HABER: SEDAT AĞACIKOĞLU 

KASTAMONU (İHA) – Kastamonu’nun Tosya ilçesin ‘de ilk kez uygulanan teknik ile sarıkılçık çeltik ekimi Akbük köyü Yukarı ova havzasında yapıldı.

Damla sulama projesi Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından kabul edilmeyinde Tosya Belediyesi ve başkan Volkan Kavaklıgil'in projenin hayata geçmesi için ayrı mesai harcayarak Tosya Kaymakamlığı ve İlçe Tarım müdürlüğü katkıları ile hayata geçirilen proje çerçevesinde ilk ekim yapıldı. Tosya Kaymakamı A.Ferhat Özen, Kastamonu İl Tarım Şube Müdürü Ümit Uçar, Tosya İlçe Tarım Orman Müdürü Ali Çakar, İlçe Ziraat Odası başkanı Kadri Eken ,ilçe protokolü ve çeltik üreticileri de ekimi takip etti. Kaymakam A.Ferhat Özen Traktöre binerek mibzerle çeltik tohumu ekimini gerçekleştirdi.

Kaymakam A.Ferhat Özen yaptığı konuşmada Tosya’da ilk kez damlama sulama tekniği ile çeltik ekiminin hayata geçirdiğini belirterek, projenin önemli ölçüde su tasarrufu sağlayacağını kaydetti.

Kastamonu İl Tarım Şube Müdürü Ümit Uçar İHA’ya yaptığı açıklamada ‘’ Bugün Tosya ilçesinde damla sulama sistemi ile çeltik ekimi için projemizi hayata geçirdik. Bu sayede normal sulamaya göre 4-5 kat su tasarrufu sağlayacağız. Ayrıca traktör iş gücü ve ilaçlama, gübreleme gibi alanlarda da büyük tasarruf sağlanacak’’ dedi.

Tosya Ziraat Odası Başkanı Kadri Eken ve Köy muhtarı hayrettin Gül yaptıkları kısa değerlendirmede özellikle yaz aylarında Devrez çayında yaşanan su sorununu çözümü aşamasında damla sulama sitemi önemli ölçüde katkı sağlayacağına inanıyoruz. Sulu çeltik ekiminden susuz çeltik ekimine geçiş yapılıyor.

Damla sulama sistemi ile Tosya ilçesinde ilk defa sarkılıçık pirinci tohum ekimi yapılan dua ve toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.

Editör: TE Bilisim