Bir önceki yazımızda, güzel ahlak ve peygamberlerin ortak özelliklerinden bahsederek, emanet /güvenilirlik sıfatı üzerinde durmuş, Peygamberimizin daha peygamber olmadan önce toplum tarafından "el-emin/güvenilen kimse"  diye isimlendirildiğini söylemiştik.
Peygamberler kendi ümmetleri/toplumları için birer  örnek ve Önder olmuşlardır. Peygamberimizin sallallahu aleyhi ve sellem ise bütün insanlığa kıyamete kadar örnek ve önder olarak gönderilmiştir.

     Güvenilirlik Bir müslüman için de sahip olunması gereken en temel, en önemli özelliklerindendir.  Efendimiz sallallahu aleyhi ve sellem "  Mümin insanların kendisine güvendiği kimsedir.  Müslüman elinden ve dilinden diğer müslümanların emin olup zarar görmediği kimsedir.   Nefsim kudret elinde olan Allah'a yemin ederim ki,  şerrinden  komşusunun emin olmadığı kimse cennete giremez."  (Ahmet Bin hanbel, 3/ 154)  buyurmuşlardır. Toplumda barış ve huzur ancak güven duygusu ile sağlanabilir.  Fertlerin birbirine güveni olmayan bir dünyada/toplumda terör ve kaos kendisine yer bulur.  Barış ve huzur kaybolur.
      Sözgelimi toplumun çekirdek yapısını oluşturan ailede birlik ve beraberliği, huzur ve mutluluğu sağlayan güven duygusudur. Bir birini seven ve güvenen eşler hayatın her türlü sıkıntısına ve zorluğuna karşı beraberce göğüs gerip karşı koyabilirler. Beraberce mutlu olup maddeten ve manen sağlıklı çocuklar/nesiller yetiştirebilirler. Ancak bu güven duygusu olmazsa ailede huzur ve mutluluğu mal, mülk, para, makam ve benzeri hiçbir şey sağlayamaz.  Güven tamamen kaybolmuş olursa evlilik de artık sürdürülemez bir hale gelir.
       Güven duygusu ticari hayatta da son derece önemlidir. Para ve sermaye kendisini güvende hissedeceği yere doğru akar.  Yatırımcılar terör ve kaosun olduğu yerlere yatırım yapmak istemezler. Güvenilir üretici ve alım satımcılar topluma en hayırlı hizmetleri yapanlardandır.  Efendimiz sallallahu aleyhi ve sellem;  "Güvenilir tüccar kıyamet gününde peygamberler sıddıklar ve şehitlerle beraber haşrolunacaktır"( Tirmizi, Büyu; 4) buyurmaktadır. Bu hadisi şerif bize,   ticari hayatta dürüst kalmaya çalışmanın önemini ve mükafatının da ne kadar büyük olduğunu göstermektedir.  Dinimiz ticari hayatın güven içinde yürümesi için fıkıh kitaplarında yer alan birçok tedbirler almış,  ölçüler koymuştur. Efendimiz sallallahu aleyhi ve sellem Medine pazarı'nda ıslanmış buğdayın üzerine kuru buğdayları koyup satışa çıkaran bir kimseyi uyararak;"Bizi aldatan bizden değildir" (Müslim, iman; 164) buyurmuşlardır
       Emin güvenilir olmak komşuluk ilişkileri,  arkadaşlıklar, dostluklar,  ortaklıklar için de son derece önemlidir, Allah'a iman ile güvenilir/emin olmak arasında da bir bağ vardır. İman, emanet, emin kelimeleri arapça'da aynı kökten,    " E-M-N" kökünden gelmektedir.  Nitekim Efendimiz sallallahu aleyhi ve sellem;  Emaneti olmayanın imanı da yoktur." ( Ahmet Bin Hanbel , 3/ 134) buyurarak Allah'a iman ile güvenilirlik arasındaki bu güçlü bağa işaret etmişlerdir.  
       Bize düşen ise Allah'a iman ile kendisi arasında kopmaz bir bağ bulunan bu güzel sıfata sahip olmak,  bu konuda ve her konuda Peygamber Efendimizi ve gönderildikleri toplumlara " Ben size gönderilmiş güvenilir bir Peygamberim" ( Şuara süresi; 107. ayet)  diyen peygamberleri örnek almaktır. Rabbimiz Teala bizleri muvaffak kılsın Allah'a emanet olun.
                       Halil İbrahim Sabırlı
                            İlçe müftüsü