SEDAT AGACIKOĞLU

KASTAMONU(İHA) Kastamonu’nun Tosya ilçesinde Suluca köyünde Ermeniler döneminden kalan nereden geldiği tespit edilemeyen su kaynakları için 700 tonluk havuz yapıldı.

 

“ ERMENİLER İÇİN BU SU BİR HAZİNE”

 

Köy sakinleri kaynağı belli olmayan bu suyun o dönem bu bölgede yaşayan Ermeni vatandaşlar için hazine değerinde olduğunu söyledi. İstanbul’da yaşadığını ve tatil için köye geldiğini söyleyen bir vatandaş gazetecilere yaptığı açıklamada ‘’ Atalarımız bizlere Balaban ve Solugan isminde kaynağı belli olmayan su olduğunu hep anlatılardı. Eskiden bu yerlerde Ermeniler yaşardı. Şu ileri ovada hep Ermeni mezarları var zaten onların mezar yatış şekilleri farklı. Balaban ve Soluğandan gelen bu su kışın gelmez olup yazın ise tam tersi gürül gürül su gelmekte. Bizlerde Ermenileri bir hazine olarak gördüğü bu suyun çeşmesini bulduk ve buraya havuz yaptık. Eskiden bu çeşmenin başında eski yazılarla yazılı bir taş var idi ama kayboldu’’ dedi. 

 

 ‘’ HOROZU UÇURDUK KONDUĞU YERİ KAZINCA ERMENİ HAMAMI ÇIKTI’’

 

‘’ Köy içinde yaşayan bir hocamız bu suyun çeşmesini bulmak isterseniz şu tepeden bir horuz uçurun ve nereye konarsa o ağacın altını kazın demişti. Bizde öyle yaptık sonuçta Ermeni hamamı ortaya çıktı. Bu su eskiden boşa akardı ama şimdi havuz yaparak bu suyu bağ ve bahçede sulamada kullanıyoruz” diye konuştu.

Editör: TE Bilisim