Haber: Sedat Ağacıkoğlu

Kastamonu'nun Tosya ilçesinde Asri Mezarlığı'nda bulunan bazı mezarı yerlerinin kıblesinin değişik yönlerde olması dikkat çekiyor. Bu manzara ise ünlü sinema sanatçıları Kemal Sunal ve Şener Şen'in başrolünü paylaştığı Davaro filmindeki sahneyi akıllara getiriyor.

VATANDAŞIN DİKKATİ

WhatsApp hattımıza mezarlıktaki ilginç görüntüleri gönderen bir vatandaşımız., "Mezarların etrafında yaptığım incelemede bu ilginç manzara ile karşılaştım. Bu durumu kimsenin fark etmemesi çok ilginç. Benim şahsi fikrim mezarların kıbleye bakmaması dini açıdan da rahatsızlık verici bir durum.  Anlamadığım mezarın biri sağa 45 derece öteki sola 45 saparsa işin sonunda iki mezar arasında 90 derece açar diye düşünüyorum’’ dedi.

TOSYA MÜFTÜSÜ;KABİR TAŞLARI YANILTIR

Konu hakkında görüşlerini aldığımız Tosya Müftüsü Halil İbrahim Sabırlı; cenazelerin defnedildiği kabirlerde esas olan kabirlerin üzerine yapılan kabir taşları değil cenazenin kabre nasıl konulduğudur.   Önemli olan, bizim coğrafyamız/ memleketimiz için cenazenin başı batıya ayakları doğu yönüne ve sağ omuzunun üzerine, yüzü kıbleye bakacak şekilde yatırılmasıdır. Cenazelerin defninde din görevlileri de bulunmakta, cenazeler dini kurallara uygun bir şekilde defnedilmektedir. Dolayısıyla bu şart da yerine getirilmektedir. Ancak kabirlerin üzerine yapılan mezar taşlarında mezar ustaları bu hususa pek riayet etmemekte, mezarlığın arazisinin durumuna göre bazen mezar taşları cenazenin yatışına tam paralel olarak yapılmamış olabilmektedir. Bunun da dini anlamda bir sakıncası bulunmamaktadır.

KIBLEYE UYUMLU YAPILMIYOR

   Bu konuda üzerinde durulması gereken şey mezar taşlarının kıbleye uyumlu yapılıp yapılmaması değil, taşların israf derecesine varan bir şatafat içerisinde yapılmış olmasıdır. Böyle şatafatlı ve gösterişli mezar taşlarının ölüye hiçbir faydası ya da zararı olmaz. Ancak, o kabir taşını yaptıranlar israfa kaçmış olurlarsa onlar bundan sorumlu olurlar.  Bununla ilgili Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulunun fetvası şu şekildedir; "Kaybolmalarını önlemek üzere gösteriş ve israftan uzak kalarak kabir yapılmasında, mezarları baş uçlarına üzerinde ölen ‘in kimliğini belirleyen ifadelerin yer aldığı sade bir taş ve benzeri levhaların yerleştirilmesinde dinen bir sakınca yoktur. 

KABİR TAŞLARI SADE YAPILMALI

Sahabeler den Osman bin Maz' un r.a.  Ölünce cenazesi o günkü Medine'nin dışında gömülmüştü.  Rasulullah  sallallahu aleyhi ve selem,  Osman'ın mezar yerini belli edecek bir taş istemiş ve getirilen taşı mezarın başına koyunca, bununla kardeşimin kabrini işaretliyorum.  Ailemden ölenleri Bunun yanına defnedeceğim. (Ebu Davud, Cenaiz :63) buyurmuştur.  Ancak kabirlerin bir- iki karıştan yüksek yapılması, üzerlerine bina ve kubbe inşa edilmesi, kabir taşlarına kimlik bilgilerinin ötesinde aşırı övgü sözlerinin; ölümden ve kaderden şikâyet eden ifadelerin yazılması uygun görülmemiştir."

 Din İşleri Yüksek Kurulu'nun fetvası bu şekildedir. Bu fetvadan da anlaşıldığı üzere; kabir taşlarını sade bir şekilde yaptırmalıdır.  Ölen kişiyi tanıtıcı ifadelerin ötesinde şeyler yazmak ta uygun değildir, şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim