Unutulmaya yüz tutan bazı Ramazan Ayı gelenekleri Tosya’da bir kısım esnaf tarafından yaşatılmaya çalışılıyor.

Ramazanın ruhuna uygun olarak Tosya Seki ( Namazgah Caddesi ) sokağı olarak bilinen yerde esnaflar ramazan gecelerine ve geleneğine uygun olarak  Teravih namazı sonrasında bir araya gelerek sohbet toplantıları düzenliyor.

İlçemizin önde gelen işadamlarından İsmail Nalbantoğlu ve esnaf dostlarından oluşan topluluk teravih namazı sonrası yaptıkları hoş sohbet toplantılarını ilerleyen dakikalarda ilçemize özgü kabag patat karpuz ve aygut  yiyerek renklendiriyorlar.

Yemek faslı sonrasında içilen çay ve kahvelerin arkasından 40-50 sene geriye gidilerek eski ramazan geceleri konuşulup hatıralar canlandırılıyor.Kimi zaman esperili günler hatırlanıyor  kimi zaman mazide kalan dostlar hatırlanıp bir yürek burukluğu yaşanıyor.

Her akşam gelen misafirler en iyi şekilde ağırlanıp izzet ikramda kusur edilmiyor.

Böyle akşamlarda esnaf kimliği gündüzlerde kalıyor artık her şey  komşuluk ilişkisine dönüşüyor ve sohbetler de böyle şekilleniyor.

Maksat gönülleri hoş tutmaktır  ya , işte bu sebepten 7’den 70’e bu sohbet ve sofrada rızkı olduğu bilinerek  sokak ortası toplantısı olmuştur artık bu.Örneğin yoldan geçen çocuklar geleneksel Ramazan manilerini “Hey hey koca…” söyleyerek sokaktan geçerken masadan paylarını alırlar ve ya yolunuz seki sokağına düşmüş ise ve geçerken selam vermek yeterli değildir aynı zamanda sofraya da bir anda ortak olmanız gerekmektedir.

Ramazan bildiğimiz üzere sadece oruç ayı değil aynı zamanda yardımlaşma ve gönülleri hoş tutma ayıdır.İşte bu yüzden bu sokakta ibadetler oruç, namaz ve gecesiyle gündüzüyle arkadaşlık ,dayanışma ve samimiyet olarak yerine getirilir.

Hani derler ya Eski Toprakların hali bir başka dır diye bunun en canlı örneği işte sekü sokağında yaşanıyor.YÜREĞİNİZE SAĞLIK......

 

Sedat Ağacıkoğlu (Tosya-Habertürk)


Editör: TE Bilisim