Kastamonu İl Sağlık Müdürlüğü bünyesinde faaliyet yürüten UMKE personeli Tosya ilçesi Hıdırlık mevkiinde 3 gün süren kampta afet ve olağan dışı durumlara karşı gerçeği aratmayan bir tatbikat gerçekleştiriyor. Üç gün süren kampta, olay yeri yönetimi, triyaj, hasta yaralı taşıma teknikleri, afet psikolojisi ve KBRN konularında teorik ve uygulamalı eğitimler yapılıyor.

Tosya ilçe merkezinin tepe noktası Hıdırlık tepesinde Kastamonu Umke ekipleri 25 UMKE Gönüllüsünün katıldığı Temel Eğitim Kampında;
Hasta Taşıma Teknikleri, Dağcılık,Arazi Araçları Sürüş Teknikleri,Olay Yeri Yönetimi ve Triyaj çalışmaları ve uygulama yapılacak.

TOSYA'NIN DEPREM GERÇEĞİ

73 yıl önce yaşadığımız bu deprem sonrası acısını içimizde hissettiğimiz bu Kasım ayında ilçe yetkilileri halkımıza, gençlere ve de öğrencilere Deprem gerçeği ve depremle nasıl yaşanır konusunda nasıl faaliyette bulunacak.

Kasım ayı biz Tosyalılar için ayrı bir anlamı var. Bu ayda Tosya tarihinin yaşadığı en büyük acılardan birini yaşadı. O anı yaşayanların hatırladığı 43 Depremi acıların en büyüğü ve en şiddetlisi idi. Yaşlılarımızın acısını yaşadığı ve bizlerin 1 ay önce artçı depremi hissettiği 7 den 70 tüm halkımızın ve yetkililerin bu gerçeği hatırlaması için Depremi’ni yazmalıyız ve bu gerçeği unutmamalıyız

26 Kasım 1943 Pazartesi günü saat 00:30’da 7,2 şiddetinde olan bu depremde 2 bin 480 civarında yapı yıkılırken birçok yapı hasar görmüştü. 1.300 kişinin ölümüne ve 1.250 kişinin yaralanmasına neden olan bu deprem öyle şiddetli olmuştu ki, Kastamonu, Çorum, Kargı ve Ilgaz’da da hissedilmişti. Yaklaşık 45.000 m2 alanda hissedilen depremde Tosya’da 1.375 hayvan ölümüne neden olmuştur.
Deprem derken telaffuz etmesi çok kolay bir kelimedir. Fakat yaşaması çok zordur.Bilimsel açıklamalar, büyük depremlerin her yüz yılda bir tekrar olacağını söyler. Bu verilere göre Tosya, ikinci büyük depremi yaşamaya yaklaşıyor (inşallah yaşamayız). Aslında Tosya olarak biz 1943’de yaşadığımız bu depremi unuttuk. Acısı eski tazeliğini korumuyor. İşte tam bu acılar unutulmuşken, depremsiz hayata alışmışken, bazı yetkililere daha büyük görevler düşüyor. Kaymakamlık ve Belediye depreme karşı acaba deprem hazırlığı yapıyor mu? Eğitmenler okullarda, mahallelerde ve kurumlarda tatbikat yapıp insanları bilinçlendiriyor mu? Acaba biz böyle bir depreme hazır mıyız? Olası bir doğal afette insan kaybını en aza indirecek girişimler tamam mı? En önemlisi bu haberimizle birileri şöyle bir silkelenir mi?

 

Editör: TE Bilisim