Büyük Harflerle OTOYOL

 

Geçtiğimiz haftasonu çok değerli bir konuk ilimizi ziyaret etti. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Sayın Binali YILDIRIM 17 Aralık 2011 Cumartesi günü ilimizi ve Cide ilçesini ziyaret ederek bazı incelemelerde bulundu. Sayın Bakan yalnız gelmedi. Demir Yolları, Limanlar, Hava Meydanları İnşaatı Genel Müdürü, Devlet Hava Meydanları İşletmeleri Genel Müdürü ve Karayolları Genel Müdürü ile birlikte geldiler.

 

Ziyaretçi Bakan önemliydi. Zira Kastamonu’nun temel sorunları hep bu Bakanlık ve Bakanlığa bağlı genel müdürlükler ile bağlantılı. Ziyaretteki bazı tespitleri yazıma konu yapmak istedim. Bir de “büyük harflerle OTOYOL” konusu var. Peki OTOYOL’u neden büyük harflerle yazdım dersiniz? Bu otoyol konusu geçtiğimiz aylarda yine gündeme gelen, Karabük-Kastamonu-Havza otoyol projesi. Bu güzergah eğer onaylanıp faaliyete geçer ise Tosya ekonomisinin çöküşü olur kanısındayım. Otoyol konusunu şimdilik bir kenara bırakalım. Öncelikle Sayın Bakan’ın Kastamonu gezisi ile ilgili bazı değerlendirmeler yapalım.

 

Bakan Yıldırım biz Kastamonululara müjdelerle geldi. Ancak bu müjdelerin içerisinde gözlerim Tosya’yı aradı; bulamadı. Bakan’ın ziyarette bulunacağı yaklaşık bir ay öncesinden biliniyordu. Vali Erdoğan Bektaş 24 Kasım 2011 tarihinde basın toplantısı yaparak konuyu kamuoyu ile paylaştı. Hemen 24 Kasım’a Sayın Vali’nin konu ile ilgili basın toplantısına dönüp ziyaret planı hakkında bazı satır başlarını inceleyelim.

*Bakan beraberindeki heyetle Kastamonu Havaalanı ve çevre yolları incelemesi yapacak,

*İnebolu’ya giderek liman ve sahil yolu ile ilgili incelemelerde bulunacak,(Hava muhalefeti nedeniyle İnebolu programdan son anda çıkartıldı.)

*İnebolu’dan helikopterle Cide’ye gidilecek, (hava muhalefeti nedeniyle helikopterle değil, karayolu ile Cide ilçesine gidildi)

*Kastamonu’ya dönüş ve Kastamonulu iş adamlarıyla basına kapalı görüşme yapılacak.

 

Sayın Bakan’ın ilimize ziyaretindeki anahtar kelimeleri özetleyelim: Havaalanı, İnebolu Limanı, Ilgaz Dağı Tüneli, Cide sahil yolu, demiryolu talebi ve OTOYOL….Görüldüğü üzere Tosya bu gezinin içerisinde yok. Tabi ki Sayın Bakan’ın takdiridir, saygı duyarız.

 

Nihayetinde Sayın Bakan Cumartesi günü ilimize geldi, akşamında ilimizden ayrıldılar. Büyük harflerle OTOYOL a gelmeden önce talep ve müjdelere bakalım:

Talep: Havaalanı. Müjde: 2012 yılının ikinci yarısında açılış yapılacak.

Talep: Ilgaz Tüneli. Müjde: Ilgaz Tüneli bir bütün proje olarak Kastamonu-Ilgaz-Çankırı yolunun duble yapılması da dahil Yüksek Planlama Kurulu kararı Bakanlar Kurulunda gündeme alınmış, 2012 yılında ihale edilecek.

Talep:İnebolu yolu. Müjde: 2012 yılında İnebolu yolunun projesi ihale edilecek.

Talep: İnebolu Limanı’nın yap-işlet-devret usulü ile Bakanlar Kurulu Kararı ile limanın verilip verilemeyeceği. Müjde: Bu konuda müjde yok, talep olumsuz karşılandı.

Talep: Amasra turizm hattının Ankara-Safranbolu-Amasra-Cide-Kastamonu-Ankara diye tam ring olabilmesi için eksik olan Kurucaş ile Cide arası yol çalışması. Müjde: Sayın Bakan Kurucaş-Cide arası yol için çok net söz verdi.

Talep: Demiryolu Müjde: Bu konuda müjde yok, talep olumsuz karşılandı.

 

Talep: Büyük harflerle OTOYOL?

 

Sayın Vali’nin konu ile ilgili şu sözlerini iyi incelemek lazım: “Bu OTOYOL konusunda biz iddialarımızı ifade ettik. Zaten bu konuda Sayın Bakanımıza ulaşan diğer vilayetlerden de talep var, Sinop’tan, Karabük’ün de talepleri var, bu konuda yeni bir yolun DEVREZ VADİSİ’nden geçmesinin MANTIKSIZ olacağını bu Kastamonu yakınlarından geçebilecek hem güzergah hem bölgeye Devrez Vadisi koruma açısından kamulaştırma maliyetlerini hafifletme açısından bölgeye kazandığı açıdan bütün iddialarımızı dillendirme imkanı bulduk…” “ ..Yani OTOYOL konusu gerçekten biz önemsiyoruz. Yolun 15-20 km uzaması söz konusu ama diğer avantajlar devreye girdiğinde bizim teklifimiz de mantıklı olabiliyor ve üstelik sadece bizi değil üç vilayeti de ilgilendiren bir şey…”

 

Sayın Bakan Binali Yıldırım ise OTOYOL konusunda şu değerlendirmeyi yaptı: “Bunun güzergâhı henüz kesinleşmemiştir. Tabi ki bu konuda Kastamonu’nun talebi bu dere yoldan gitmemesi (Bakan Devrez Çayından bahsediyor) biraz daha kuzeyden ortalayarak gitsin, sahile yakın illerimize de mümkün mertebe yakın gitsin tarzında bir talebi var. Bunları değerlendireceğiz.”

 

Benim anladığım kadarıyla Sayın Vali Tosya’nın Devrez Vadisi’nden geçecek bir OTOYOL projesini mantıksız buluyor, daha doğrusu bizzat söylüyor. Mantıklı alternatifin ise otoyolun Havza’dan başlayarak Kastamonu’dan ve Karabük’ten geçmesi, nihayetinde güneye inerek Gerede otoyoluna bağlanması. İlimizdeki en yetkili isim, önerdiği bu alternatifle kamulaştırma maliyeti düşer, ancak 15-20 km yol uzar diyor. Ancak Devletimizin Sayın Bakanı da diyor ki, henüz kesin bir şey yok. Araştırıp değerlendireceğiz.

Sayın Vali tarafından mantıksız bulunan bu konunun bir de ekonomik boyutu var ki; ortaya ciddi rakamlar çıkıyor. Şöyle ki; bir dakikada tek yönden yaklaşık 40 araç Tosya-İstanbul yolundan geçmekte. Üşenmedim ve dün akşam ilçemizin Dörtyol kavşağından geçen araçları saydım. Bir günde 1440 dakika olduğuna göre, günde ortalama 115200 araç ilçemizden geçen D-100 karayolunda seyir halinde. Sayın Vali de OTOYOL un Tosya’dan geçmemesi halinde 15-20 km yolun uzadığını söylüyor ki ben bu rakamın iki ya da üç misli olacağını düşünüyorum. Bir aracın da 20 km de yaklaşık 2 litre akaryakıt ya da otogaz yaktığını düşünürsek ortaya çıkan yıllık fazla yakılan akaryakıt rakamı korkunç: 230 ton. Fazladan tüketilen 230 ton! Tüketim kalemlerinde dışa bağımlı olduğumuz ilk kalem akaryakıt ve doğalgaz. OTOYOL’un Devrez Vadisi’nden geçmeyip Havza-Kastamonu-Karabük hattından geçmesiyle fazladan ithal edeceğimiz 230 ton akaryakıtın vicdani sorumluluğunu kim ya da kimler taşıyacak?

 

Kısacası biz Tosyalılar olarak Devrez Vadisi’nden geçecek OTOYOL’umuza her kesimden siyasetçisiyle, basın yayın organları ile, ilçemiz dışında yaşayan akademisyen aydınlarıyla, sivil toplum örgütleri ile her koşulda sahip çıkmalıyız. Devrez Vadisi’nden geçecek olan OTOYOL ilçemiz için müthiş bir kazanım olacağı gibi, ilçemizin bu bölgedeki yavaş yavaş kaybettiği ekonomideki liderlik vasfının yeniden kazanılmasında da büyük rol oynayacaktır. Kastamonu’daki bu tür toplantılara, Bakan ziyaretlerine mutlaka iştirak etmeliyiz. Bu konuda meslek oda başkanlarına, işadamlarına büyük görev düşmektedir.

 

Sayın Bakan’ın iş adamları ile yaptığı toplantının görüntüleri Kastamonu Valiliği’nin www.kastamonu.gov.tr internet adresinde mevcut. Ben bu fotoğrafları ve Bakan’ın Kastamonu, Cide ziyareti ile ilgili tüm fotoğrafları tek tek inceledim; Tosyalı bürokrat ya da iş adamına rastlamadım. Bu da bizim Tosyalı olarak büyük bir eksiğimiz. Gönül isterdi ki Sayın Vali Bakan’a OTOYOL ile ilgili iddialarını söylerken, Tosyalı bir işadamımızın, ya da Tosyalı bir siyasetçimizin Devrez Vadisi’nden geçecek OTOYOL’un bölge ekonomisine katkısı, daha kısa oluşu gibi konularda Sayın Bakan’ı bilgilendirebilseydi. Konunun önemi bakımından Tosyalı hemşerilerimin bilgi sahibi olması mutlak önceliktir. Dolayısı ile sayın okuyuculardan istirhamım siyasetle-politikayla ilgisi olmayan, tamamen ilçemizin geleceğiyle ve ekonomisiyle bağlantılı olan bu yazı içeriğinin kulaktan kulağa anlatılmasıdır.

 

Devrez Vadisi’nden geçecek “büyük harflerle OTOYOL”un Tosyamız için, Kastamonumuz için, ülkemiz için büyük sevinçleri beraberinde getirmesi dileğiyle esen kalınız.

Köşe Yazarı : Ertuğrul Ergi

Editör: TE Bilisim