Haber: Sedat Ağacıkoğlu

Tosya Ticaret ve Sanayi Odasının girişimleri ile 06.08.2020 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumuna yapılan Tosya Kıl Telası Coğrafi İşaret Başvurusu sonrası gerekli prosedürler, araştırma ve ilan vb. aşamalar tamamlandıktan sonra 09.08.2021 tarihinde tescil işlemi tamamlanmış, TOSYA KIL TELASI’ nın TOSYA’ nın öz malı olduğu belgelenmiştir.

Coğrafi işaretin türü “Mahreç İşaretidir. Mahreç işareti: Ürünün üretimi, işlenmesi ve diğer işlemlerinden en az biri sınırları belirlenmiş coğrafi alanda gerçekleşmek zorunda ise yahut ürünle yöre arasındaki bağ sadece ürünün yöre ile özdeşleşmesi veya ürünün ünü ise, bu durumdaki coğrafi işaretlere "mahreç işareti" denir.

TOSYA KIL TELASI TANIMI: Tosya Kıl Telası; Ceket, palto, kaban vb. elbiselerin yaka ve göğüs bölgesinin düzgün ve dik durmasını sağlayan dokuma ürünü iç malzemedir.

Tosya Ticaret Odası tarafından “Tosya Kıstısı” ndan sonra Coğrafi İşaret Tescili yapılan 2. Ürünü “Tosya Kıl Telası” dır. Tosya ürünlerinden bu güne kadar tescil yapılan ürün sayısı dörde ulaşmıştır. Bu ürünler sırasıyla TOSYA PİRİNCİ(tarım ürünü), TOSYA BIÇKISI(El yapımı manda boynuzundan yapılma bir ucu dişli diğer yüzü düz iki bıçaklı katlanır çakı), TOSYA KISTISI(El yapımı balık motifli altın takı) ve TOSYA KIL TELASI(Ceket, palto, kaban vb. elbiselerin yaka ve göğüs bölgesinin düzgün ve dik durmasını sağlayan dokuma ürünü iç malzeme)’ dir.

Tosya Pirinci(Tosya Belediye Başkanlığınca), Tosya Bıçkısı(Tosya Kaymakamlığınca), Tosya Kıstısı ile Tosya Kıl Telası(Tosya Ticaret ve Sanayi Odasınca) Türk Patent ve Marka Kurumuna tescil ettirilmiş Coğrafi İşaret tescilli ürünlerdir. Kastamonu İli Tosya İlçesinde üretilir.

Editör: TE Bilisim