Sedat Ağacık ( İHA ) : Sayın Başkanım, öncelikle Pazar günü bu söyleşi talebimi kabul ettiğiniz, büronuza nazik davetiniz için çok teşekkür ederim. Metin Ekşi ismini ilçemizde bilmeyen ve sizi tanımayan yoktur.  Tosya TSO yönetim kurulu başkanı oldunuz. İzniniz olursa söyleşimiz başkanı olduğunuz kurum ve faaliyetleri ağırlıklı olacak. Öncelikle Metin Ekşi kimdir?

 Metin Ekşi: Sedat Bey Öncelik sizlere hoş geldiniz diyor ve Tosya Basınında yaptığınız başarılı habercilik ve çalışmalarınızda başarılar diliyorum. Ayrıca Tosya İHA haber ajansı muhabirliği görevinizde tebrik ediyorum. İlçemiz ile ilgili ulusal yazılı ve görsel basında ki başarılı çalışmalarınızı takip ediyoruz.  Şimdi isterseniz sorunuza gelelim Metin Ekşi kimdir; ben 1968 Tosya doğumlu evli ve 2 çocuk babası bir aile reisiyim . Yaklaşık 1980 yılından bugüne kadar ticaretle uğraşıyorum. Ticarete eczacılıkta çırak olarak başladım daha sonra yaklaşık 12 yıl otobüs işletmeciliği ve Tosya seyahat firmasının müdürlüğü yaptım. Şu an Ahşap sanayiinde marangozluk sektöründe imalat ve marangoz malzemeleri ticareti ile iştigal ediyorum

 Sedat Ağacıkoğlu: Metin bey neden Başkan oldunuz?

 Metin Ekşi: Şimdi ticaret odası başkanlığı şöyle bir süreç ile başladı bizi esnaf arkadaşlarımız teşvik ettiler. Geçmiş dönemde ki yöneticilik tecrübelerimiz arkadaşlarımız tarafından takdir görüldü ki seçim süreci sonunda başkan oldum. Bilirsiniz dinimiz de göreve talip olunmasa da verilen görevden imkân dâhilinde geri durmamak gerekir. Yani sürpriz bir başkanlığımız oldu veya girişimimiz oldu diyelim.

Sedat Ağacıkoğlu:. Ticaret odası başkanı olarak şu anki Tosya’nın Ticaret ve ekonomik durumunu nasıl görüyorsunuz?

Metin Ekşi:   Şimdi Tosya’da marangozluk sanayi ön planda duran bir sektör. Tosya’yı artık marangozlar ve ahşap sektörü temsil etmektedir. Şu an ilçede ticaret sancılı bir dönem yaşamaktadır. Esnaf piyasaya girmekte zorlanıyor. İşletmeler artık eskisi gibi değil merdiven altı tabir edeceğimiz çalışmalar kalkıyor. Artık firmalar kurumsallaşmaya başlıyor tabii bunda sorunlar yaşanabiliyor. Kimi firma bunu başarıyor kimisi ise sıkıntı yaşıyor. En büyük sıkıntı vasıflı veya vasıfsız işçi bulunamaması. Çalıştırmaya işçi bulunmuyor. Bazı firmalar kurumsallaşmanın rehavetini yaşayabilir.  Türkiye’nin düzeni ve sıkıntısı bu, makineleşme çoğalıyor ama bunları kullanacak kalifiye işçi bulunamıyor.

Sedat Ağacıkoğlu: Başkanım tekrar sormak istiyorum sizi bu başkanlık dönemi içinde esnaf arkadaşların tavsiyesi dışında başka kimlerden destek aldınız?

Metin Ekşi: Az önce dediğim gibi ahşap sektörü Tosya’da bir güç ve ilçeyi temsil eden en büyük sektör. Daha önce görev yapan yönetim bu sektörün içinde olmadığı için temsil anlamında geri kaldılar. Yoksa o arkadaşlarımız ve yönetimde illaki başarılı girişimleri olmuştur.  Biz çıtayı daha yükseltmek için göreve talip olduk.  Esnaf arkadaşlar demek ki onları bu konuda yetersiz gördü ve bizi seçti.

Sedat Ağacıkoğlu:  İsterseniz biraz da görevi devraldığınız eski yönetim ve başkan Mesut Güvercin'in çalışmaları ve icraatlarını nasıl değerlendiriyorsunuz  ?

