HABER: SEDAT AĞACIKOĞLU 

KASTAMONU (İHA) – 12-19 Ağustos ve 25-28 Ağustos 2022 tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan Tosya İpekyolu Fuarı ve Tosya Uluslararası Pirinç ve Kültür Festivali öncesi Tosya Belediye Başkanı Volkan Kavaklıgil basın mensuplarıyla kahvaltılı basın toplantısı düzenledi.

Başkan Yardımcısı Mustafa Mola ve Kültür ve Sosyal İşler Müdürü İbrahim Tabakoğlu ile birlikte düzenlediği basın toplantısında konuşan Belediye Başkanı Volkan Kavaklıgil, Tosya tarihinin en büyük festivaline hazırlandıklarını söyledi.

‘’2.Tosya İpek Yolu Fuarı bu sene daha heyecanlı ve bereketli olacak’’

Toplantıda konuşan Belediye Başkanı Volkan Kavaklıgil; “23.Tosya Uluslararası Pirinç Festivalimizin içeriği ile alakalı ve 2’ncisini tertip edeceğimiz Tosya İpekyolu Fuarımızla alakalı bilgilendirme toplantısı düzenlemiş bulunmaktayız. Allah nasip kısmet ederse Ağustos ayının 12’siyle başlayan festival coşkusu yine Ağustos ayının 28’ine kadar devam edecek.

Ağustos ayının 12’si ve 19’u arasında geçen sene 1’ncisini tertip etmiş olduğumuz İpekyolu Fuarımızı gerçekleştireceğiz Allah nasip ederse.  Tabi burada bir emek var, dün Tosya Yolundan nasıl faydalanacağız diye bir çok soru varken, bugün en azından 7 gün de olsa, 1 haftada olsa, 2 haftada olsa kendimizi tanıtma, anlatma, Tosyamızın güzelliklerini yoldan geçen insanlarımıza anlatma fırsatını buluyoruz.  Bunun da ilçemiz için çok büyük kazanım diye düşünüyorum.

Burada başta Tosyalı hemşerilerimiz, Tosyalı esnafımız, üreten vatandaşlarımız olmak kaydıyla bu oluşumlara sahip çıkmalarını, belediye öncülüğünde gerçekleştirdiğimiz bu fuar alanımızdaki ticari faaliyetlere sahip çıkmalarını, katılmalarını, bizimle beraber yol yürümelerini kendilerinden talep ediyorum.

Bu tür organizasyonlara vatandaşlarımız, yatırımcılarımız sahip çıkmazsa gün geçtikçe hayatiyetini yitirir, bizde bu yükü taşıyamaz hale geliriz. Ve maalesef çok büyük hüsranla sonuçlanır. O yüzden Tosya’nın yola inme özlemini elinden almayalım. Bütün herkes taşın altına elini koysun. Başlatmış olduğumuz bu güzel fuar anlayışını hep birlikte yaşatmaya devam edelim. Bütün hemşerilerimizin desteklerini bekliyoruz.

‘’Tosya Tarihinin En büyük ve bölgede eb çok konuşulan festivalini yapacağız’’

Diğer taraftan 23’ncü Uluslar arası Tosya Kültür ve Pirinç Festivalimiz. Biliyorsunuz bir gün önce sanatçılarla alakalı bir afişimizi paylaştık. Biz iddia ediyoruz bu sene düzenlediğimiz Kültür ve Pirinç Festivalimiz Karadeniz Bölgesinin  en iddialı festivali olacak. Sadece bunu sanatçı anlamında düşünmeyin. Programımızın içerisinde bir çok paydaşla birçok güzellikle daha zengin hale getirmeye çalıştık. Bunların içerisinde pirinç biliyorsunuz Tosya’nın vazgeçilmezi, ama gelişen tarımda yerimizi bulmak zorundayız ve alternatif tarımda yerimizi bulmak zorundayız. Yeni pirinç tekniklerini öğrenmek zorundayız. İşte damlama sulamalar ve başka teknikler var. Nasip olursa bunlarla ilgili de sempozyum tarzında, konferans tarzında bir organizasyon gerçekleştireceğiz.

Yine okçulukla alakalı bir yarışmamız gerçekleşecek. Ortaokul ve liselerimizle ilgili Cumhuriyet Koşumuz gerçekleşecek. Kadınlarımıza özel iğne oyası ve kese üzerine nakış işleme yarışması tertip edeceğiz. Biliyorsunuz ki dokumacılık Tosyamızda çok ileri bir seviyede ve kadınlarımız gerçekten bu işin meraklısı ve ustası. Onlarla ilgili yarışma yapacağız. Nasip olursa yine bu sene çocuklarımızı sünnet ettiriyoruz. Sünnetle ilgili de sünnet şölenimiz devam edecek. O bölgede yemek ikramlarımız var. Pilav yarışması düzenleyeceğiz Cumhuriyet Meydanında. Pirincin başkenti dersek, pirinç festivali yaparsak pirinçle alakalı bir yarışma olmalıdır diye düşündük.

Bununla beraber Tosya’da trap atışlarıyla ilgili bir yarışma tertip edeceğiz. En güzel tarafı üzerinde çalışıyoruz şuan için gençlerimizi festival boyunca ünlülerle buluşturacağız. Yani topluma malolmuş, toplumda güzel anılan, memleketin birçok branşında spor yapmış, dizi film oyuncusu olmuş, farklı branşlarda kendisini göstermiş, ispat etmiş milli sporcu olmuş büyüklerimiz, kardeşlerimizi Tosyalı gençlerimizle buluşturacağız.

Bir ayrı özellik bu festivalle alakalı kitap fuarı gerçekleştireceğiz Tosya’da. Bu da güzel olacağı kanaatindeyim. Yine bando takımı gösterisi, mehter takımı gösterisi, aksiyon time diye bir ekip var yani dolu dolu, her günü, her anı ciddi anlamda profesyonel ekiplerle organize edilmiş ve gelen sanatçılardan tutun diğer bileşenleriyle beraber işin ehli insanlarla tertip edilebilecek bir festivalimiz var.   Ve 23’ncüsünü yapıyoruz. Gelecek sanatçılar; Derya Uluğ, Öykü Gürman, Bengü, Ziynet Sali, Veli Erdem, Abdullah Civliz, Burak Bulut, Kurtuluş Kuş, Vira Cemal olmakla beraber, programın 4 günlük sunucusu da Mesut Yar Beyefendi. İddia ediyoruz bu sene Karadeniz Bölgesinin en iyi festivalini Tosya olarak biz gerçekleştireceğiz.

Bunun Tosyamıza katkısı tanıtım, Tosyamızdaki güzelliklerin dışarıya açılması, bir çok yabancının, bir çok  il ve ilçelerden gelen insanımızın Tosya’yı tanımasına büyük katkı sağlayacağı kanaatindeyim. İnşallah kazasız belasız sizlerle birlikte, bütün hemşerilerimle birlikte sahiplenilmiş, gelen misafirlerimize üst düzeyde bir misafirperverlik göstererek her zaman Tosya’ya gelmelerini sağlayarak bu festivalimizi ve fuarımızı gerçekleştiririz diye umut ediyorum” diye konuştu.

Toplantı basın mensuplarının sorularının cevaplandırılmasıyla sona erdi.

Editör: TE Bilisim