Toplantıda konuşan KUZKA Yönetim Kurulu Başkanı Kastamonu Valisi Erdoğan Bektaş, göç sorununa dikkat çekti. Vali Bektaş, “Biz 3 il bir ajansız. Bizi birbirimize layık görmüşler. KUZKA çatısı altında bir şeyler yapmaya çalışıyoruz. KUZKA olarak 2 proje çağrısına çıktık. Önümüzdeki yıllarda ne yapacağımızı karar verme aşamasındayız. Aslında bölgemiz hakkında en güzel kararı bölge insanı verdi ve bölgeyi terk etti. Bölgede oturanlardan daha çok göç eden insanımız var. Geleceklerini bölgemizde değil, dışarıda arıyorlar” dedi.

İNSANLAR, BÖLGEYİ TERK EDEREK DOĞRUSUNU YAPTI

Kalkınma Kurulu olarak kendilerine bölgeyi ayağa kaldırma sorumluluğu verildiğini aktaran Vali Bektaş, “Önce batıda gördüğümüz kalkınmayı şimdi güneydoğuda gözlüyoruz. Biz ise arada kalıyoruz. Başımızın çaresine bakmamız lazım. Ancak 20 milyon dağıtmak istediğimizde bize gelen projelerin toplam miktarı 14 milyon lirayı geçmedi. Herkese çok iş düşüyor. Sorun ağır bir sorun. Bu bölge bu potansiyeline rağmen kalkınmamışsa, Türkiye ortalamasının altında kalmışsa, ciddi sorunlar var demektir. Bu sorunlar çok ciddi olmasaydı, bugüne kadar biri çıkar ve çözerdi. Çözülmediği ortadır. Ancak çözüm noktasında önemli mesafeler kaydettik. Üç ilinde altyapı ile ilgili sıkıntıları hemen hemen aşıldı. Üst yapı artık önemli. Biz ajansı hep kamudan uzak tutmaya çalıştık. Özel ile buluşturmaya gayret ettik. Artık biz öz varlıklarımızı öz kaynaklarımızı hayata geçirmek zorundayız. Bölge potansiyeline bir potada eritip, bölge insanına yansıtmamız gerekiyor” diye konuştu.

TOPLANTIYA İSTENİLEN KATILIM OLMADI

KUZKA Yönetim Kurulu üyesi Çankırı Valisi Vahdettin Özcan ise, toplantıya katılımın azlığından yakındı. Vali Özcan, şöyle konuştu: “Tüm Kalkınma Kurulu toplantılarına katıldım. Ama bugün burada katılım çok az. Biz Çankırı olarak toplantıya tam kadro katılım gerçekleştirdik. Ama burada katılım çok az. Bu toplantılara gerekli katılım sağlanmalı. Çünkü üyelerin fikirlerini bildirmesi bizler için çok önemli”

ÜLKE OLARAK PLANLI KALKINMAYI YAPAMADIK

Son valiler kararnamesi ile Sinop Valiliği’ne atanan Yavuz Selim Köşger de, ilk kez KUZKA toplantısına katıldı. Vali Köşger, şunları kaydetti: “1960’larda Devlet Planlama Teşkilatı’nın kurulmasıyla başlatılan planlı kalkınmada çok başaılı olduğumuz söylenemez. Kalkınma ajanslarının bölgesel kalkınmaya büyük katkı sunacağını düşünüyorum. Bu bağlamda KUZKA’da kendisinden bekleneni verecektir. Kalkınmış ülkeler, her bir ferdini, coğrafyasının her bir santimetrekaresini ekonomiye kazandırmayı başarmış ülkelerdir. Bizimde bunu başarmamız gerekli”

ŞİDDET VE KAVGA İLE HİÇBİR ŞEY ÇÖZÜLEMEZ

KUZKA Kalkınma Kurulu Başkanı Sedat İşeri, son günlerde ülke genelinde yaşanan olaylara değinerek, “Son günlerde marjinal gruplar tarafından farklı mecralara çekilmek istenen gelişmelerin ülkemiz üzerinde kötü emelleri olanlara hizmet edeceğini üzülerek görüyoruz. Sokakların huzur ve güveninin Türkiye ve çocuklarımız geleceği açısından son derece önemli olduğunu vurguluyor, şiddet ve kavga ile hiçbir şeyin çözülemeyeceğinin altını çiziyoruz” dedi.

KUZKA olarak 1,5 yıldır bölge planı üzerinde çalıştıklarını belirten İşeri, “Bölge planı hazırlarken, ilçelere yönelik veri tabanı ve ilçe analizleri yapılmıştır. Her bir ilçe analizi, ilçe istişare ve odak grup toplantıları ile tartışılmıştır. İlçe düzeyinde potansiyel ve ihtiyaçları ortaya koyan çalışmalar yapılmıştır. Her ilçenin mevcut durumu ve gelişme stratejileri benzer değildir. Bir ilçede ulaşılabilirlik problemi, imara açık alan olmaması insanların göçüne neden olmakta iken, başka bir ilçe OSB varlığı kendisi ve çevre ilçelerdeki birçok ilçe için istihdam sağlamaktadır. İlçeler için yapılan analizler, ilçe özelinde stratejiler oluşturulması bakımından sadece ajansımız için değil, yerel ve ulusal kurumlar içinde referans dokümanı olarak kullanılmaya adaydır” diye konuştu.

BÖLGE PLANI, KALKINMA BAKANLIĞI’NA SUNULACAK

1 Temmuz itibariyle 2014-2023 Bölge Planının Kalkınma Bakanlığı’na sunulacağını da aktaran Sedat İşeri, “Bu uzun ve verimli bölge planımızın, amaç ve hedeflerine paralel olarak sizlerle birlikte belirlediğimiz “sürekli üreten. Birlikte yükselen, doğal dokusuyla fark oluşturan ‘Kuzey Anadolu’ bölge vizyonuna ulaşılmasını temenni ediyorum. Şimdiye kadar 11 toplantı yapan Kalkınma Kurulumuzun görev süresi dolmaktadır. Bakanlar Kurulu tarafından belirlenen yeni kalkınma kurul listemiz ile çalışmalarımıza 25 Temmuz 2013 tarihi itibariyle başlayacağız. Bu listemizde yapılan değişikliklerle üyelikleri devam eden kurumlar olduğu gibi kurulumuzca yeni eklenen üyelerde olmuştur. Yeni dönemin yeni üyelerle birlikte katılımcı çalışmalar yapmasını diliyorum” diye konuştu.

Konuşmaların ardından KUZKA Planlama, Programlama ve Stratejik Araştırmalar Birimi Başkanı Mustafa Gül, ‘Bölgesel Mevcut durum ve Bölgesel 2023 Hedefleri’ adı altında sunum yaptı. Ardından 2013 yılı teklif çağrısı için üyelerin talepleri alındı.

Editör: TE Bilisim