Metin Ekşi:  Eski yönetim de bulunan arkadaşlar bizim dostlarımız ve arkadaşlarımızdır. Yapılan hiçbir iş kötü olsun diye yapılmaz. Eski yönetim Ahmet, Mehmet veya Mesut şunu iyi yaptı veya kötü yaptı diye sorgulamak bize düşmez ve yakışmaz. Bir kısım insanlar bize bu işe talip olmamı istedi tabii bizde istedik, iyi ve başarılı bir şeyler yapmaya çalışıyoruz. Şunu unutmayalım ki onlarda göreve gelirken bu mantıkla ve bu yolla geldiler. İyi yapmayı istediler bazen hatalarda olmuş olabilir. Rekabet hizmeti artırıyor bizler bu felsefe ile yola çıktık. Şimdi şöyle mutlaka eksikleri ve fazlaları olmuştur. Eski yönetim hakkında eksik olarak genelde şu kanaat oluştu devlet erkanı ile fazla haşır  neşir olamadılar bunda da illaki arkadaşlarımızın iş yoğunluğu nedeni ile olamadıklarını düşünüyorum. Bizce bu büyük bir eksiklik. Mesela geçen hafta biz Kuzka’nın toplantısına katıldık . Kastamonu valisi Sinop valisi ve Çankırı valisi ile görüşüldü, bilgi ve fikir alışverişinde bulunuldu. Bu gibi yerlerde her zaman olunmalı düşüncesindeyiz. Mesela toplantıda şunu dile getirdik, Teşvik yönünden TR 82 bölgesindeki 3 ilden biri olan Kastamonu’nun  4. bölgede bulunduğu Çankırı ve Sinop illerinin 5. Bölgede bulunduğunu vurgulayarak ilimizin de 5. Bölgeye alınarak Devlet Desteklerinden daha fazla yararlanılması talebinde bulunduk. Bu haksız bir rekabeti doğurur dedik. Biz Tosya olarak bir gücüz bunun artık farkına varmalıyız. Bu güne kadar derdimizi yeteri kadar anlatamadık. Türkiye’nin odak noktasındayız ama ne hikmetse gücümüzün farkına varamadık.

 

 Sedat Ağacıkoğlu: Metin bey tabiri hoş görün şu an çiçeği burnunda bir başkansınız sizin elinizde sihirli bir değnek yok ne yapmayı planlıyorsunuz? Siyasi bir desteğiniz var mıdır?

Metin Ekşi: Bizim Tosya Ticaret Odası olarak siyasi bir bağlantımız yok. Ama Tosya için bir şeyler yapılacak ise siyasi gücü arkamıza alırız. Bir gerçek var ki bunu da unutmayalım Devlet ağırlığı ne tarafta ise o tarafın işleri sistem olarak daha iyi yürüyor.  Ben şu an Tosya’da Ak Parti ilçe Başkan yardımcılığı görevini de yapmaktayım. Ancak odamız üyelerinin her parti ve fikirden olabileceği gibi, din, dil farklılığı da olabilir. Bu bağlamda Odamız Meclisinde de farklı siyasi görüşlerde temsililer bulunmaktadır. Hedefimiz hep birlikte ayrım yapmaksızın Tosya’ya daha iyi hizmet edebilmektir. İlçe menfaatleri doğrultusunda tüm görüşlere açık olduğumu belirtmek isterim. Geçen hafta TOBB başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu’nu ziyaretimizde bu konuyu özellikle aktardım sayın başkanım bizi aradığınız zaman telefonu kapattığınız andan itibaren 2 saat içinde yanınızda oluruz dedim.

Sedat Ağacıkoğlu: Başkanım birde odaya ait lokal var önceki yönetim zamanında bir kısım nedenlerden dolayı  kapatıldı o dönem alınan bu karar kimi kesim tarafından takdirle karşılandı kimi kesimde çok sert eleştirildi. Siz ne yapacaksınız?

Metin Ekşi. Bizim kimsenin kişisel yaşantısına müdahale etme hakkımız yok. Geçmiş dönemki seçim sürecinde eski yönetim içki konusunu kullanarak bir önce ki yönetimi yıprattı ve seçimi aldılar. Bizim seçim sürecinde de aynı sürç yaşandı bizlerEde bu konuda yıpratmaya çalıştılar ama o zamanda söyledim şimdide söylüyorum  bizim gündemimizde böyle bir şey yok. Şunu açık ne net olarak söyleyebilirim. Yönetim ve başkan olarak Odaya ait lokalin yeni yapılacak olan binada tüm üyelerimize açık, Cafe tarzında hizmet verilmesi hedeflenmektedir. 

