HABER: SEDAT AĞACIKOĞLU 

  KAMERA: SEDAT AĞACIKOĞLU 

  KASTAMONU (İHA) - Kastamonu'nun Tosya ilçesinde dünyaca bilinen Tosya pirinci üreticinin yüzünü hem güldürdü hem de endişelendirdi. Verimin yüksek olması nedeniyle yüzü gülen üreticiler su sıkıntısı ve maliyetlerin artışı nedeniyle ekim alanlarını azalmasından endişe duydular.

Pirinç rekoltesini korurken lezzetini de muhafaza ediyor. Irmak kenarında ekilen pirinçle farklılık gösteren Tosya Pirinci tatlı su ile sulanması nedeniyle lezzetinde değişiklik olmuyor.  Tosya’da iki tür pirinç ekildiğini belirten çeltik üreticileri Aşağı Ova’da ‘’Tosya Güneşi’’,  Yukarı Ova’da’’ Sarıkılçık ‘’ekildiğini söylüyor. Her iki pirincinde tatlı su ile sulandığını belirten üreticiler Sarıkılçık Pirincinin daha hassas olduğunun altını çizerek Sarıkılçık Pirinci’nin sadece Yukarı Ova Bölgesinde yetiştiğini söyledi.

Devrez Çayı’nda suyun azalması nedeniyle pirinç ekiminin susuzluk nedeniyle zorlaştığını anlatan üreticiler su olmaması nedeniyle çiftçilerin ırmak kenarında arazi kiralayarak çeltik ekimini suyun bol olduğu yerlerde yaptığını dile getirdi. İlçede yetkililerin üreticinin sorunları ile ilgilenmediğinden dert yanan çiftçiler bu duruma sitem etti.

Pirinç Üreticisi Mehmet Erde mikrofonlara şunları söyledi ''Ben Pirinç üreticiyim derdimiz çok, üzülerek söylüyorum şu an Tosya’da Pirincin sadece adı var, sorunlar devam ediyor. Tabiri caiz ise Tosya'da Pirinç Öldü artık. Masa Başında oturma ile sorunlar çözülmüyor. Yaban domuzu ürünlerimize musallat oldu. Milli Parklar yaban hayatı görevlileri bize domuz avı yaptırmıyor'' dedi.

 Zor şartlarda ekilen pirinç biçerler biçilmesiyle çeltik harmana getiriliyor ve doğal ortamda kurutulmaya bırakılıyor. Kurutulan çeltikler kabuğundan çıkarılması için fabrikaya gönderilerek kabuğundan ayrılıyor ve çuvallara konularak satışa hazır hale getiriliyor.

Editör: TE Bilisim