HABER: SEDAT AĞACIKOĞLU 

www.tosyahaberleri.com haber sitemize bir haberin altına yorum yapan okuyucumuz Belediye Hoparlöründen yapılan anons sistemine dikkat çekerek inşallah bu yorumumu yayınlar Belediye Başkanımız Volkan Kavaklıgil okur demişti.Bizlerde bu önemli yorumu haber altından yayında dikkat çekmeyeceğini düşünerek ve okuyucumuzun sesini duyurması için manşetten girdik.

Belediye çalışmalarından ve hizmetlerinden de çok memnunuz. Ancak, belediyeniz hoparlöründen ilan büronuzca yapılan anons ve ilanların hoparlör ses düzeyinin çok yüksek olmasından dolayı rahatsızız, mağduruz ve yaklaşık 60 yıldır bu anonsları dinlemekten dolayı çıldırmak üzereyiz. 

Şöyle ki; Anons ve ilanların hoparlör ses düzeyi çok yüksek olup, ilgili çevre ve gürültü mevzuatına göre belirlenen ses desibeli sınırını oldukça aşmakta ilçe halkını ve bizleri çok rahatsız etmektedir.

Özellikle pazartesi, cuma ve cumartesi günleri ve diğer günlerde de belediyeniz ilan bürosundan ses sonuna kadar açılarak hoparlörden gereksiz yere bangır bangır yüksek madeni bir sesle ilan ve anons yapılmaktadır.

HER TÜRDE İLAN YAPILIYOR

Örneğin yapılan ilanlarda " tarım müdürlüğünden bildirilmiştir filan mahallede büyük baş hayvanlara aşı yapılacaktır" " bütün köy muhtarlarının gelmeleri ilan olunur" " bütün mahalle muhtarlarının belediyeye gelmeleri ilan olunur" “filanca plakalı araçların kaldırılması duyurulur belediyeden ilan olunur. Halbuki nasıl kaldırılacağı açıkça bellidir.”  " ziraat odasından bildirilmiştir" " ticaret ve sanayi odasından bildirilmiştir ilan olunur" " filânca kurumun ihalesi var kiralık dükkân var ilan olunur" " vergilerin ödenmesi ilan olunur" " filânca derneğin, kooperatifin toplantısı var ilan olunur." “Halk eğitimden bildirilmiştir filanca kurslar açılmıştır ilan olunur.” “Orman dan bildirilir üçüncü sınıf tomruk satışı var bildirilir.” Çok taze balık geldi ilan olunur." " Filânca kişi vefat etmiştir ilan olunur" gibi ifadelerle başlayıp çok uzun süren metinler yasa ile belirlenen ses desibel sınırını geçer bir şekilde anons edilmektedir.

Hadi cenaze ilanlarını anladık, ancak yüksek metalik bir sesle yapılan anonslara anlam vermek mümkün değildir.

KÖY MUHTARLARINA DUYURULAR SMS İLE YAPILSIN

Tarafınızca da çok iyi bilindiği gibi tüm köy ve mahalle muhtarlarının cep telefonları var, mesaj ve sms denen bir şey var. Örneğin tarım müdürlüğü duyurusuna ilişkin tebligatını muhtarlara yazılı olarak yapabilir, mesaj yöntemiyle yapabilir, muhtarlarda mahalle ve köy halkına duyurur. İlçe büyük bir tarım ilçesi değildir, ilçenin büyük tarım arazileri yoktur. Şehir merkezinde insanları rahatsız edici bir şekilde bangır bangır yüksek düzeyde bir sesle hoparlörden ilan anonsu yapılması yanlıştır.

Büyük ilçe ve illeri bırakın, küçük ilçe ve illerde bile artık belediye hoparlörü ile anonslar yapılmamaktadır. Derneklerin, odaların, kooperatiflerin, resmî kurumların ilan şekilleri mevzuatlarında yönetmeliklerinde bellidir. Gazete çıkan yerlerde gazetelerde ilan olunur. İhale ilanlarının da ne şekilde yapılacağı ihale mevzuatında bellidir. Satıcı ve tedarikçi ilanlarının tanıtım ve reklamlarının ne şekilde yapılacağı artık açıkça bellidir. İlçe bu anonslar nedeniyle ilkel bir toplum görüntüsü vermektedir.

ÇOĞU İLÇEDE ANONS SİSTEMİNE ÇÖZÜM BULUNDU

Tarafınızca da araştırıldığında Tosya ile aynı ölçekte ve büyüklükte olan diğer hiçbir ilçe ve il merkezlerinde de böyle bir anonsla ilan uygulamasının olmadığı artık vaz geçildiği açıkça görülecektir. Çünkü bu şekilde belediye hoparlörü ile bangır bangır bir ses düzeyi ile ilan metni okumak anons yapmak artık çağdışı bir uygulamadır. Hatta köylerde bile muhtarlıkların, muhtarlık hoparlöründen veya camii hoparlöründen ilan duyurusu gibi uygulaması yoktur.

