Çaybaşılı Hoca Cumhurbaşkanı imzası Sonrası Çaybaşılı Hoca Cumhurbaşkanı imzası Sonrası

HABER: SEDAT AĞACIKOĞLU 

KASTAMONU (İHA)- Kastamonu’nun Tosya ilçesi Şeh mahallesinde 1943 depreminden hayatını kaybeden 800 deprem şehidinin mezarlarının bulunduğu ilçesinde 80 yıllık tarihi mezarlığı, defineciler tarafından tahrip edilerek talan edildi.

26 Kasım 1943 tarihinde Tosya ilçesinde meydana gelen 7,2 büyüklüğündeki depremde 4 bin kişi hayatını kaybetmişti. Yaşanan büyük deprem sonrası hayatını kaybedenlerin yaklaşık 800 deprem şehidi Tosyalı Şeh mahallesinde o dönem civriz’in kalesi olarak bilinen yere enkaz altından çıkarıldığı şekilde defin edildi. O yıllarda halkın sıklıkla ziyaret ettiği deprem şehitlerinin bulunduğu mezarlık özenle korunmuştu. Fakat son yıllarda Altın ve tarihi eser aramak için gelen defineciler, yaptıkları kaçak kazılar ile mezarlıkları ve üzerindeki taşları talan ederek mezarların kemikleri de ortaya çıkardı. Bu duruma sessiz kalmayan mahalle sakini emekli kütüphane memuru ve araştırmacı Ali Dalıkırık duruma tepki gösterdi.

Mezarlığı ziyaret eden araştırmacı Ali Dalıkırık, tarihi mezarlığın defineciler tarafından talan edilmesine mahalleli olarak çok üzüldüklerini söyledi. Dalıkırık, "Mezarlık, 80 yıllık yıllık tarihi geçmişi olan yaşanan büyük depremde hayatını kaybeden belki de senin benim tüm Tosyalının atalarının yattığı bir mezarlıktır’ ’dedi.

Saygı Görülecek mezarlık definecilerin ve içki kullanılan yer haline geldi

Araştırmacı mahalle sakini Ali Dalıkırık ‘’Fakat ne acıdır ki, mahallemiz ve yetkililerimiz Tosya’nın deprem şehitlerinin yattığı bu yere sahip çıkamadık. Bu mezarlık saygı görülecek bir yer olması gerekirken gördüğünüz gibi pisliklerin atıldığı, İnşaat malzemelerinin döküldüğü ve de definecilerin define aradıkları, mezarları kazdıkları, yer yer mezar taşlarını kırdığı köhne bir mezarlık haline gelmiştir. Define avcıları şunu iyi bilmeliler, Müslüman mezarlığında define olmaz. Bu mezarlığın gelecek nesillere taşınması için burayı iyi bir şekilde koruma altına almak gerekiyor. Tabi koruma derken, polisiye tedbirlerle veya belediye tarafından yapılan çalışmalarla tek başına olacak bir iş değil, başta mahalleli olmak üzere tüm Tosya halkının daha duyarlı olması, vatandaşlarımızın gözetleyici olması gerekir. Yetkililerden ve mahalle sakinlerimizden Deprem şehitlerimizin yattığı bu mezarlığına sahip çıkmalarını istiyoruz" dedi.

Editör: Sedat AĞACIKOĞLU