SEDAT AĞACIKOĞLU 
  KASTAMONU (İHA) -

Tosya’ya 30 kilometre mesafede olan Gövrecik köyü Unduk Mahallesi'nde geçimini çiftçilikle sağlayan Çelik ailesinin doğuştan engelli 19 yaşındaki oğulları Özcan ve 21 yaşındaki kızları Semra yürüyemiyor. Astım hastası olan baba Muammer Çelik ve kanser hastası anne Afife Çelik çocukları Özcan ve Semra’ya bakabilmek için yardım bekliyor. Doğuştan engelli olan iki çocuk yaşadıkları köy evinin zor şartları ve akülü arabaları olmadığı için yardım olmadan sokağa çıkamıyorlar. Afife Çelik, çoğu zaman oğlunu sırtına alarak dışarı çıkarıyor. Yoksulluk içinde yaşayan aile zor şartlarda çocuklarına bakmaya çalışıyor.




İki göz odada yaşayan Çelik ailesi, evlerinin mutfağı olmadığı için yemekleri dışarıda pişiriyor. Lavabosu dahi bulunmayan evde yaşam mücadelesi veren aile imkansızlıklar içerisinde hayata tutunmaya çalışıyor. Aile, tuvalet ihtiyaçlarını ise taşlık bir alanda gideriyorlar. Yaşadıkları dramı anlatan Afife Çelik "Mutfak olarak kullandığım bu yer aynı zamanda çocukların tuvalet yolu. Çocuklara tuvalet yapamadık onlar çoğu zaman mutfaktan geçerek tuvalete gitmeye çalışıyorlar" dedi.

Sağlıksız ortamda hayatını devam ettiren Çelik ailesi, devletin verdiği engelli maaşı ve çiftçilikle geçiniyor. Engelli çocukları Özcan'ın 19 yaşını doldurması sebebiyle devletin engelli maaşını kestiğini söyleyen baba Muammer Çelik, "Cumhurbaşkanıma, Sayın Başbakanıma ve Kastamonu Valisine rica ediyorum ne olur bize yardım edin bu çocuklarıma sahip çıkın" diye seslendi.





İLAÇSIZ YAŞAYAMIYORLAR'
İki çocuğu doğuştan engelli kanser hastası anne, astım hastası baba, tansiyon ve şeker hastası 86 yaşındaki babaanne ile sakat ve epilepsi hastası erkek çocukları ilaçlarla hayata tutunuyorlar. Muammer Çelik "Sağlıksız koşullarda sürdürülen bir hayat ve sonucunda kaçınılmaz hastalıklar peşimizi bırakmadı. Hastalıklar ve diğer yanda yoksulluk adeta bizleri perişan etti. İnanır mısınız elektrik faturasını ödeyemedim? Ne yapacağımı şaşırdım. Şu mübarek Ramazan ayında çocuklarım sakat aylığı alıyor diye kimse bize el uzatmıyor. İlaçlarla ayakta durabilen ailem ve engelli aynı zamanda epilepsi hastası olan çocuklarım Özcan Çelik ve Semra Çelik'i ilçede bulunan ve yaklaşık 30 km mesafedeki özel eğitim merkezine götürüyorum" dedi.

Sosyal güvencesi olmayan ailenin iki çocuğundan sadece birisine bakım aylığı veriliyor. Ailenin ise Özcan'a da bakım maaşı verilmesi için yetkililere seslendi. Dışarı çıkmak ve arkadaşlarıyla vakit geçirmek isteyen engelli çocukların akülü araba istiyor.



























Editör: TE Bilisim