Sedat Ağacıkoğlu:Sayın Başkan sizin Ticaret odası Başkanı olarak Çılgın bir projeniz var mı ?

Metin Ekşi: Bizim şu anki en büyük hedefimiz veya sizin tabirinizle çılgın projemiz bir an önce ilçemize yakışır Bir Ticaret Odası binasını yapmak. Odamızın hali hazır bütçe ve geliri ile bina 7 ile 10 senede ancak yapılır. Biz yeni yönetim olarak bunu en kısa sürede yapmayı planlıyoruz.

Sedat Ağacıkoğlu: Metin bey sözünüzü kesiyorum ama kamuoyu bir tarih bekliyor yani diyebilir misiniz 2014 veya 2015 de biz bu inşaatı bitireceğiz böyle bir sözünüz olabilir mi ?

Metin Ekşi: Baştan söyledim sürece bırakırsanız veya yukarı ne verirse diye bakarsanız bu işler zaman alır. Ancak biz öyle yapmayacağız ha bunu derken kimsede cebinden para vermeyecek. Bizim Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile bu yönde olumlu görüşmelerimiz oldu. Yapacağımız binanın alt katını büyük bir işletmeye hitap edecek şekilde  yapacağız ve kiraya vereceğiz. Üst katı ise Tosya Ticaret ve Sanayi Odası Hizmet Binası olacak. 2 katlı bir bina düşünmekteyiz. Allah nasip ederse 2013 Ağustos ayı sonrasında inşaat başlayıp 2 yıl içinde yeni ticaret odasına taşınmayı hedeflemekteyiz.  





Sedat Ağacıkoğlu: Yeni bina inşaatından söz ederken acaba şu anki yer size göre ideal bir noktamı ayrıca eski ticaret odası binasının satılması hakkında ne düşünüyorsunuz?

Metin Ekşi: Eski yer aslında merkezi bir bina idi, satılmayabilirdi.Daha merkezi bir yer alınabilir idi ama şu anki yer alınan arsa Vergi Dairesine ve mevcut Pazar Yerine çok yakın ana cadde üzerinde bulunmaktadır. 

 Sedat Ağacıkoğlu: Başkan peki sizin şu anki arsayı satıp merkezi bir noktadan alma gibi bir düşünceniz var mıdır ?

Metin Ekşi: Hayır biz bu yeri öylede böylede yapmak zorundayız.  Yönetim olarak bu arsayı satmayı düşünmüyoruz. Belki değişik formüller düşünülebilir.  

Sedat Ağacıkoğlu: Başkan Ticaret Odasının ekonomik durumu görevi devraldığınız gün itibarı ile nasıl ?

Metin Ekşi: Görevi devraldığımız gün itibarı ile odanın ekonomik durumu iyi. Tosya Ticaret ve Sanayi Odasının hiçbir kurum kuruluş ve şahsa borcu yok.

 

 

Sedat Ağacıkoğlu: Metin bey dışarıda çoğu ticaret odası hem üyelerine hem de esnafa yardımcı olmak için oda bünyesinde  Kuzka olsun, Kosgeb olsun veya Avrupa birliği hibeleri konusunda uzman kişileri bünyesinde istihdam ediyor veya seminer bazında toplantılar düzenliyor. Siz yeni yönetim olarak bu konuda ne yapacaksınız ?

Metin Ekşi: Biz ilk önce bu konuda gelen talepleri değerlendireceğiz. Talep doğrultusunda veya yönetimimizin lüzum gördüğü ve ihtiyaç duyulan konularda konusunda uzman kişileri ilçemize davet ederek konferans, seminer ve eğitimler düzenleyeceğiz. Sık sık sanayici, tüccar ve esnaf arkadaşlarla, üyelerimizle bir araya gelerek ilçemiz için neler yapabiliriz. İş adamlarımızın fikirlerini alarak Organize sanayi ve diğer ekonomik konularda nasıl çalışmalar yapılabilir araştıracağız.