 Artık herkes medeni bir toplum olma yolundadır ve ilkel değildir. Artık ses desibelinin ne olduğunu, hoparlör anonslarında ses desibel düzeyi oranının ne kadar olması gerektiğini herkes bilmektedir. O sebeple belediyenin en kısa zamanda bir ses desibel düzeyi ölçme cihazı satın alarak bangır bangır yapılan bu çağ dışı uygulamadan vaz geçmesi yerinde bir uygulama olacaktır. Çünkü; şehir merkezindeki hoparlörlerden çıkan ses düzeyi 100 desibeli aşmakta, hatta bazen 150 desibeli bile geçmektedir sanki. Ses kalitesinde ki bozukluk ve parazitler ile çok kısa aralıklarla sürekli yapılan anonslar, şehir merkezini etrafa gürültü saçan dayanılmaz bir merkez haline getirmiştir.

KANUNEN SES DESİBEL KURALINA UYULMALI

100 desibelin üzerindeki anonslar insan beynine ve insan psikolojisine zarar vermektedir. Küçük çocukları ve yaşlıları olumsuz yönde etkilemektedir. Yüksek ses düzeyi ile çok kısa aralıklarla sürekli yapılan ilanlar, ilanla ilgisi olmayan diğer insanları da sürekli dinlemek zorunda bırakmakta ve çalışan insanların sürekli dikkatini dağıtarak "bu ne diyor" diye işlerine yoğunlaşamamalarına sebep olmaktadır. Her gün sürekli şekilde günde iki üç defa bazende üç dört defa ikişer kere olmak üzere cenaze anonsu yapılması, ölüme yakın olan yaşlıları olumsuz etkilemekte ve psikolojilerini bozmaktadır. Ayrıca sürekli yapılan cenaze ilanları da çalışan orta yaş grubunun da çalışma azmini kırmakta " nasıl olsa öleceğiz" diye zorunlu yapılması gereken dünyalık işlerin bile yapılmamasına sebep olmaktadır.

GECE ÇALIŞANLARI NEDE DÜŞÜNMÜYORSUNUZ

Ayrıca fabrikalarda, istasyonlarda, dinlenme tesislerinde ve gece işlerinde gece vardiyasında çalışanlar gündüz uyudukları için bu ilanlar anonslar bu kişileri de olumsuz etkilemekte ve uykularından uyandırmakta ve yeterince dinlenememelerine sebep olmaktadır. Bu nedenle belediyenin en kısa zamanda cihaz satın alarak ilçede gsm şirketlerine kayıtlı telefonlara sms mesaj yoluyla vefat ve cenaze ilanlarını bildirmeye başlaması artık yerinde güzel bir uygulama olur.

Örneğin belediye başkanlığı bayram ve kandil kutlamalarını telefonla sms yoluyla kişilere yapabiliyor. İnsan kulağı için 35 ile 65 desibel arası seslerin normal sesler olduğu, bu sınır aşıldığında ve sürekli işitildiğinde yükses ses, işitme organlarına, beyne ve insan psikolojisine ciddi zarar verdiği, kulak ağrısı, kulak akıntısı veya kanama ve sinir hücrelerinin bozulması durumlarının görüldüğü bilimsel olarak tespit edilmiştir. Artık şehir merkezinde anons başkadır, hoparlör başkadır. İlan ile Hoparlör özdeşleştirilemez. Şehir merkezinde hoparlör ile anons yapmak, afet gibi zorunlu nedenler dışında ve mecbur kalınmadığı sürece geri kalmışlıktır.

YAPILAN ANONS SİSTEMİ HİÇ ETİK DEĞİL

Yüksek madeni sesli bir hoparlör ile anons yapılması çevre ve gürültü mevzuatı kurallarına göre yasal değildir, doğru değildir. Eğer belediye hoparlörle anons yapmaya devam edecekse akustik ve ses desibeli denen bir bilim dalı vardır, bu bilim ile çevre ve gürültü kurallarına artık kesinlikle uymalıdır. Hoparlörü 100 desibelin üzerinde sonuna kadar açıp, akustik ve estetik kurallarına uymayarak bangır bangır, avaz avaz bağırmak ayıptır, etik değildir. Hoparlörle yapılan ilan ve anons yönergenizi belediye meclisinize sunarak en kısa zamanda değiştirmeniz, yeni elektronik ve dijital iletişim araçları ile ilan bildirimi yönergesinin uygulamasını başlatmanız yerinde olacaktır. Bu hususlarda en kısa zamanda belediyenizce gerekli önlemlerin alınması insanları rahatsız ve mağdur etmekten ve çıldırmaktan kurtaracaktır. Saygılarımla.

Editör: TE Bilisim