HABER: SEDAT AĞACIKOĞLU 

Kastamonu´nun Tosya ilçesi Aşağı Dikmen köy meydanında bir elektrik direğinde bulunan 50 yıllık Leylek yuvası tehlike arz ettiği için kaldırıldı.

Aşağı Dikmen köylüleri adeta köyün maskotu ve simgesi haline gelen Leylek yuvasının kimseye haber edilmeden köylülerin ilçe merkezinde olduğu bir pazartesi günü gizli operasyon yapılırcasına elektrik direğindeki yuvanın kaldırılmasına tepki gösterdiler.

‘’MERHAMET EDELİM Kİ MERHAMETLE KARŞILIK BULALIM’’

Aşağı Dikmen köyü sakinleri ‘’ Bizler çocukluğumuzdan bugüne kadar bu leylek yuvasının her yıl göç etmesini, yavrularını beslemesine şahit olduk. Adeta köyümüzün simgesi haline gelmişti. Son günlerde köyde leylek yuvasının kaldırılacağı yönünde konuşmalar yapılmaya başlandı. Bizler böyle bir şeyin asla olmayacağını ve kabul etmeyeceğimizi Köy muhtarına ve yetkililere söyledik. Fakat bir pazartesi günü köylülerin Tosya ilçe merkezinde kurulan sebze pazarına ürünlerini satmak için gittikleri gün görevlileri gelerek elektrik direğinin tepesinde bulunan 30 yıllık leylek yuvasını kaldırmışlar. Akşam üstü köye dönen bizler leylek yuvasının yerinde olmadığını görünce çok üzüldük. Bizler bu canlılara merhamet edelim ki merhametle karşılık bulalım. Pirinç üreticilerinin can damarı olan Devrez çayında su yok diyorlar. Tabi olmaz sen bu canlının yuvasını bozarsan susuzluğa mahkûm olursun.

GEÇ GELDİKLERİNDE YUVALARINI GÖZLÜYORUZ

Aşağı Dikmen köy sakinleri, Leylekleri çok seviyoruz. Leyleklerin geldiklerinde ilk olarak yuvalarını onardıklarını anlatarak, "Onarım işlemi bitince kuluçkaya yatıyorlar. Civcivler yumurtadan çıktıktan sonra bir süre onları besliyorlar. Onlar da uçmaya başlayınca gözden kaybolup gidiyorlar. Onların bu süreçlerini izlemek çok güzel oluyor. Geç geldiklerinde yollarını gözlüyoruz. Şimdi Yuvaları dağıldı. Her yıl gelen bu leylekler şimdi geldiklerinde ne yapacaklar. Burada bize komşu oluyorlar. Yavrularının çıkışlarını merakla bekliyoruz. Onları çok seviyoruz. Bize zararları yok, faydaları var. Yılan ve böcekleri topluyorlar." diye konuştu.

‘’PORTATİF YUVA YAPILABİLİRDİ’’

Aşağı Dikmen Köyü sakinleri yetkililerine sitem ederek ‘’ Leylekler Yuvasız Kalmasın projesi kapsamında hem elektrik tellerinin zarar görmesini engellemek hem de leyleklerin elektrik çarpmasını önlemek için Elektrik direğine Portatif yuva yapılabilirdi. Ama yetkililer işin kolayına kaçarak yuvayı olduğu gibi söküp atmışlar. Yazık değil mi bir canlının yuvasını bozmaya ‘’diye konuştular

Editör: TE Bilisim