HABER: SEDAT AĞACIKOĞLU 

KASTAMONU (İHA) – Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzası ile 05.Ocak 2022 tarihinde Resmî Gazetede yayınlanan Kastamonu’nun Tosya ilçesine bağlı Karasapaca köyü sınırları içinde yer alan bilim ve fen bakımından Orman olarak muhafazasında hiçbir yarar görülmeyen ve tarım alanına dönüştürülmesi de mümkün olmayan krokiler ile sınır ve koordinatları gösterilen 277 dönüm alan Orman sınırları dışına çıkartılarak Tosya Organize sanayi alanı içine dahil edildi.

Ayrıca o tarihte yaklaşık 700 dönüm Karasapaca köyü sakinlerine ait alanın kamulaştırılarak Tosya Organize Sanayi alanı içine dahil edilmesine karar verildi.

QUA Granite, Doğaya Sahip Çıkıyor QUA Granite, Doğaya Sahip Çıkıyor

Tosya OSB sınırlarına ek ilave olarak karar alınan yaklaşık 1.000 dönüm arazi için 06 Ocak 2022 tarihinde Tosya Organize Sanayide bir toplantı gerçekleştiren Ak Parti Kastamonu İl Başkanı Doğan Ünlü,Ak Parti Tosya İlçe Başkanı Hasan Mete Dikişçi, Organize Sanayi Müdürü Nihat Küçükkasap ve parti il ve ilçe teşkilatı yaptığı açıklamada ‘’ Sayın Cumhurbaşkanımızın takdirleri ile Kastamonu ilimizin Sanayi ilçesi Tosya’da Resmi gazetede yayınlanan karar ile Tosya Organize Sanayinin ek ilave yer tahsisi ve kamulaştırma çalışmalarına başlandı. Ormandan alınan 277 dönüm yer için Orman bakanlığına 277 dönüm hazine arazisi verildi ve sorun bu şekilde çözüldü. Karasapaca köyüne ait 700 dönüm arazinin kamulaştırılması içinde yaklaşık 30-40 milyon kamulaştırma bedeli ödenmesi için çalışmalarımıza hız verdik. İnşallah kurumlar arasında resmi yazışmalar tamamlanarak en kısa zamanda Tosya Organize Sanayi ilave yer ile Tosya’nın gelişimine ve ekonomisine katkı sağlayacak yeni sanayi yatırımları için hazır duruma gelecektir’’ dedi.

‘’HERKES SEVİNÇİNDEN AK PARTİLİSİDE MHP’DE CUMHURİYET MEYDANDA OYNUYOR.’’

Tosya Organize Sanayi Müdürü Nihat Küçükkasap o gün yaptığı açıklamada ‘’ Organize Sanayinin kuruluşunda %20 Belediye’nin %20 Ticaret Odasının % 60’da Özel İdarenin hissesi var. Bunu yapan devlet, tabi yol gösterende hükümet. AK parti, MHP şu veya bu değil, hepimiz sahiplendik. Tosya Organize Sanayi 1996’da programa alındı fakat 2009 tarihine kadar mümkün olmamış bir türlü. Bugün buradayız. Herkes sevincinden Cumhuriyet meydanında MHP lisi de oynuyor AK Partilisi de oynuyor. Herkes bu durumdan mutlu’’ demişti.

ORGANİZE SANAYİDE GELİNEN SON DURUM

Ocak 2022 tarihinde Tosya OSB ek ilave ek arazisi tahsisi konusunda yaşanan ve güzümüze kadar gelen gelişmeleri yukarıda kısaca özetlemeye çalıştık. Aradan geçen 9 ay gibi süre içinde bir arpa boyu kadar gelişme olmamasının faturası ne yazık ki merkezi İstanbul’da bulunan Karasapaca Köyü Yaşatma derneğinin açmış olduğu kamulaştırma kararına karşı davaya bağlandı ve sorumlusu o dernek oldu. Dernek yetkilileri ve Karasapaca köylüleri kamulaştırma bedeli az bularak mahkemeye karşı dava açarak Tosya OSB’nin genişlemesini durdurdu.

Yaşanan bu gelişmeler sonrasında Ak Parti Tosya İlçe Başkanı Hasan Mete Dikişçi Karasapaca köyüne giderek köylüleri kamulaştırma kararı alınan köy arazileri konusunda istişarede bulunarak’’ Dernek tarafından açılan mahkemenin sizlere bir şey kazandırmayacağını zaten bu arazilerin birçoğunun toplulaştırma olmadığından yüzlerce hisseye ayrılmış durumda olduğunu ifade ederek kamulaştırma bedelinin istenilen değere yükseltilmesi konusunda elinden geleni yapacağını söyledi.

Ak Parti İlçe Başkanı Hasan Mete Dikişçi www.tosyahaberleri.com haber sitemize yaptığı açıklamada ‘’ Tosya OSB’nin ek ilave arazisi konusunda yanlış bilenen bir konuyu açıklam istiyorum. Şimdi bazı kesimler Organize sanayinin genişlemesi için Cumhurbaşkanımız tarafından Orman arazisinden çıkarılan 277 dönüm arazi niçin hızlı bir şekilde OSB ye katılmıyor ne bekleniyor diye soruluyor. Sizlerin aracılığı ile bu konuyu gündeme getirerek konuyu farklı yerlere çekmek isteyenler öncelikle şunu bilmesi gerekiyor Alınan karar yaklaşık 1.000 dönüm arazi için alındı öncelikle bu alanın sınırlarının belirlenerek alt yapı ve üst yapı projelerinin 1.000 dönüm arazi üzerinden yapılması gerekiyor. Öyle denildiği gibi şu kadarı yapılsın daha sonra köylüler ile sorun çözülünce kamu yararına kamulaştırma kararı alınarak diğer kısımlar yapılsın demekle olmuyor. Bizler bu konu üzerinden elimizden geleni yapıyoruz. Ayrıca Tosya OSB ek ilave yerin en az 3 yıl içinde tamamlanır. Altyapı ve üst yapı çalışmaları 3 yıl sonra tamamlanarak sanayiciye yer tahsisi ancak yapılabilir gibi söylemlerde yanlış bir ifade. Bizler Tosya OSB nin ve ekonomisinin kazanması için her şeyi yaparız bize 1 yıl yeterli. Yeter ki Karasapaca köy sakinleri bir uzlaşma yoluna gitsin’’ dedi.

Editör: TE Bilisim