Saygıdeğer Hemşehrilerim;

Yaklaşık 4 yıldır Belediye Başkanı olarak hizmet vermekteyiz. En temel ilkelerimiz tarafsız, herkese eşit uzaklıkta, ve partizanlık yapmadan, herkesle işbirliği içerisinde bu şehri yönetmeye çalışmaktır. Bu süre içerisinde çok önemli hizmetlere imza attığımız herkesin malumudur. Zaten bütün yapılan icraatlar sizlerin gözü önünde yapılıyor. Belediye hizmetlerinin bir ekip işi olduğunu, Başkan, personel, iktidar ve muhalefet tüm siyasi partilerin meclis üyeleri, başkan ve yöneticileri ile beraber kamu kurum ve kuruluşlarının yöneticileri ve siz değerli hemşehrilerimizle hoş görü, barış, anlayış ve işbirliği içerisinde bu şehri yönetmeye çalıştık. Her defasında bu sürece destek verenlere teşekkür ettik. Ne AK Parti, ne MHP başkan ve yöneticileri meclis üyeleri ile engel, çatışma, anlaşmazlık sorunu yaşamadığımızı ve teşekkürlerimizi ifade ettik etmeye de devam ediyoruz. Bu sözümüzün dün de bugün de arkasındayız.

Ancak, hiç tarzımız olmadığı şekilde son zamanlarda basında çıkan açıklamalarda yapılan belediye çalışmalarını hafife almak, sıradan işler olarak görmek, diğer taraftan kamu yatırımlarını “Bunlar zaten devletin yapacağı programlı işlerdi ayrıca bir gayrete ve emeğe gerek yoktu” gibi açıklamalar doğrusu çok gülünç. Öyle olsaydı 30  yıldır meslek yüksek okulu açılır, 50 yıldır atık su arıtma tesisi yapılır, Tosyalı hemşehrilerim kuyu suyu içmez, belediye 25 – 30 yıllık hurda araçlarla iş görmez, hastahane çoktan yapılır, organize sanayi bölgesi çoktan faaliyete geçmiş olurdu. Halbuki her hizmetin arkasında bir emek, bir çaba, bir gayret vardır. Siyasi polemik konusu yapıp bütün bunların hafife alınmasını hemşehrilerimin anlayışına bırakıyorum.

Tabi ki belediye olarak yapılan bütün hizmetleri hep beraber yaptık. Benim bulunmadığım bir mecliste atık su arıtmayla ilgili yapılan muhalefetin de belki o gün bu konunun tam olarak açıklanamadığından kaynaklandığını düşünüyorum. Yoksa arkadaşlarımız böyle hayati bir konuya muhalefet şerhi koymazlardı.

Atık su arıtma tesisi yaklaşık maaliyeti 9 milyon lira olan bir proje. İhale edilmeden gerçek ihale rakamı ortaya çıkmadan, hibe ve bağış çalışmalarını yapılamayacağının bilinemediği için böyle hassas bir konu basın yoluyla kamu oyunda tartışılıyor.

Çok yazık, çok büyük talihsizlik. Bu tür projelerde önce proje onaylanır, çet raporları alınır, teknik onayı alınır ve eğer şartlarınız uygunsa İl Bank’a müracaat eder kabul görürse İl Bank, ihaleye çıkar ve teslim alır. Gerçek ihale rakamı ortaya çıktıktan sonra o miktar üzerinden Avrupa Birliği, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, KUZKA v.b. kurumlarda hibe ve bağış süreci başlar. Alınan bu hibelerden sonra geriye kalan kısmı 15 yıl süre ile İl Bank kredilendirir. Bütün bunlar bilinmeden eksik bilgi ile çok önemli projelerin gündeme taşınıp tartışılması hiç kimseye ve de Tosya’ya asla yarar sağlamaz.

Tosya’da hem belediye hem kamu önemli yatırımlar gerçekleştirirken tüm hemşehrilerimizin anlayış, destek ve işbirliği içerisinde olması gerekir. Hizmetlerin kimin ya da kimlerin yaptığının hiç önemi yoktur. Fani olan bu kubbede güzel eserler yapmaktır önemli olan. Sonuçta bütün hizmetler sevgili Tosyalılarımız içindir. Çok önemli belediye hizmetlerinin yanında;

-          Hastahane ve müştemilatı,

-          Organize sanayi bölgesindeki çok hızlı gelişmeler,

-          Doğal gaz dağıtımı ve kullanımı,

-          TOKİ İlkokulu ve Bahçelievler’de programa alınan ortaokul ve spor kompleksi,

-          Dört yolda yapılacak köprülü kavşak,

-          Organize sanayi ve şehir trafosunun birleştirilmesi,

-          D-100 karayolundaki refüj aydınlatma çalışmaları,

-          Stat ve kapalı spor salonunun yenilenmesi,

-          Yeni Camii iç restorasyonu ve Vakıflar binasının ve hamamının dış tadilatı,

-          D-100 karayolunun tamamlanması ve su isale hattının karayolları tarafından yapılması,

-          Programa alınan 5 gölet ve zemin etüt çalışması biten göletlere para ayrılıp çalışmaların başlanması,

-          Huzurevinin programa alınıp parasının ayrılması,

-          Öğrenci yurdu ile ilgili önemli gelişmeler,

-          Sosyal Güvenlik Kurumu merkez binasının programa alınıp kısa sürede bitirilecek olması gibi bazılarını saydığımız çok önemli kamu yatırımlarının “Bunlar zaten olacaktı” demek ne kadar doğru bilmiyorum.

Çatışma, basın yoluyla atışma, hizmetler üzerinden bir tartışma ortamı yaratmak kimseye yarar sağlamayacağı gibi kaybeden Tosya olacaktır ve halkımız bu durumu çok iyi değerlendirecektir. Böyle bir açıklama belki de son olacaktır. İşimize bakıp hizmet üretmeye devam edeceğiz. “Halka hizmet Hak’ka hizmettir” anlayışıyla üretmeye, çalışmaya, bir bir projeleri hayata geçirmeye ömrümüz oldukça devam edeceğiz. 8 Nisan Pazartesi günü Sayın Valimiz’in katılımlarıyla organize sanayi bölgesi müteşebbis heyet toplantısı Tosya’da yapılıyor.

9 Nisan Salı günü Kastamonu Üniversitesi Senato’su toplantısını Tosya’da yapıyor, biz de aynı gün Tosya Meslek Yüksek Okulu’nun ek binasının hafriyat çalışmalarına başlıyoruz. (Önceden yapılan binanın iki katı büyüklüğünde) İnşallah kısa zamanda bitirildiğinde 17 bölüm ve 3 bin 500 civarında öğrenci ile Tosya Meslek Yüksek Okulu “Tosya Devrez Üniversitesi’ne” doğru önemli bir yol almış olacak. Hemşehrilerimize şimdiden hayırlı olsun diyor, desteklerini, dualarını beklediğimizi ifade ediyor, Tosya’ya hizmette kimin bir tuğlası, bir çivisi varsa hepsine teşekkür, minnet ve şükranlarımızı sunuyor, tüm hemşehrilerimden böyle bir cevap verme zorunda kaldığım için, özür diliyor, saygılar sunuyorum.

 

Kazım ŞAHİN

Tosya Belediye Başkanı

Editör: TE Bilisim