Haber: Sedat Ağacıkoğlu

“TOSYA KISTISI” na Coğrafi İşaret Tescili yapıldı. Tosya Ticaret ve Sanayi Odasının girişimleri ile 19.02.2019 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumuna yapılan Tosya Kıstısı Coğrafi İşaret Başvurusu sonrası gerekli prosedürler, araştırma ve ilan vb. aşamalar tamamlandıktan sonra 13.01.2020 tarihinde tescil işlemi tamamlanmış, Tosya Kıstısı’ nın Tosya’ nın öz malı olduğu belgelenmiştir.

 Tosya Kıstısı, Kastamonu İlinin, Tosya İlçesinde yüzyıllardır tamamen el sanatı olarak elde işlenerek yapılan, altın kolye(gerdanlık) şeklindeki takıdır. Talep halinde küpe ve bileklikten oluşan set olarak ta yapılmaktadır. Anadolu’ nun birçok yöresinde geleneksel hale gelen takılar gibi “Tosya Kıstısı” da Tosya’ da gelenek olarak gelinlere takılan bir takıdır. Tosya Kıstısı, Tosya’ da her gelinin çeyizinde olmazsa olmazı ve anneleri tarafından kızlarına hediye edilen bir takıdır.
Standart bir “Tosya Kıstısı” 22 ayar altından yapılmakta ve 33 Ayak ile 34 Kement’ ten oluşmaktadır. Ancak bunun yanı sıra arkaya kadar uzatılan Kement’ ler ile 33 ayak ve 58 kement ile de kıstı üretimi yapılmaktadır. Ayak, Kıstının ana motifidir ve kementler ile boyun üzerine sarkar. Genellikle balık motifi olan ayaklar, kesin olmayan bilgilere göre Şahmeran’dan esinlenerek oluşturulmuştur ve boyu 2 cm’ dir. Kement ise, incilerle birlikte yan yana dizilen ve ayak kısmını tutan, boynu sarmalayan kısımdır. Kementler fiyonk şeklindedir ve yaklaşık 1 cm uzunluğundadır.

Tosya Kıstısı, Tosya’ da üretilir.

Tosya Kıstısı Coğrafi İşaret Tescilli bir üründür.

Editör: TE Bilisim