HABER: SEDAT AĞACIKOĞLU 

Kastamonu’nun Tosya ilçesinde Belediyenin uhdesindeki Asri Mezarlıkta önceden ‘’ aile mezarlığı tahsisi’ ’olanlar dışında mezar yeri almak isteyenlere yer verilmiyor. Çünkü Tosya Asri mezarlık doldu ve ölüleri gömecek yer kalmadı.

TOSYA BELEDİYESİ HAREKETE GEÇTİ

1940 yıllarında kurulduğu tahmin edilen Tosya Asri Mezarlık yaklaşık 80 yıldan fazla zamandır ebedi istirahat gâh anlamında önemli bir hizmeti yerine getiriyor. Şehir merkezine yakın konumda ve 193 dönüm alanda bulunan mezarlık yüzde 95 doluluk oranına ulaşmasının ardından Tosya Belediyesi harekete geçti. Eski mezarlığın hemen yan tarafında bulunan yaklaşık 30 dönüm arazide genişletme ve dolgu çalışması yapılacağı bilgisine ulaşıldı.

MEZAR YERİ YOK DEMEK BİZLERİ ÇARESİZ BIRAKIYOR

Tosya Asri Mezarlığı 80 yıllık tarihi ile yeşillikler içerisinde huzur bulabildiğiniz şehir içerisindeki tek ve en büyük alan olma özelliğinde. Vatandaşlar Mezar yeri almak için Belediyeye müracaat ettiklerinde ‘’şu an için mezarlıkta yer yok ‘’ cevabı karşısında çaresiz kalıyorlar. Bu durum karşısında vatandaşlar’’ Allah geçinden versin henüz ölmemiş ya da bir aile büyüğü öldüğünde Asri Mezarlığa defnetme isteğimiz olduğunda ne yapacağız?

BELEDİYE YILLAR ÖNCE ALINMIŞ BOŞ MEZAR YERLERİNE ÇÖZÜM BULSUN

 Tosya Asri mezarlıkta bakıyoruz yıllar öncesinden özellikle Tosya dışında ikamet edenler 5-10 kişilik aile mezarlığı adı altında mezar yeri parsel kapatmış. Özellikle eski mezarlık yerinde aile mezarlığı tahsisi olanları, sanki bir mezar varmış gibi etrafı çevrili bir şekilde boş duruyor. Ama hiçbir şekilde aile mezarlığı yeri alamamış, bundan sonra vefat edecek kişiler için Tosya Asri Mezarlığı kapısı artık kapalı. Çünkü tahsis edecek mezar yeri kalmadı. Bizler mezarlıklar konusunda oldukça duyarlı bir yönetim sergileyen, mezarlıkların temizliği konusunda hassas davranan Belediye Başkanı Volkan Kavalıgil’den bu sorunlara bir çözüm bulmasını istiyoruz.

TOSYA'DA YAKALANDILAR! TOSYA'DA YAKALANDILAR!

BAŞKAN ‘’ 2023 YILININ İLK ÜÇ AYINDA BU SORUNU ÇÖZECEĞİZ’’

Edindiğimiz bilgiye göre Tosya Belediye Başkanı Volkan Kavaklıgil’in yeni mezarlık yeri için yoğun mesai harcadığı ve önümdeki 3-4 ay içinde bu sorunun tamamen çözüleceğini ve de bu süre içinde vefat olayı gerçekleştiği durumlarda mezar yerinin olduğu bilgisine ulaşıldı.

Tosya Asri mezarlık alanında bulunacak fiziki yapılar hakkında da bilgiler aktaran Başkan Kavaklıgil, "Burada vatandaşlarımız taziye ziyaretlerini, defin işlemlerini rahat bir şekilde yapmaları için elimizden geleni yapıyoruz. Eski mezarlık yerinde çok önemli düzenlemeler yaptık. Şimdi yakın zamanda Cenaze namazı kılınan alanın üstünü kapatacağız. Ayrıca Mezarlık içinde veya yakın bir konumda cami, oto park yapılacak. Tosya’ya hizmet etmenin verdiğimiz sözlerin teker teker yerine getirilmesi için çalışıyoruz. Hamdolsun, gece gündüz demeden ilçemiz için çalışıyoruz. İnşallah en kısa zamanda mezarlık sorunun çözüme kavuşturacağız.’’ dedi.

Editör: TE Bilisim