HABER: SEDAT AĞACIKOĞLU 

KASTAMONU (İHA) – Tosya Ziraat Odası Başkanı Kadri Eken düzenlediği basın toplantısında şekere yapılan zammın pancar alım fiyatına da yansıtılması gerektiğini söyledi.

Türkiye Şeker Fabrikaları Genel Müdürlüğü tarafından şekere zam açıklamasının ardından Tosya Ziraat Odası Başkanı Kadri Eken basın açıklaması yaptı. Şekere yapılan zammın mağduriyetin giderilmesi adına üreticiye de yansıtılması gerektiğini savunan Başkan Eken konuşmasında; “Tosya Ziraat Odası Başkanlığı olarak son günlerde gündemde olan şeker zammı ile ilgili basın açıklaması yapıyoruz. Üreticimiz çok zor durumda. Üreticinin giderleri artış gösterirken taban fiyatı sabit kalmakta ve üreticinin beli bükülmekte. Tosya ilçesinde bundan birkaç yıl öncesinde 30 bin ton civarında pancar üretimi yapılmakta idi. Fakat o yıllarda üreticiye dayatılan “kota uygulaması” Tosyalı pancar üreticisini olumsuz etkileyerek, pancar üretimini bitirdi. Kota uygulamalarında üreticiye adeta ceza kesildi. Ne yapıldı, kısaca açıklayalım. Üretim sınırlandırılarak, üreticiye ton olarak sınırlama getirildi. Mesela ben bir ton taahhüt ettiğimde benim mahsulüm 2 ton geldi ise, bana üretim fazlası diye bir tonu %50 düşük bedelle alınarak cezalandırıldım. Yüksek maliyet karşısında açıklanan avans bedelleri Tosya’da pancar üretimini durma noktasına getirdi.

Bu gerçek Günyüzü gibi ortada iken şeker fiyatlarına yapılacak %67 oranında yapılacak zam açıklaması tüketiciyi olumsuz etkileyeceği ortada. Bu durum karşısında üreticinin mağdur olmaması için girdi fiyatlarının yükseldiği bu günlerde pancar üreticisinin taban fiyatının zam oranınca güncellenmesini talep ederek zam yapılmasını istiyoruz.

Türkiye Şeker Fabrikaları Genel Müdürlüğünün üreticiyi mağdur etmeyeceğine inanarak Tosya Ziraat Odası Başkanlığı olarak çağrıda bulunuyoruz. Üretici mağdur olmasın aynı oranda pancar üreticisine zam yapılsın. Saygılarımla” diye konuştu.

Editör: TE Bilisim