İlçe Müftülük Salonunda düzenlenen Kut’ül Ammare konferansı Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan konferansa Garnizon Komutanı J. Yzb. Sefer Sezer, Belediye Başkan Vekili Orhan Cığa, İlçe Emniyet Müdür Vekili Zafer Çalık, Kaymakamlık Yazı İşleri Müdürü Hüseyin Zalim, İlçe Müftüsü Basri Bektaş, Tosya Meslek Yüksekokulu Müdür Yardımcısı Mustafa Nal, İlçe Milli Eğitim Müdürü Volkan Pullu, okul müdürleri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

Açılış konuşmasını İlçe Milli Eğitim Müdürü Volkan Pullu yaptı. Osmanlı’nın son zaferi olan Kut’ül Ammare Savaşı’nın daha iyi anlatılabilmesi için konferans düzenlediklerini belirten Pullu katılımcılara hoş geldiniz dileklerini ileterek katılımlarından dolayı teşekkür etti.

Konferansa konuşmacı olarak katılan Yıldız Teknik Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Şeker’in biyografisi okundu.

Doç. Dr. Mustafa Şeker konuşmasına Çanakkale Savaşı hakkında bilgi vererek başladı. Çanakkale Savaşı’nı, Çanakkale Ruhunu anlamadan Kut’ül Ammare’yi anlayamayız diyen Doç. Dr. Şeker; “Çanakkale Savaşı’nda 250bin şehit diyorlar. Bu rakam çok daha fazla. Rakam 400binin üzerinde. 250bin rakamı askerlikte kayıtlı, resmi kurumlarda kayıtlı rakamlardır. Ben akademik çalışma yaparken gördüğüm şu. Vatan elden gidiyor diye anasını hasta yatağında bırakmış, küçük çocuğunu beşikte bırakmış, evini barkını malını mülkünü bırakmış Tosya’dan, Kastamonu’dan Devrekani’den, Maraş’tan, Mardin’den Çanakkale’ye gitmiş. Savaştan sonra Anadolu insanı Milli Savunma Bakanlığı’na mektup yazarak annesinin, babasının, amcasının, dayısının akıbetini sormuş. Bu 150bin rakamı bu mektuplardan çıkıyor. Arşivlerde var bu mektuplar.

Savaştan sonra Cumhuriyetin kurulmasının ardından resmi kurum kuruluşlara personel bulunamamış, çalışacak insan bulunamamış, nereye gitti bu insanlar, hepsi kara toprakta. Niye? Vatan elden gitmesin diye. Ve dışarıdan gelen beyinler de köşe başlarını tutmuş, bizi 100 yıldır uyutuyor.

Ecdadımıza baktığımız zaman matematikte, tıpta, fizikte, kimyada hep ecdadımız var. Örneğin biz mikrobu bulan adam olarak Pasteur’u biliyoruz. Ama mikrobu bulan adam Ak Şemsettin’dir. Bunun gibi biz ne zaman ecdadımızın neleri başarabildiğini öğrenirsek, çocuklarımıza öğretebilirsek işte o zaman dünyada sözümüz geçer.

Bu yüzden diyorum Çanakkale’yi anlamadan Kut’ül Ammare’yi anlayamayız” dedi.






Editör: TE Bilisim