Haber:Sedat Ağacıkoğlu

Kastamonu’nun Tosya ilçe merkezinde iki küçük çocuğun sokak köpekleri karşısında yaşadığı panik anları sokak köpekleri sorununu tekrar gündeme getirdi.

İlçenin Cumhuriyet meydanında toplu halde başıboş gezen sokak köpeklerini gören iki çocuk korku ve panik halinde meydanda bulunan süs havuzunun üstüne çıkarak sokak köpeklerinin uzaklaşmasını bekledi.

 Bu anlara şahit olan bir vatandaş ‘’Sokaklarda gezen sahipsiz köpekler halk sağlığı ve güvenliğini tehdit ettiği gibi sürüler halinde gezen köpekler tehlike arz ediyor. Hayvanları koruyalım ama insanlarımızı, çocuklarımızı da koruyalım. İlçemide faaliyet gösteren Hayvavsever Dernekler ve gönüllü hayvansever vatandaşların bu konuda yapmış olduğu başarılı çalışmaları takip ediyorum ve takdir edilecek çalışmalar yapıyorlar. Bu hayvanlar da Allah'ın yarattığı bir can.Vatandaş olarak bunun farkındayız .Bizim tek isteğimiz başıboş gezen bu sokak hayvanlarının daha iyi bir ortamda tedavi ve bakımlarının yapılması.Yoksa vatandaş olarak bu sokak köpeklerinin hedef gösterilmesine bende karşıyım. Beledieyeler bu konuda kanunların vermiş olduğu ölçüde sokak köpeklerinin korunması yönünde çalışma yapabiliyor. Hayvanseverlerde şunu anlayışla karşılamsını bekleriz evet sokak köpekleri bir can fakat yavrularımız ise bizim canımız.Onlara gelecek bir saldırıda bunun vebalini kim çekecek acaba." dedi.

Belediye Başkanı Volkan Kavaklıgil günler öncesinden basına yaptığı açıklamalarda ‘’ İlçemizde yaşanan Sokak Köpekleri sorununun ne kadar ciddi bir durumda olduğunun farkındayız. Sorunun çözümü ile ilgili tedbir ve çalışmalarımız devam etmektedir. Mezbaha ne bölgemizde sokak hayvanları için bir barınak yerimiz var. Belediye bünyemizde bulunan Veteriner Hekimliğini bu konuda titiz bir çalışma yürüttüğünün ayrıca vatandaşlarımızdan gelen şikayetleri değerlendiriyor.  Seçim beyannamemiz de halkımıza söz verdiğimiz gibi ilçemizin en büyük sorunlarından biri olan sokak Köpekleri sorunun çözümü yönünde gerekli çalışmaları yaparak kısa zamanda sorunu en asgari seviyeye düşürme yolunda çalışmalarımıza hız verdik. Bildiğiniz gibi İlçemiz hayvan pazarı çevre ilçelerin en büyük pazarı noktasında bizler burada denetimlerimizi sıkı tutuyoruz fakat bazen çevre ilçe ve köylerden toplan sokak köpekleri gizlice getirilerek pazara yakın alanlarda bırakılmakta. Belediye olarak sokak köpeklerinin toplanması ve kısırlaştırılması konusunda yoğun bir çalışma içinde olsak da vatandaşlarımızdan tek ricamız bu tür bırakılma olaylarını gördükleri anda Belediyemizi arayarak ihbarda bulunmalarını istiyoruz’’dedi.

BELEDİYEYİ SUÇLAMAK EN BÜYÜK HATA

Yasa böyle, belediye ne yapsın?

Belediyenin cevabındaki ilgili kanunun ayrıntılarını bilmiyordum. Merak edip baktım. Söz konusu kanunun (24.6.2004 tarih ve 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu) “Sahipsiz ve güçten düşmüş hayvanların korunması” başlıklı 6. Maddesi aynen şöyle demektedir. “Sahipsiz veya güçten düşmüş hayvanların en hızlı şekilde yerel yönetimlerce kurulan veya izin verilen hayvan bakımevlerine götürülmesi zorunludur. Bu hayvanların öncelikle söz konusu merkezlerde oluşturulacak müşahede yerlerinde tutulması sağlanır. Müşahede yerlerinde kısırlaştırılan, aşılanan ve rehabilite edilen hayvanların kaydedildikten sonra öncelikle alındıkları ortama bırakılmaları esastır.” Başka bir deyişle sokak hayvanlarının kısırlaştırılması, aşılanması ve rehabilite edilmelerinden sonra “alındıkları ortama” yani sokağa salıverilmeleri bir kanun hükmü. Belediyelerin bu sokak hayvanlarını alıkoyma yetkileri yok. Bir sokakta başıboş sokak hayvanları ile karşılaşırsanız, belediyeyi boşuna suçlamayınız.

Editör: TE Bilisim