Haber: Sedat Ağacıkoğlu

Kastamonu’nun Tosya ilçesi şehir merkezinde ve mahalle aralarında gruplar halinde gecen başıboş sokak köpekleri dehşet saçmaya devam ediyor.
Son olarak pazartesi günü ilçe merkezinde grup halinde gezen başıboş sokak köpekleri yaşlı bir kadına saldırdı. Çevredeki vatandaşların yardımı ile saldırıdan kurtulan yaşlı kadın uzun süre olayın şokunu yaşadı.
İlçe merkezinde belediye tarafından yeniden düzenlenen Cumhuriyet Parkında gruplar halinde gezen başıboş sokak köpekleri vatandaşların ve çocukların tedirgin ve korku dolu bakışları altında çevreye saldırarak adeta terör estiriyorlar.
Elbette hiçbir belediye onlara zarar vermesin. Ama şehir içlerinde sürüler halinde dolaşan sokak köpekleri artık sadece çocukları değil herkesi korkutuyor. Sorunun defalarca gündeme getirilmesine rağmen, ilçedeki sokak köpekleri vatandaşların tepkisine neden oluyor.
Tosya ilçe merkezinde sayıları gün geçtikçe artan ve vatandaşlarla iç içe yaşayan başıboş köpekler vatandaşlara korku dolu anlar yaşatıyor. Belediye tarafından sıklıkla ilçe girişlerinde ve hayvan Pazar yerinde yapılan kontrollere rağmen bırakılan sokak köpeklerinin sayıları gün geçtikçe artıyor.


‘’BELEDİYE ‘’KANUN VAR’’ VATANDAŞ İSE ‘’ ÇOCUĞUM VAR’’ DİYOR

Vatandaşlardan gelen yoğun talep ve şikayetler karşısında başıboş sokak köpeklerine karşı çözüm arayan belediye ve yetkililer kanunlar karşısında sınırlı tedbirler alabildiklerini söylediler. Vatandaş ise 5199 sayılı Hayvanları koruma kanunu bilmeden Belediye’yi suçlamakta.


‘’KANUN BELEDİYELERİN ELİNİ KOLUNU BAĞLIYOR ‘’
5199 sayılı hayvanları koruma kanunu gereğince sahipsiz köpekleri hayvan barınağında tutamıyor.
*Kanunla koruma altına alınan köpekler yasa gereğince rehabilitasyon işlemleri olan, acil müdahaleleri, tedavileri, gerekli işlem ve girişimleri ile üremelerinin önüne geçmek için kısırlaştırma operasyonlarını yaparak, barınma ve beslenme ihtiyaçlarını sağlayarak bu hayvanlardan uygun olanları tekrar alındıkları bölgelere bırakılmak zorunda.


KÖPEKLER EZİLME TEHLİKESİ İLE KARŞI KARŞIYA
 Tosya ilçe merkezinde özellikle yoğun bir trafik akışı olan Cumhuriyet meydanı civarında dolaşan köpekler aç ve susuz kaldıkları gibi ayrıca karşıdan karşıya geçerken ezilme tehlikesi ile karşı karşıya kalıyorlar.


‘’ KASMİB BÜNYESİNDEKİ ARAÇ TOSYA’YA GELMELİ ‘’
Kastamonu Mahalli İdareler Birliği (KASMİB) bünyesinde oluşturulan “Sokak Hayvanları Mobil Kısırlaştırma Ünitesi” hizmete alındı.
Türkiye’de ilk kez bir mahalli idareler birliği bünyesinde hizmet verecek olan Mobil Kısırlaştırma Aracı ile Kastamonu İli genelinde sokak hayvanlarının popülasyonunun kontrol altına alınması hedefleniyor.

Editör: TE Bilisim