Seminerde katılımcılara KOSGEB destekleri hakkında genel bilgi veren Arbil Danışmanlık AB Projeleri Uzmanı Salihan Demirbaş destek kalemlerini şöyle sıraladı; yurt içi fuar desteği: 30.000,  yurt dışı gezisi desteği: 10.000, tanıtım desteği: 15.000, eşleştirme desteği: 15.000, nitelikli eleman istihdamı desteği: 20.000, danışmanlık desteği: 15.000, eğitim desteği: 10.000, enerji verimliliği desteği: 30.000, tasarım desteği: 15.000, test analiz ve kalibrasyon desteği: 20.000, bağımsız denetim desteği:10.000, sınai mülkiyet hakları desteği :20.000, belgelendirme desteği:10.000. katılımcılara slayt eşliğinde anlatım yapan Demirbaş, sunuma şöyle devam etti;


İş Birliği Güç Birliği Destek Programı

    KOBİ’lerin ortak sorunlarına ortak çözümler üretmeleri ve birlikte iş yapma kültürlerini geliştirmeleri amacıyla hazırlanmış bu programdan yararlanmak için en az 5 işletmenin bir araya gelerek bir proje gerçekleştirmesi gerekmektedir. Projenin süresi 6-24 ay arasında değişmekte olup destek üst limiti geri ödemesiz 250.000 TL, geri ödemeli 500.000 TL’dir.


Ar-Ge İnovasyon Programı
 Ar-Ge ve İnovasyon Programı’nda hammadde, makine, teçhizat, donanım, yazılım ve dışarıdan sağlanan hizmet/işçilik giderleri kapsamında; işletmeye geri ödemesiz olarak üst limit 100.000 TL, geri ödemeli olarak da üst limit 200.000 TL destek sağlanır. Programa girişimci olarak başvurmanız halinde şirket kuruluş giderleriniz ve ofis donanım giderleriniz için 20.000 TL tutarında destek alabilirsiniz.

Endüstriyel Uygulama Destek Programı

Endüstriyel Uygulama Programı Ar-Ge ve İnovasyon çalışmaları sonucu ortaya çıkan ürünlerin ticarileştirilmesini sağlamak amacıyla hazırlanmış bir programdır. Proje süresi içinde ihtiyaç duyulan; test, analiz ve laboratuar ekipmanı ile buna yönelik sarf malzemesi giderleri, üretim hattı tasarım giderleri, üretime yönelik makine, teçhizat, donanım ve yazılım giderleri kapsamında işletmeye geri ödemesiz olarak üst limit 150.000 TL, geri ödemeli olarak da üst limit 200.000 TL destek sağlanır.


Seminere katılan girişimci ve firma temsilcilerine Hazine ve Dış Ticaret Müsteşarlığı emekli uzman Vuslat Tuncer tarafından yeni yatırım teşvik sistemi, bölgesel teşvik, destek çeşitleri hakkında bilgi verilmesinin yanında katılımcıların sorularını da cevaplandırdı.  Vuslat Tuncer teşvik çeşitlerini ve destek unsurlarını şu şekilde sıraladı;

1.TEŞVİK ÇEŞİTLERİ

        GENEL TEŞVİK SİSTEMİ

       BÖLGESEL TEŞVİK SİSTEMİ

       BÜYÜK ÖLÇEKLİ YATIRIMLAR

       STRATEJİK YATIRIMLAR

       ÖNCELİKLİ YATIRIMLAR

       BİR ALT BÖLGE DESTEĞİNDEN YARALANACAK YATIRIMLAR

DESTEK UNSURLARI 

       KDV İSTİSNASI VE İADESİ

       GÜMRÜK VERGİSİ MUAFİYETİ

       YATIRIM YERİ TAHSİSİ

       VERGİ İNDİRİMİ

       SİGORTA PRİMİ İŞVEREN HİSSESİ DESTEĞİ

       SİGORTA PRİMİ DESTEĞİ

       GELİR VERGİSİ STOPAJI DESTEĞİ

       FAİZ DESTEĞİ

KASTAMONU’DA YAPILACAK YATIRIMLAR İÇİN UYGULAMA

       BÖLGESEL OLARAK DESTEKLENEN YATIRIM KONULARI

       ASGARİ ŞARTLAR

       DESTEK UNSURLARI

ÖZEL HÜKÜMLER

       TEŞVİK EDİLMEYEN YATIRIM KONULARI

       TEŞVİKİ BELLİ ŞARTLARA BAĞLI YATIRIM KONULARI

       FİNANSAL KİRALAMA İŞLEMLERİ

       KULLANILMIŞ MAKİNE VE TEÇHİZAT İTHALİ

       KULLANILMIŞ KOMPLE TESİS İTHALİ
Editör: TE Bilisim