Haber: Sedat Ağacıkoğlu

Kış aylarıyla beraber yağmur, kar, buz, dondurucu soğuk derken acil servislere yaralanma ve kırık-çıkık şikâyetleriyle gelenlerin sayısı arttı.

 Tosya Devlet Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Ramazan Soydan, kış aylarında düşmeyle oluşabilecek yaralanmalara karşı önlemler ve yaralanma sonrası yapılması gerekenlerle ilgili www.tosyahaberleri.com haber sitemize değerlendirmede bulundu.

Tosya ilçe merkezi ve köylerimizde son günlerde kar ve buzlanma nedeniyle düşmelere bağlı kırık ve çıkıklarda artış görüldüğüne dikkat çeken Op. Dr. Ramazan Soydan, Yağışlı günlerde daha çok, uygun ayakkabı giymemeye bağlı, kaymalar sonucu meydana gelen düşmelerle karşılaştıklarını belirten Op. Dr. Ramazan Soydan doğru ayakkabı seçimine dikkat çekti:

Sıklıkla oluşan diz, çapraz bağ veya menisküs yaralanmalarında ilk müdahalenin önemine dikkat çeken Op. Dr. Ramazan Soydan, yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:

“Dize yapılan soğuk uygulamalar ve elastik bandaj ilk yapılması gerekendir. Daha sonra hastanın yardımsız yürüyebilmesi için dizini hareketsiz tutan uzun dizlikler ve koltuk değnekleri oldukça yardımcı olur. Çok fazla ağrı ve şişmenin olmadığı durumlarda, buz konup aktivasyona birkaç gün ara verilebilir. Daha geniş şişme ve ağrılarda hemen bir sağlık kuruluşuna gidilmesi gerekiyor.

Meydana gelen diz yaralanmaları tedavi edilmediği takdirde, bunların önemli sorunlara yol açabileceği uyarısında bulunan Op. Dr. Ramazan Soydan, “Uzun vadede dizdeki bağın eksikliğine bağlı kireçlenmeler gelişebiliyor. Ön çapraz bağ yırtığı ihmal edildiğinde zamanla yırtık oluşmamış menisküste yırtığa sebebiyet verebiliyor veya yaralamayla oluşmuş menisküs yırtığı zamanla kıkırdak bozukluğuna neden olabiliyor” dedi.

Editör: TE Bilisim