26 Ağustos 1969  Tosya doğumlu Faruk Kaymakcı ilk ve ortaöğrenimi Tosya’da okudu. Lise yıllarında  hentbol ve futbol kaleciliğini de yapan hemşerimiz , 19 yıldır Hariciyenin en zor ve kritik görevlerinde başarıyla çalıştı. Libya, Afganistan ve iki kez Avrupa Birliği görevleri yapan Kaymakcı, son olarak Irak’ın ekonomi ve petrol başkenti Basra’da Başkonsolosluk yapıyordu.

 Dışişleri Bakanlığı'nın yaz kararnamesi ile Türk dış politikası açısından  en kritik görevlerden birini de Bağdat Büyükelçiliğine atanan Faruk Kaymakcı ‘’ “Zor Görevlerin Diplomatı” olarak da biliniyor.

Basra Başkonsolosu olarak görev yaptığı dönemde  Irak’ın güneyinde hem yerel yöneticiler, hem aşiretler, hem de iş çevreleriyle yakın ilişikler kurduğu ve bölgede Türk firma sayısını iki yılda 100’e çıkardığı biliniyor. Başkonsolos Faruk Kaymakcı, Iraklı Şiilerin Türkiye hakkındaki olumsuz önyargılarını, Aşure ve Erbain törenlerine de katılarak değiştirmiş, geniş kesimlerin gönlünü kazanmış ve Türkiye’nin Irak’ta hiçbir ayrım yapmadan herkesi kucakladığını ispat etmişti.

 

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun Basralı gibi çalış talimatıyla görev yapan Kaymakcı, şimdi de aynı zamanda bir Iraklı gibi Türkiye açısından önem taşıyan bu ülkede Türkiye-Irak ilişkilerinin geliştirilmesi için çaba verecek. Bağdat Büyükelçiliği'ne atan Faruk Kaymakçı'ya görevini tebliğ eden Davutoğlu, daha sonra bekar olan Kaymakçı'nın Eskişehir'de yaşayan annesini de aradı. Davutoğlu, anne Kaymakçı'ya "Artık Faruk'u evlendirmemiz lazım" dedi.  

 Faruk Kaymakcı Tosya İha Muhabiri Sedat Ağacıkoğlu’na yaptığı kısa açıklamada şunları söyledi ‘’Irak, Türkiye için siyasi, ekonomik, ticari, enerji ve su konuları ve bölgesel sorunlar açısından kritik önem arz ediyor. Irak’la ticaret hacmimiz 14 milyar dolar ve Türk firmaları komşu Irak’ta her yıl miyarlarca dolarlık inşaat işi üstleniyor. Tosya’lı, ahşap doğrama ve sanayici işadamlarımız, şimdi hemşeri Büyükelçilerinin Bağdat’taki varlığından da cesaretle Irak pazarını daha fazla zorlayabilirler. “dedi.

Editör: TE Bilisim