Özellikle Osmancık pirinci her alanda ve her platformda ön plana çıkar iken Tosya Pirincinin esamesi okunmaz oldu. Osmancık 97 pirinci hemen hemen her gün hem ulusal basında hem de yerel basında gündeme geliyor.


Tosya Pirinci son olarak www.tosyahaberleri.com haber sitemizin gündeme getirdiği Marka – Patent-Mahreç çalışması ile gündeme gelmiş ve yapılan yanlıştan dönülerek nihayetinde doğru olan Mahreç çalışmasına başlanmıştır.

Tosya Ziraat Odası Başkanı 21 Mayıs 2012 tarihinde yaptığı basın açıklamasında www.tosyahaberleri.com haber sitesinin yaptığı haber ile yanlış olan Patent alma çalışmasından dönülmüş olup asıl yapılan çalışmanın mahreç alma çalışması olduğu resmen açıklanmıştır.

Nihayetinde bugüne gelindiğinde Tosya Ziraat Odası Başkanı Ahmet Akdikeni Tosya Pirincine Mahreç alma çalışmaları konusunda bu uzun süreçte başarılı çalışmalar diliyoruz.

Ancak bu çalışmalar yapılır iken Tosya Ziraat Odası işin teknik çalışmalarına ağırlık vererek en önemlisi olan Tosya Pirincinin tanıtımı konusunda yeteri kadar gayret ve emek sarf etmiyor.

www.tosyahaberleri .com haber sitemiz bu konuyu her zaman yakından takip ederek basında devamlı yer alan Osmancık 97 pirincinin tanımı konusunda neler yapılıyor kısaca inceledik.

Özellikle Osmancık girişimci Sakin Karakaş ‘ın ortaya attığı ve o dönemlerde çoğu kişinin hadi be sende dediği çalışmalar son günlerde Ulusal ve yerel basında devamlı yer alıyor. Pirinçten alternatif ürünler elde edilerek turizm ve tanıtma sektöründe kullanılması gerektiğini savunan ve Pirinçten sabun yapılabileceğini ve pirinç kolonyası üretilerek kozmetik sektöründe Osmancık adının kullanılması gerektiğini dile getirmiştir. 

Son olaraktan Çikolatalı Pirinç Pilavı,Pirinç Dondurması ile Osmancık Pilavını tanıtmış oldu.




Özellikle Pirinç Sabunu ve pirinç kolonyası fikrinin Dünyaca ünlü kozmetik devi Hunca'nın dikkatini çekerek Pirinç Sabunu ve Pirinç Kolonyası üretmeye başladığını unutmayalım.

İşte bu projeler örnek alınarak Türkiye’de “Pirincin Başkenti” olarak tanımladığımız Tosya’da istihdamı,pirinç tüketimini ve tanıtımını körükleyici projelere ivedilikle ihtiyaç olduğunu düşünmekteyiz.

Ticari zekada her zaman en önde olan Tosya’lı işadamlarımız ve üreticilerimiz bir an önce Pirinç konusunda kurumları tetikleyerek projeler üretip ilçemizde ki Ulusal Ajans muhabirleri aracılığı ile bunlara ulusal yazılı ve görsel basına taşımalıdır .


Şimdi Tosya Ziraat Odasının en kısa zamanda Tosya Pirinci üzerinde farklı projeler üreterek bu işin gerçek uzmanları ile beraber istişare ederek, Tosya Pirincini yeniden zirveye taşıyarak hak ettiği itibarı geri kazandırmalarını diliyoruz.

Tüm kurum amirleri, yetkililer hep beraber Tosya Pirinci için farklı projeler üretirken Tosya Yerel basınından ve ilçemizde aktif olarak bulunan Ulusal Haber Ajans muhabirlerinin de gerekli desteği alarak, hem bölgesel alanda hem de ulusal alanda Tosya Pirincini yeniden gündeme getirilmesi gerekmekte.

Zira her yıl düzenlenen festivale adı konu olan Tosya Pirinci şimdiler de ise adeta unutulmaya yüz tutmuş durumda. Kısa zamanda gerekli çalışmalar ve tanıtımlar yapılmaz ise " Adı var Kendi Yok " deyimi kısa zamanda gerçek olacaktır.

Haber: Sedat Ağacıkoğlu & Alaattin Keşoğlu


Editör: TE Bilisim