Çankırı unutulmuş olmanın ve kandırılmış olmanın bedelini Tosya’ya ödetmeye kalkıyor. Evet yanlış duymadınız ve okumadınız.

Geçtiğimiz günlerde AK Parti İl Başkanlığı 2022 yılı Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre Çankırı’yı değerlendirme toplantısı düzenledi. Toplantıya ilçede görev yapan Ulusal ve Yerel yazılı ve görsel basın mensupları ile bir araya geldi. Çankırı’nın sorunlarının masaya yatırıldığı istişare toplantısında Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre nüfus olarak göç veren bir il konumuna gelindiği gerçeği ortaya çıktı. Bu acı gerçeği Çankırı ili ve ilçelerinin sosyal ve ekonomik açıdan kaldıramadığı yüksek sesle konuşulmaya ve tartışılmaya başlandı.

Toplantıda fikir tartışmaların yaşandığı bir anda bir internet sitesi ortaya çözüm olarak bir iddia ve teklifte bulunarak geçmişte olduğu gibi Tosya ilçesinin Çankırı iline bağlanmasını bunun içinde siyasi bir baskı ve çalışma yapılmasını istedi.

Toplantıda yüksek sesle ‘‘TOSYA’ ilçesini şehitler, gaziler, yarenler ve kaya tuzunun başkenti Çankırı’ya transfer edelim. Böylece Çankırı’mızın nüfusunu artırdığımız gibi TOSYA ile de şaha kalkarız’’ denildi. Ayrıca toplantıda o kadar iddialı bir söylemde bulunarak bizim adımıza da cevap vererek Tosya halkı Kastamonu’dan ayrılarak Çankırı’ya bağlanmak istiyor’’ gibi bir cevap ile kendilerine bağlanmamız için bir kılıf bulmaya çalıştılar.

 Buna da dayanak olarak Tosya’da düzenlenen Çankırı’ya özel Yaren gecelerini gösterdiler. Tek amaçları Çankırı’yı ekonomik ve tarım alanında bir üst lige çıkarmak için Tosya’yı kullanmak.

Hatta o kadar ileri gittiler ki Kastamonu zaten mülayim bir il Tosya’yı da fazla sevmiyor bu işi fazla uzatmadan Referanduma gidelim kazanan Çankırı ve Tosya olsun diyerek noktayı koymaya ve bunun altyapısını şimdiden hazırlamaya başladılar.

EL CEVAP ‘’ TOSYA ÇANKIRI’NIN ŞİRAZESİNİ BOZAR’’

Çankırı’da Tosya’ya sorulmadan bu şekilde tartışmaların yapılması ve Tosya üzerinden gündem oluşturulması Çankırı basınına ve siyasetine hiç yakışmadı. Bir defa şu gerçeği görmeniz ve Tosya’yı daha iyi okumanız gerekir.

Tosya'nın Köklü Mirası Öğrencilerle Buluştu Tosya'nın Köklü Mirası Öğrencilerle Buluştu

Tosya tümden halkı ile esnafı, sanayicisi ve çiftçisi ile çok uyanık ve çalışkandır. Evet Tosya nüfus olarak sizin neredeyse 11 ilçenize denk gelecek bir nüfusa sahip bir ilçe. Çankırı ili Tosya’nın bu nüfusunu, ekonomisini ve gücünü hem siyaseten hem de sosyolojik olarak kaldıramaz. Bu tartışmalar gündeme geldiği günlerde Kıymetli bir Tosyalı siyasetçi büyüğümüzün dediği gibi ‘’ Eğer olurda Tosya Çankırı’ya bağlanırsa Çankırı’nın Şirazesi bozulur yakın zamanda iş tersine döner Tosya il olur gerisi malum. Çankırı basını bunu iyice hesaplasın’’ dedi.

Kastamonu’nu Tosya ilçesinin ağırlığını taşımakta zorlanırken ve bunun sancılarını her platforma yaşarken Çankırı Tosya ilçesini kendine bağlanma isteğini ve cesaretini nereden buluyor.

Evet Kastamonu ile sorunlar yaşasak ta bunlar çözülmeyecek ve aşılmayacak sorunlar değil. Yaşanan sıkıntılarda Kastamonu kadar bizlerinde hataları var. Biz Tosyalı olarak Kastamonu’nun ekonomik yükünü taşısak ta Kastamonu bize hep üvey evlat gözü ile baktı. Bir türlü İl merkezinde ve ilçe merkezinde bu algıyı yıkamadık. Tosya hep Kastamonu’dan ayrıcalık bekledi hep bize bir fazlası verilsin dedi. Haklı mıyız haklıyız tabii ki. Fakat izlediğimiz yanlış siyaset veya siyasetçilerimizin acemiliği biz Tosyalıları haklı iken haksız durumuna düşürdü. Bizim siyasetçilerimiz Kastamonu’dan bir istek ve talepte bulunurken Çankırılıların bizi gördüğü o güçlü ve büyük Tosya olarak değil de siz bizi sevmiyorsunuz nasıl olsa bize vermezsiniz edası ile peşinen her şeye razı olma şeklinde talep ve istekte bulunduk.

Son zamanlarda siyasetçilerimiz öyle bir duruma geldi ki bir bürokratı ziyaret etmeyi müjdeli bir haber olarak paylaşmaya başladı. Kastamonu siyasetçisi uyanık bunları görmüyor mu? görüyor tabi ki. Nasıl olsa Tosya’ya yasal prosedürler içinde ne verirsek eyvallah diyor anlayışı ile hareket ediyor.

Son olarak şunu ifade etmek isteriz ‘’ Kastamonu Tosya’yı hafife alma sen kaybedersin, Çankırı sende Tosya’nın ağırlığını kaldıramazsın şirazen bozulur’’

Vesselam..

Sedat Ağacıkoğlu

www.tosyahaberleri.com

Editör: TE Bilisim