Tosya Ziraat Odası Başkanı Ahmet Akdiken’in Tosya Pirinci ile ilgili yapılan çalışmalar hakkında şunları söyledi:”Kaymakamlık, Belediye, İlçe Tarım ve Ziraat Odası olarak beş ayı aşkın bir süredir, dünyaca meşhur, tanınan ve bilinen Tosya Pirincimize Mahreç (coğrafi işaret) alma çalışmaları devam etmektedir. Bilindiği üzere coğrafi işaret (mahreç); ; belirgin bir niteliği, ünü veya diğer özellikleri itibariyle kökenin bulunduğu bir yöre, alan, bölge veya ülke ile özdeşleşmiş bir ürünü gösteren işarettir. Yaptığımız çalışmalar da bu tanıma uygun olarak pirincimize Tosya Pirinci mahrecini almak, Tosya’da yetişen ürünümüzün ambalajına “Tosya Pirinci” diye yasal olarak basılması, damgalanmasını sağlamaktan ibarettir. Bu çalışmaların hemen hemen son aşamalarına geldik.  İleriki süreçte Tosya Sarıkılçık ve Tosya’da yetişen diğer çeşitlerin de tescil edilerek literatürlere girmesi için ayrıca çalışma yapılacaktır”

Osmancık ve Tosya basınında çıkan yazı ve haberlere de değinen Akdiken; “Maalesef Osmancık ve Tosya basınında çıkan köşe yazılarını üzülerek takip etmekteyiz. Osmancık basınında bir köşe yazarının Tosya Pirinci ile ilgili olarak belirttiği, “Pirinç düz ovada ekilir, oysa Tosya dağlık bir bölgedir, Devrez Çayı kenarında 2-3 dönüm arazide sınırlı bir üretim söz konusudur” ifadesi bizi ziyadesi ile üzmüştür. Resmi rakamlara göre 1983 lerde 18.500 dönüm olan Tosya’daki çeltik ekim alanı, bu gün Osmancıklı üreticilerin de çok iyi bildikleri nedenlerden dolayı, yine resmi rakamlara göre 8.000 dönümlere düşmüştür. Yoksa Tosya’daki çeltik tarlaları D-100 karayolunda seyahat ederken görülen tarlalardan ibaret değildir. Eğer 8.000 dönüm çeltik ekim alanı 2-3 dönüm gibi görülüyor ve algılanıyorsa buna da diyecek bir şeyimiz yok.”

Yapılan çalışmaların patent alma çalışması değil, coğrafi işaret olan mahreç yani marka alma çalışması olduğunu dile getiren Ziraat Odası Başkanı;” Bu çalışmalarımız neden Osmancıklı birilerini rahatsız ediyor anlamıyorum. Osmancık 97 çeşidi her yerde yetiştirildiği gibi Tosya’da da yetiştiriliyor ve Osmancık 97 olarak pazarlanıyor. İnşallah Tosya Pirincine coğrafi işareti alacağız, ambalajın üzerine Tosya Pirinci damgasını vuracağız, yasal bir zorunluluk olarak da ambalajdaki çeşit ne ise, Sarıkılçık, Akçeltik, Maratelli, Yaşar ve Osmancık97 diye de yazacağız. Biz Tosya’da, Devrez Çayından, kaynağından gelerek direk sulanan ve Devrez Vadisi boyunca yetişen çeltiklerden elde edilen pirinçten yapılan pilavın, lezzet ve damak tadı açısından diğer yörelerde yetiştirilen aynı çeşitlerden farklı olduğunu düşünüyor ve iddia ediyoruz. Tosya Pirincimize olan ilgi de bu iddiamızı yıllardır desteklemekte. Üretim açısından sekiz bin dönüm arazide yapılan bu üretim için “pirinçte artık Tosya’nın adı yok” ifadeleri, Tosya Pirincimizin dünyaca meşhur olmasını engellemez. Bilenler zaten bizim pirincimizi biliyor, tanıyor, tüketiyorlar” dedi.

İlk Çeltik Fabrikasının 1925 yılında Tosya’da Devlet tarafından kurulduğunu belirten Tosya Ziraat Odası Başkanı; “Tosya’da çeltik üretimi yok idi ise, acaba Devlet ilk fabrikayı neden Tosya’da kurmuştur? Fabrikanın sadece Kargıdan Osmancıktan gelen çeltikleri işlemek için kurulduğunu iddia etmenin isabet ve doğruluk derecesi bilenlerin takdiridir. Bu gün çeltik üretimi yapılmıyorsa acaba Kastamonu İl Özel İdaresi her yıl neden Tosya’ya 30-40 ton sertifikalı çeltik tohumluğu parasını tahsis eder ve tohumluk getirtir? Sadece 2012 yılında tahsis edilerek getirilen sertifikalı çeltik tohumluğu 32.350 kg. olup bu da 2.160 dönümlük bir çeltik ekim alanına tekamül eder. Demek ki Tosya’da her yıl en az 2.500-3.000 dönüm alanda üretim yapan çeltik üreticisi sertifikalı tohumluk kullanıyor ve tohumluğunu değiştiriyor demektir. Sadece bu veriler bile dünyaca ünlü pirincimizin Tosya’da üretildiğinin bir kanıtıdır”

Biz pirince patent almak değil, üretilen pirince mahreç, marka almak için çalışıyoruz diyen Oda Başkanı; “Tosya’da yıllardır olduğu gibi bu gün de çeltik üretimi yapılmaktadır ve ürettiğimiz çeltiğin mahreci, markasını almak hakkımızdır. Biz bunun çabası içerisindeyiz” dedi.
Editör: TE Bilisim