Haber: Sedat Ağacıkoğlu

Kahraman Doktorumuz 1887 yılında Tosya’da doğar. Saatçi ailesine mensuptur. İlkokulu Tosya’da İdadiyi Kastamonu Lisesinde bitirir.
İstanbul’da tıbbiyeyi bitirince İstiklal savaşı yıllarında İnebolu Frengi Hastanesine tayin olur. Çok kısa zamanda başarılı işler yapıp başhekimliğe yükselir.
O yıllar zor yıllardır.
Savaş yılları, kıtlık yokluk yıllarıdır.
Kalabalık ve kontrolsüz bir liman şehri olan İnebolu her türlü hastalığa açıktır. İlaç yoktur. Tıp ise daha birçok ilacı henüz keşfetmemiştir.

Ankara'da askeri birlikte Bit salgını başlar ve doktorlar bir türlü çare bulamazlar.Tıp adına İnebolu'da yaptığı başarılı çalışmalar sonrasında namı Ankara'ya kadar uzanan Tosyalı Doktor İsmail Hakkı Bey, bit hastalığı ile mücadele etmek üzere Ankaraya çağrılır.İnebolu'dan Ankara'ya cephane ceken kağnı arabaları ile 16 gün süren bir yolculuk sonrası Ankara'ya gider. Yaptığı başarılı çalışmalar ve tedavi sonrası bit salgınını kısa sürede sonlandırır. Mustafa Kemal Atatürk Tosyalı doktor İsmail Hakkı Bey'e bizzat teşekkür ederek tekrar İnebolu Devlet Hastanesine görevlendirir.

İnebolu halkı tarafından çok sevilen Tosyalı Doktor İsmail Hakkı Bey eldeki imkanlar dahilinde halkın her derdine derman olur.

Bir gün İnebolu Hastanesi'nin bahçesindeki kuyuya zehir atmak isteyen 5 Ermeni çetesi ile karşılaşan Tosyalı İsmail Hakkı bey hainleri belindeki silahı ile vurarak hepsini öldürür.

İsmail Hakkı Bey ilçede baş gösteren Kolera ile mücadele ederken kendiside bu amansız hastalığa yakalanır.Doktorumuz görevini yaparken yakalandığı hastalıktan kurtulamayıp 33 yaşında şehit olur.

14 Mart Tıp Bayramında İnebolu sağlık çalışanları ve ilçe yetkilileri İlk Tıp Şehidi Tosyalı İsmail Hakkı Bey'i unutmayarak mezarı başında Kuran-ı Kerim okundu ve dualar edildi. Tosyalı yetkililer 14 Mart Tıp Bayramında ilçemiz için büyük bir değer olan İlk Tıp Şehidi İsmail Hakkı Bey'i unuttu.

www.tosyahaberleri.com haber sitesi olarak 14 Mart Tıp Bayramında üle genelinde ve özellikle ilçemizde görev yapan tüm sağlık çalışanlarımızın bayramını kutllarız.

Editör: TE Bilisim