Yüce Rabbimizin, Rahmet ve mağfiretinin, feyiz ve bereketinin, lütuf ve ihsanının, samimi Müslümanlar üzerine bolca tecelli ettiği ve yine Rabbimizin affının ve Rahmetinin yağmur gibi insanlığa indiği mevsimin gölgesi şükürler olsun ki üzerimize düşmüştür.    
02 Şubat 2022 Çarşamba günü Recep ayının ilk günü olmakla beraber, 03 Şubat 2022 Perşembe gününü Cumaya bağlayan gece, Recep, Şaban ve Ramazan aylarının müjdecisi olan Regâib gecesidir. Regâib, Allah Rasulü (s.a.v)’in; “Beş gece var ki; o gecelerde yapılan dualar geri dönmez” (Câmiu’s-Sağîr, c. III, s. 454) diye ifade buyurduğu gecelerin de ilkidir.
Sözlükte, “kendisine rağbet edilen şey, bol ve değerli bağış” anlamındaki Rağibenin çoğulu olan “Regâib” kelimesi, hadis ve fıkıh literatüründe “bol sevap ve mükafat, faziletli amel” anlamlarına gelmekte, ayrıca,  geleceğe yönelik arzu ve isteklerimizi, emel ve tutkularımızı gözden geçirme imkânı verilerek, yönelişlerimizin yalnızca Rabbimize olması gerektiğini hatırlatmaktadır.    
Recep, Şaban ve Ramazan’ı içinde barındıran üç aylar, Regâib gecesiyle başlar. Mirac ve Berat gecesiyle devam eder. Bin aydan daha hayırlı Kadir gecesiyle zirveye ulaşır. Birlik ve beraberliğimizi güçlendiren, ülfet ve muhabbetimizi artıran Ramazan bayramıyla taçlanır. Üç aylar, hasretle yolunu gözlediğimiz, gönül hanemize konuk ettiğimiz kutlu misafirimizdir.
Sevgili Peygamberimiz (s.a.v), bu geceye ulaştığında: “Allah’ım! Recep ve Şaban ayını bizim için mübarek kıl ve bizi Ramazan ayına kavuştur” (Ahmed b. Hanbel, Müsned, I, 259.) diye dua etmiştir. Biz de aynı duayı bütün İslâm âlemi için tekrar ederek: “Allah’ım! Aziz milletimiz ve bütün İslam alemi için Recep ve Şaban ayını mübarek kıl ve Ramazan ayına hayırla kavuşmayı bizlere nasib eyle” diye dua etmeliyiz.
Bu gece; camilere koşmalıyız, bolca Kur’an-ı Kerim okumalı, Peygamber Efendimize bolca salat-ü selam getirmeli, kaza ve nafile namazlar kılmalıyız. Dünyaya gönderiliş amacımızı ve gidişatımızı düşünerek tefekkürde bulunmalı, işlediğimiz günahlarımızdan dolayı bu gece samimi tövbe ve istiğfarda bulunmalıyız. Anne–baba, akraba ve arkadaşlarımızla tebrikleşmeli, yetimler sevindirilmeli ve yapabiliyorsak komşularımıza, arkadaşlarımıza, akrabalarımıza ve muhtaç olanlara çeşitli ikramlarda bulunmalıyız. Recep ve Şaban aylarında bolca kaza ve nafile oruç tutmalı, Ramazan ayına borçsuz girmeliyiz.
Bu duygu ve düşüncelerle; başta Tosyalı hemşehrilerimiz olmak üzere aziz Milletimizin ve İslam âleminin mübarek üç aylarını ve Regâib gecesini tebrik ediyor, niyet ve arzularımızın iyiye, doğruya, güzele ve birlikte yaşamaya yönelik olmasını ve yapacağımız ibadet ve yakarışların kabul olmasını yüce Rabbimizden niyaz ederken, Vatan ve millet için, huzur için, din ve mukaddesat için, hürriyetimiz ve istikbalimiz için can veren bütün şehitlerimizi Rahmetle minnetle yâd eder, gazilerimize acil şifalar ve hayırlı uzun ömürler dilerim.
     

  Murat BAŞAR                                                                    

Tosya Müftü Vekili  

                           

Editör: TE Bilisim