Haber: Sedat Ağacıkoğlu

2010-2011 Akademik takvim yılında 225 kontenjanı bulunan Kastamonu Üniversitesine bağlı Tosya  Meslek Yüksekokulu kontenjan sayısı aradan geçen 10 yıl içinde nerede ise yerinde sayarak  2021 yılında 280 kontenjan ile YKS tercih kılavuzunda yayınlandı.

ÖĞRENCİ VE BÖLÜM SAYISI DÜŞÜYOR

Geçmiş yıllarda YKS kılavuzunda 8 bölüm ve 345 öğrenci ile tercih hakkı bulunan Tosya Meslek Yüksek Okulu 2021 yılında 6 bölüm ve 280 öğrenciye kadar düştü.

Bu yıl Tosya Meslek Yüksek Okulunda 2 bölüm birden kapatılırken, bölümlerin öğrenci alım kontenjanları da düştü.

TOSYALI OKUL İÇİN ELİNDEN GELENİ YAPTI

Tosya Meslek Yüksekokulu, toplam 22.500 m² ’lik kampüs alanına, 2 adet bina, 1 sosyal tesis yapılarına sahiptir. Toplamda 29 derslik sınıf, 7 laboratuvar, Mobilya Atölyesi, Evde Hasta Bakım Laboratuvarı, Elektrik Laboratuvarı, Biyomedikal Cihaz Teknolojisi Laboratuvarı, Endüstri Ürünleri Tasarımı Laboratuvarı, Anestezi Laboratuvarı, Giyim Yardımı Ünitesine sahip olup toplamda 11.900 m² ’lik kapalı alana sahip. 

ENDİŞE VEREN GELİŞMELER YAŞANIYOR

Fakülte için bekleyen ve ilçe için adeta can damarı olan Tosya Meslek Yüksek Okulu öğrencilerinin giderek azalması endişe yaratmaya başladı. Fakülte açılması çeşitli bahanelerle geçiştirilirken, 2 yıllık yüksekokulda da bölümler kapanmaya devam ediyor.

10 yıl önce Devrez Üniversitesi hayali ile eğitim hayatına başlayan ve sonraki yıllarda hedefini Fakülte olarak değiştirmek zorunda kalan Tosya Meslek Yüksekokulu bugünlerde KYK sı bile olmayan bir eğitim kurumuna dönüştü.

İlçede eğitimin bu kadar sahipsiz olması ve Kredi Yurtlar kurumunun olmaması ilçemizi tercih etmek isteyen öğrencileri ve aileleri kara kara düşündürüyor. Tosya Meslek Yüksekokulunu tercih etmekte iki defa düşünen öğrenciler yurt sorununa bir an önce çözüm bulunmasını istiyor.

BU İŞİN VEBALİ AĞIR OLUR

İlçe yöneticileri başta Kaymakamlık, Belediye ve Siyasi Parti başkanları ile Sivil Toplum kuruluşları Yüksekokul yönetimi ile bir araya gelerek başta Öğrencilerin eğitim hayatları ve sonra ilçe Ekonomisi için çözüm ve güç birliği yapmak zorundalar.

Eğer ki bu birliktelik sağlanır ise Kastamonu Üniversitesi yönetimine ve İl Siyasi Parti yönetimlerine sorunların çözülmesinde istek ve taleplerimiz daha net ve anlaşılır olur.

Yapılan hizmetler ve çalışmalar başarılı olsada Tosya’nın birinci önceliği ne köylerde ki yeni çöp konteynırları ne çocuk parkları nede Sivil toplum kuruluşlarının imzaladığı Termal Kaplıca sözleşmeleri olmamalı. Tosya’da Meslek Yüksek Okulunun kapısına kilit vurulur ise KYK yurdu açılmaz ise İlçemiz ekonomik açıdan çok şey kaybettiği gibi kültürel ve sosyal yönden çok geriye gider.

Eğer ki ilçemiz böyle bir acı tablo ile karşı karşıya kalırsa bunu sebep olanlar asla şu nu unutmasın

‘’ Bazı haklar helal edilemez. Çünkü.. Bazı insanlar affedilmeye layık değillerdir..’’  

Editör: TE Bilisim