Haber: Sedat Ağacıkoğlu

Kastamonu Valisi Avni Çakır, Tosya Kaymakamı A. Ferhat Özen, Kastamonu İl Jandarma Komutanı Albay Mücahit Avkıran, Ak Parti Kastamonu Milletvekili Metin Çelik, Tosya Belediye Başkanı Volkan Kavaklıgil, Vakıflar Kastamonu Bölge Müdürü Erdal Pınar, Ak Parti Tosya İlçe Başkan Vekili Şenol Kabaoğlu, MHP Tosya İlçe Başkanı M. Dündar Özurgancı, protokol üyeleri, STK temsilcileri, muhtarlar ve vatandaşlar katıldı.

Açılışta konuşan Vakıflar Kastamonu Bölge Müdürü Erdal Pınar cami hakkında bilgi vererek Vakıflar Bölge Müdürlüğünün tarihi eserleri aslına yakışır şekilde restore etmeye devam ettiğini söyledi. Kastamonu merkezde restorasyonların tamamlandığına işaret eden Pınar, köylerdeki tarihi eserleri restore etmeye başladıklarını dile getirdi.

Açılışta konuşan Ak Parti Kastamonu Milletvekili Metin Çelik, camilerin ecdadın yadigarına yakışır şekilde restore edildiğini belirterek hükümet olarak 17 yıldır tarihi eserleri restore ettiklerini söyledi. Restorasyonu tamamlanan Şeyh İsmail Rumi Camiinin Tosya’ya ve Tosya halkına hayırlı olması dileklerinde bulundu.

Açılışta konuşan Kastamonu Valisi Avni Çakır; “Özellikle 2004 yılından itibaren Vakıflar Bölge Müdürlüğümüz Kastamonu özelinde tüm ülkemizde olduğu gibi çok yoğun bir çalışma içerisinde. Şuan bile dörde yakın camimiz restorasyon çalışmaları devam ediyor. Vakıflar Bölge Müdürlüğümüz atamızın, ecdadımızın yadigarlarını bir bir ayağa kaldırıyor. Kastamonu’nun özellikle inanç turizmi alanında da çok ciddi bir cazibe merkezi ve bu eserlerde çok ciddi katkı sağlıyor. Yanılmıyorsam bu alanda Kastamonu’da 185’e yakın vakıf tescilli eserimiz var. Müthiş bir zenginlik. İnşallah biz bunların hem bakım onarımlarını hem de bakımları sürekli yaşatılması da çok önemli. Bu anlamda arkadaşlarımızın çok güzel çalışmaları var. Bölge Müdürümüz nezdinde bütün Vakıflar Bölge Müdürlüğü çalışanlarını tebrik ediyorum. Restorasyonu tamamlanan Şeyh İsmail Rumi Caminin Tosya’ya ve Tosya halkına hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

Restorasyonu tamamlanarak ibadete açılan Şeyh İsmail Rumi Caminin hayırlı olması için yapılan duanın ardından açılış kurdelesini Vali Avni Çakır,  Kaymakam A. Ferhat Özen, İl Jandarma Komutanı Albay Mücahit Avkıran, Ak Parti Kastamonu Milletvekili Metin Çelik, Belediye Başkanı Volkan Kavaklıgil, Vakıflar Kastamonu Bölge Müdürü Erdal Pınar birlikte kesti.

ŞEYH İSMAİL RUMİ KİMDİR

Tosya’nın Bansa köyünde doğdu. Babası Çoban Ali, oğlunun daha iyi yetişmesi için Tosya’ya taşındı. Medrese ilimlerini tahsil ederken Halvetiyye tarikatı şeyhlerinden Ahmed Efendi’nin sohbetlerine devam etmeye başlayan İsmâil Rûmî, bir gece rüyasında Abdülkādir-i Geylânî’yi görerek onun mânevî işareti üzerine Bağdat’a gitmek üzere yola çıktı. Bağdat’a ulaşınca Kādiriyye’nin merkez dergâhına gidip dergâhın postnişini Bağdat nakîbüleşrafı Seyyid Feyzullah Efendi’ye kendini tanıttı. Bir müddet sonra erbaîn çıkarmak üzere halvete girdi. Seyrüsülûkünü tamamlayınca mürşidinin tavsiyesi üzerine Bağdat’tan ayrıldı. Anadolu’ya gelmeden Mısır’a uğrayarak sohbetlerine katıldığı Ahmed-i Mısrî’den de icâzetnâme aldı. Bundan dolayı bazı silsilenâmelerde mürşidinin Feyzullah Efendi, bazılarında ise Ahmed Efendi olarak kaydedildiği görülmektedir.

1020 (1611) yılında İstanbul’a gelen İsmâil Rûmî bir süre Sofular Camii’nde kaldı, daha sonra Tophane’de Hacı Pîrî adlı bir kişiye ait arsa üzerinde bir tekke inşa ettirdi. Onun Anadolu ve Rumeli’nin değişik şehirlerinde kırk kadar tekke yaptırdığı kaydedilmektedir (Seyyid Sırrı Ali, s. 52). Kādiriyye tarikatı, Kādirîhâne diye anılan bu dergâhın kurulmasından sonra İstanbul’da yayılmaya başlamış, XV. yüzyılda Bursa’da kurulan Eşrefiyye kolu ile birlikte bu tarikatın Osmanlı topraklarında yaygınlık kazanmasında önemli rol oynamıştır. Bu tesir sebebiyle “pîr-i sânî” unvanıyla anılan ve kendisine Kādiriyye’nin Rûmiyye kolu nisbet edilen İsmâil Rûmî vefatında kurduğu tekkenin hazîresine defnedildi. Tekkenin meşihatı halifelerinden Seyyid Halil tarafından sürdürülmüştür. Ustrumcalı Ahmed Efendi adlı halifesi 1038’de (1628) Bursa’da İsmâil Rûmî Dergâhı’nı (Hamam Tekke) kurmuştur.

İsmâil Rûmî, Sultan Ahmed Camii’nin açılışında dervişleriyle birlikte Kādirî usulü zikir yapmış, daha sonra bu camide cuma günleri namazdan sonra Kādirî evrâdının okunması bir gelenek halini almıştır. Bu gelenek günümüzde de sürmekte, Kādirîhâne şeyhinin görevlendirdiği bir derviş cuma namazından sonra camide Kādirî evrâdını okumaktadır. Kādirîhâne Kādiriyye tarikatının merkez tekkesi olmuş, Anadolu ve Rumeli’de Kādirî şeyhlerinin verdiği icâzetnâmeler Kādirîhâne şeyhi tarafından tasdik edilmiştir

Not: İsmail Rumi efendi cami açılışında dervişleriyle birlikteKadiri usulü zikir yaparmış

Editör: TE Bilisim