Haber: Sedat Ağacıkoğlu

Pirinç üretiminde su tasarrufu sağlayacak çalışma 8 Haziran 2022 tarihinde Tosya’da Akbük Köyü Muhtarı Hayrettin Gül'e ait tarlada başladı. Kastamonu'nun pirinç üretimiyle ünlü ilçesi Tosya’da çeltik tarlalarında bu proje ile damla sulama yöntemi kullanılmaya başlandı. Coğrafi işaret tescilli "Sarıkılçık" türü çeltiğin, modern sulama yöntemiyle ilk ekiminin yapıldığı proje tanıtımına protokol üyeleri ve çeltik üreticileri katıldı.

Tosya pirincinde damla sulama dönemi
Kastamonu'nun Tosya ilçesinde, büyük ölçüde su tasarrufu sağlayacak olan damlama sulama yöntemi ile ilk kez çeltik ekimi 8 Haziran tarihinde Akbük köyünde yapıldı.

Lezzetiyle rağbet gören ve coğrafi işaret tescilli "Sarıkılçık" türüyle ön plana çıkan Tosya pirinci, damlama sulama yöntemi ile yetişerek sofralarla buluşacak. Tarım ve Orman Bakanlığı, Tosya Kaymakamlığı'nın desteği ile hayata geçirilen proje çerçevesinde, damla sulama yöntemi ile çeltik ekimi yapıldı.

TOSYA FEN LİSESİ KAÇINCI SIRADA? TOSYA FEN LİSESİ KAÇINCI SIRADA?

Tosya Kaymakamı Ahmet Ferhat Özen, Kastamonu İl Tarım Şube Müdürü Ümit Uçar, Tosya İlçe Tosya İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ali Çakar, İlçe Ziraat Odası Başkanı Kadri Eken, ilçe protokolü ve çeltik üreticileri de ekimi takip etti.
 

Tosya ilçesi ile aynı tarihde Damla Sulama projesi ile Çeltik ekimi yapan Hanönü ilçesinde çeltik hasadı yapılırken Tosya ilçesinde projenin son durumu hakkında her hangi bir açıklama yapılmadı.Tosya İlçe Tarım Müdürü Ali Çakar Akbük köyünde yapılan törende '' İlçemiz adına bu projeye çok önem veriyoruz.İnşallah bu gün burada Damla Sulama Projesi ile Çeltik ekimin yaptığımız gibi yakın zamanda Akbük köyünde  hasadını yapacağız.Çeltik üreticimizin her yıl yaşamaş olduğu su sorununa bir nebzede olsa çözüm olacaktır''demişti.

Hanönünde yapılan Damla Sulamam Çeltik ekimi sonrasında ekimi yapılan tarlada hasadı yapıldı. Şimdi Tosya'da Çeltik Üreticleri Akbük köyünde ekimi yapılan ve büyük heyecan uyandıran Çeltik ekiminin hasadı ne oldu sorusuna cevap arıyor.

Editör: TE Bilisim