Haber: Sedat Ağacıkoğlu

Kastamonu’nun Tosya İlçesi Suluca köyünde ikamet eden Ahmet Bayar isimli vatandaş 2017 yılında yapılan Referandumun iptal edilmesine isyan etti.

Tosya ilçesinin en büyük köyü olan Suluca toplamda 5 mahalleden oluşmakta bunlar Uğur mahallesi. Site mahallesi Yeşilyurt mahallesi. Papazönü mahallesi ve Akçakavak mahallesi. 2019 Nüfus kayıtlarına göre köyde 412 Erkek ve 397 Kadın toplamda 809 kişi ikamet etmekte.

Suluca köyü Site mahallesinde ikamet eden Ahmet Bayar isimli vatandaş 2017 yılında yapılan Referandum ile mahallelerinin Tosya ilçe merkezine bağlanarak ilçenin 24.Mahallesi olduğunu ve bunun yapılan seçim ve Belediye Meclis Kararı ile onaylandığını iddia etti.

REFERANDUM İPTAL EDİLMEZ

Suluca köyünden Ahmet Bayar www.tosyahaberleri.com haber sitemize yaptığı açıklamada ‘’ 2017 yılında Tosya Kaymakamı Deniz Pişkin ve o dönemki Belediye Başkanı Kazım Şahin Suluca köyüne gelerek köylüleri kahvede topladı. Köy kahvesinde yaptıkları konuşmada ‘’köyün büyük olduğunu ve hizmet alabilmeniz için köyün ilçe merkezine bağlanarak Tosya’nın mahallesi olması gerektiğini söylediler. Bu yapılan görüşme sonrası köylüden itiraz eden olmadı. Referandumun yapılması için %51 imza toplanması gerekiyordu. Bu aşamada Merkez mahalle biz katılmayacağız diyerek köy olarak kalmak istediklerini muhtarımıza ve kaymakamımıza durumu ilettiler. Nihayetinde Uğur Mahallesi, Akçakavak Mahallesi ve Site Mahallesi referanduma girerek %701 gibi bir çoğunlukla referandum geçti. Seçim sonrası evraklar Kastamonu valiliğine gidiyor, tabi ki herhangi bir itiraz yok. Valilikten onay çıkarak Belediye Kanunu gereği Belediye Meclisinden onay çıkması için karar metni geliyor. Belediye Meclisi 07.09.2017 tarihinde aldığı121 nolu karar ile bu referandum sonucunu kabul ediyor. Daha sonra sınır tespiti yapılma aşamasına geliyor. Bu arada ayrılmak istemeyen yukarı merkez mahalle 325 seçmeni olmasına rağmen 340 imza toplayarak biz köy olarak kalmak istiyoruz diye kaymakamlığa dilekçe veriyorlar. Sayın Kaymakamımız gelen talebe karşı siz ne demek istiyorsunuz diye sormuyor ve sonrasında referandumu iptal ediyorum diyor. Cumhurbaşkanı’nın bile iptal etmediği Referandumu siz nasıl iptal edersiniz. Tosya üzerinden yeniden içtihat mı yapılıyor. Valilik onaylamış Belediye Meclisi onaylamış bunun daha geriye dönüşü yok.

HAKKIMIZ ARAMAK İÇİN İDARE MAHKEMEYE GİTTİK

Eğer Türkiye’de hukuk var ise bu kararı kimse iptal edemez. Biz hakkımız aramak için idare mahkemesine dava açtık. Referandum bu vatandaş vazifesini yapmış. Valilik yazışmalarında hani sorun yoktur diyordun şimdi ne oldu diye soruyor. Kaymakam bey sınır tespiti aşamasında sorunlar çıktı diyor. Ben de diyorum ki SEN DEVLETSİN kardeşim.

DIŞİŞLERİ BAKAN YARDIMCISI FARUK KAYMAKCI’YA DURUMU ARZ ETTİK

Dışişleri Bakan Yardımızı Faruk Kaymakcı’ya sosyal medya üzerinden ulaşarak durumu arz ettik. Sayın Bakanımız konu hakkında gerekli araştırma yapacağını söyledi. Biz eğer idare mahkemeden sonuç alamaz isek Avrupa İnsan Hakları mahkemesine müracaat edeceğimizi ifade ettik.

KAYMAKAM BEY BELEDİYE MECLİSİ EKSİK KARAR ALMIŞ DEDİ

Kaymakam bey daha sonraki yaptığı açıklamalarda Tosya Belediye Meclisi eksik karar almış dedi. Bizde Belediye ye sorduğumuzda bizim kararımızda bir eksiklik yok madem eksik ise bize neden bildirmemiş dedi. Belediye meclisi karar almış ve yürürlüğe girmiş bunu neresi eksik? Siyasetçilerimizin basiretsizliği bizi bu duruma düşürdü. Belediye Başkanı Kazım Şahin o dönem Belediye meclisinde bize Kardeşim kargaşa çıkar ben bu siyasi sorumluluğu alamazdım diyor. Sen o sorumluluğu alamıyorsan o zaman o makamda işin ne diye sorarlar. Sizler Bürokrat olarak vazifenizi yapacaksınız.

Editör: TE Bilisim