde kamuoyu oluşturmalı dır.


ÜÇ OLUKLARI ORMAN DEPOSU ALANI NEDEN MİLLET BAHÇESİ OLMASIN
Tosya Belediyesi tarafından belli kısmında parsel çalışması yapılarak imara açılması yönünde bir engel bulunmamaktadır. Yapılan çalışma sonrası 4 parsele ayrılan alan dışında kalan bölüm ÜçOlukları piknik alanı ile birleştirilerek Millet Bahçesi yapılabilir.


TOMRUK KAMYONLARI İLÇE TRAFİĞİNDE TEHLİKE OLUŞTURUYOR
Dağlardan kesilen ağaçlar tomruk haline geldikten sonra kamyonlarla Tosya ilçe merkezinde bulunan ana cadde yolundan geçerek depolanmak üzere ÜçOlukları Orman deposuna taşınıyor. Daha sonra ihalesi yapılarak satılan tomruklar tekrardan kamyonlarla ilçe merkezinden geçerek üretime gitmektedir. ÜçOlukları Orman deposunun kapatılması durumunda İlçe trafiğini zora sokan ve esnafını, vatandaşlar için hayati tehlike oluşturan bu durumunda önüne geçilmiş olunacak.


AVŞAR DEPOSU TOSYA’NIN YÜKÜNÜ TAŞIR
Tosya Orman İşletme Müdürlüğü bünyesinde 9 şeflik ve 4 Orman Deposu bulunmakta idi. Ortalıca ve Sekiler Orman depolarının kapanması sonrası  ÜçOlukları Orman deposu ile Avşar deposu aktif olarak kullanılmaktadır. Tosya Üçolukları Orman deposu kapatılarak Avşar Orman deposuna taşınabilir.


SİYASİ GRAMAJI DÜŞÜK OLDUĞU İDDİA EDİLEN TOSYA’DA SİYASİ PARTİLER GÜCÜNÜ GÖSTERSİN
Geçmiş dönemlerde ilçede aktif siyaset ve yöneticilik yapan MHP ve Ak Parti geçmişi bulunan bir siyasetçi bir zamanlar yaptığı açıklamada ‘’Tosya’nın Siyasi Gramajı Düşük’’ demişti. ÜçOlukları Orman deposunun kapatılması için Tosya’daki siyasetçilere önemli görev düşüyor. Gerçekten Tosya’nın Siyasi Gramajı düşükmü yoksa değil mi bunu göstermenin tam zamanı.


HAYDİ TOSYA ŞİMDİ BİRLİK OLMA BİR OLMA ZAMANI

Editör: TE Bilisim