Sedat Ağacıkoğlu: Başkanım ilçenin bir diğer önemli sorunlarını ele alacak olur isek bir Otoban sorunu, Bir Çankırı ve Çorum kavşakları sorunu ve de en önemlisi Tosya’nın demiryolu sorunu var bunlara da kısaca değinir misiniz?

Metin Ekşi: Ben size şöyle ifade edeyim, Kastamonu karayolları ile sürekli görüşmeler içindeyiz. Otoban konusunda biz zorluyoruz , otobana Kastamonu’da zorluyor bakalım ne olacak. İş Valiler ortamına taşınırsa, buna bizim gücümüz yetmez açık ve net bunu söylerim sizlere. Ama benim şahsi fikrimi soracak olursanız Otobanın Tosya’ya hiçbir faydası olmaz. Kaş yaparken göz çıkarmayalım. Bu konuyu iyice değerlendirmeliyiz.  

Sedat Ağacıkoğlu: Başkanım birde şu an Tosya’da faaliyette olan esnaf odaları olsun, sivil toplum kuruluşları olsun, Dernekler olsun birbirinden kopuk bir şekilde çalışıyor. Tosya Ticaret Odası olarak bir birliktelik sağlayacak mısınız ? Ayrıca bugüne kadar Tosya’da Basın kuruluşlarına ve Ulusal Ajans muhabirlerine yeteri kadar önem verilmedi yeni yönetim olarak sizler ne yapacaksınız. 

Metin Ekşi: Şu an herkes bireysel çalışıyor. Biz ekip olarak bu birlikteliği sağlamak için çalışacağız. İlçede daha önce kurulmuş bulunan Tosya Ticaret ve Sanayi Odası başta olmak üzere esnaf odası, dernek ve kooperatif dahil 20 üyesi bulunan, Tosya Sivil Toplum Kuruluşları Birliği bulunuyor. Ancak pasif durumda. Biz bu göreve talip olup yeniden bir araya getirmek, birlikte hareket etmek,  güzel işler ve doğru olanı yapmak için fitili ateşledik. Cenabı Allah İnşallah utandırmaz. Şu anki meclis üyelerimiz ilçenin önde gelen değerli arkadaşlardan oluşmaktadır.  Basın mensuplarına ve siz ulusal Ajans muhabirlerine kapımız her zaman açık, istediğiniz zaman toplantılarımıza katılabilirsiniz. Ben başkan olarak size bunun sözünü verebilirim. Sizlerin fikirleri ve eleştirileri bizler için tabii ki çok önemli. Son olarak şunu ifade etmek isterim Ben ve ekibim Tosya’ mız için gece gündüz demeden çalışıp güzel ve doğru olanı yapmak için varız.

Sedat Ağacıkoğlu:Sayın Ekşi, nezaketinizden, söyleşi için ayırdığınız vakitten, verdiğiniz önemli bilgilerden dolayı teşekkür ediyorum. Size ve Yönetiminize başarılar diliyorum.



HABER ULUSAL BASINDA


http://www.iha.com.tr/tosya-ticaret-ve-sanayi-odasi-baskani-metin-eksi-onemli-aciklamalarda-bulundu-20130626AW000982-kastamonu-haberi


http://www.haberyurdum.com/tosya-ticaret-ve-sanayi-odasi-baskani-metin-eksi-onemli-aciklamalarda-bulundu-68394h.html


http://www.gazeteoku.org/yerel-haberler/Tosya-Ticaret-Ve-Sanayi-Odasi-Baskani-Metin-Eksi-Onemli-Aciklamalarda-Bulundu.phpwww.gazeteoku.org/yerel-haberler/Tosya-Ticaret-Ve-Sanayi-Odasi-Baskani-Metin-Eksi-Onemli-Aciklamalarda-Bulundu.php

http://www.telehaber.com/haberler/haber-4772040/


http://www.haber3.com/tosya-ticaret-ve-sanayi-odasi-baskani-metin-eksi-onemli-aciklamalarda-bu-haberi-2048256h.htmwww.haber3.com/tosya-ticaret-ve-sanayi-odasi-baskani-metin-eksi-onemli-aciklamalarda-bu-haberi-2048256h.htm

http://www.yurtgundemi.com/tosya-ticaret-ve-sanayi-odasi-baskani-metin-haberi-5121458.htm



Editör: TE Bilisim