HABER: SEDAT AĞACIKOĞLU 

KASTAMONU (İHA)- Kastamonu’nun Tosya ilçesi Şeyh mahallesinde Çatalkaya mevkiinde yer alan kültürel mirasa tanıklık etmiş çınar ağacı kaderine terk edildi.

Tosya Fen Lisesi Öğrencilerinden Bilim Şenliği Tosya Fen Lisesi Öğrencilerinden Bilim Şenliği

 Kastamonu Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu’nun kararı ile 2022 yılında anıt ağaç olarak tescillenen Pistacia Terebinthus isimli Menengiç ağacının etrafının plastik atıkları ile kirletilmiş olması vatandaşlar tarafından büyük tepkiye neden oldu. Tarihi menegiç ağacı 185 cm gövde kalınlığı,18 mt Tepe çapı ve 20 mt boyu ile altında bulunan mezarlık yeri ile resmi kayıtlara göre 150 yıllık vatandaşların iddiasına göre en az 500 yıllık ağacın kaderine terk edilmesi yürekleri sızlatıyor.

Mahalle sakinlerinden emekli memur Ali Dalıkırık tarihi anıt ağaç ile ilgili yaptığı açıklamada “Tarihe tanıklık etmiş, kültürel mirasımız olan Anıt Ağaçlar; çocuklar, gençler ve bizlerin doğa sevgisini, saygısını arttırmak ve geçmişimizle bağ kurmak için çok önemli bir unsurdur. Mahallemizde resmi kayıtlarda 150 yıl olduğu yazılı olan fakat ben 78 yaşındayım ben beni bildim bileli böyle olan bu ağaç en az 500 yıl olduğunu tahmin ediyoruz. Sizlerde görüyorsunuz bizler bu tarihi anıt ağacımıza ne kadar sahip çıkıyoruz? Gölgesinde mezarlar var fakat çevresine atılan çöpler nedeni ile ne anıt ağaca nede mezarlara saygı gösterip sahip çıkıyoruz. Yetkililerden tek isteğimiz bu anıt mezarın etrafının çevrilerek koruma altına alınması’’ dedi.

Editör: Sedat AĞACIKOĞLU