HABER: SEDAT AĞACIKOĞLU
KASTAMONU (İHA) – Kastamonu’nun Tosya ilçesinde geçtiğimiz günlerde yaşanan üzücü olayda başıboş sokak köpekleri okuluna karne almaya giden genç bir kıza sokak köpekleri saldırmıştı. İlçede yaşanan sokak köpekleri saldırısı olayı ulusal basında geniş yer almış ve çözüm aşamasında neler yapılabilir sorusu akıllara gelmişti. Tosya Belediye Başkanı Volkan Kavaklıgil yaptığı basın açıklamasında yaşanan olay sonrası üzüntülerine dile getirerek Sokak hayvanları sorununun ilçe gündeminden kalkması yönünde kalıcı bir çözüm önerisi sundu.
‘’SALDIRI OLAYI HEPİMİZ ÜZDÜ; GENÇ KIZIMIZA GEÇMİŞ OLSUN DİLEKLERİMİ İLETİYORUM’’
Başkan Kavaklıgıl yaptığı açıklamada ‘’Dün ilçemizde sokak hayvanları ile alakalı birtakım sıkıntılar baş gösterdi. Öğrenci bir kardeşimiz okuluna karnesini almak için evden çıktığı sırada sokak hayvanları saldırdı. Sizlerin aracılığı ile genç kardeşimize geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Tabı burada sokak hayvanları ile ilgili hem onların sağlıklı bir yaşam sürebilmeleri hem de insanlarımıza oluşturabileceği zararları ortadan kaldırabilmek için farklı yöntemler uygulanması gerekiyor.’’ dedi.
‘’BARINAK YAPILMASI KESİN ÇÖZÜM DEĞİ’’
Sokak köpekleri sorununun çözümü aşamasında barınak yapılması bizce geçici bir çözüm olmakta. Bunu şöyle açıklamak isterim Barınaklar sokak köpeklerinin beslenmesi, tedavilerinin yapılması ve kısırlaştırılması konusunda kısa süreli bir çözüm oluşturmaktadır. Barınakta yapılan çalışma sonrası o hayvanları tekrardan aldığın yere bırakmak zorundasın. Bununla ilgili sadece ilçemizde yapılan çalışma sokaktaki hayvanların popülasyonunu azaltma şansımız çok az. ‘’ dedi.
‘’SOKAK HAYVANLARI İÇİN TABİAT PARKI YAPALIM’’
Sokak hayvanları konusunda Tosya Belediye Başkanlığı olarak bizim önerimiz şudur. İlçe Kaymakamlığımız, Tarım Müdürlüğümüz, Orman Müdürlüğümüz ve Milli Parklar müdürlüğümüz gerekse hayvan severlerle birlikte ortak aklın çalıştırılacağı bir mekanizma geliştirmemiz gerekir. Tosya Belediye Başkanı olarak şöyle bir çalışmanın içinde yer almak istiyorum. Sokak hayvanlarının daha sağlıklı ve daha korunaklı bir alanda yaşamasını sağlamak için yaklaşık 20-25 dönümlük alanlarda doğal yaşam alanları oluşturalım. Bu alanlarda kapalı yerler yaparak hem hayvanların korunması sağlanır hem de beslenme ve sağlık bakımları yapılır’’ dedi.
‘’ İKİ AY GİBİ KISA SÜREDE BU SORUNU ÇÖZERİZ’’
İnşallah şehrimizdeki bu sıkıntıyı hem hayvanlarımızın daha sağlıklı yaşaması anlamında hem de insanlarımızın daha güvende olması anlamında iki ay içinde bu sorunu çözeriz. Bu demek değil ki biz bu sorunu çözerken sokak hayvanlarını sokaklardan toplayacağız gibi bir düşüncemiz yok. Ama insanlarımıza rahatsızlık verecek 15-20 şer gruplar halinde olan hayvanlarda daha sağlıklı ortamlara almak istiyoruz. İnşallah bu noktada başarılı olur ve ilçemizi huzura kavuşturmuş oluruz’ ’dedi.