Tosya İzzet Aksalur Stadı’nda düzenlenen bayram kutlamaları saygı duruşu ve İsitklal Marşı’nın okunması ile başladı. Kaymakam Mehmet Türköz, Prs. Yzb. Mesut Kahraman ve Belediye Başkanı Kazım Şahin ile birlikte bayrama katılan halkın ve öğrencilerin bayramı kutlandı.

Günün anlamını belirten bir konuşma yapan Kaymakam Mehmet Türköz, anlamlı bayramı şu cümlelerle ifade etti;
“Büyük Atatürk’ün eseri, bir büyük devrim ve milletimize eşsiz bir armağan olan Cumhuriyeti, ilanının 89. yılında hep birlikte kutlamanın mutluluk, coşku ve heyecanı içindeyiz.

19 Mayıs 1919’da Atatürk’ün Samsun’a çıkışıyla başlayan Kurtuluş Mücadelemizin fikri temelleri, ileride kurulması düşünülen yeni devletin temelleri Amasya Genelgesi, Sivas ve Erzurum Kongreleriyle atılmıştır. Daha sonra İstanbul Hükümetlerine ve 7 düvele karşı silahlı mücadelemiz başlamıştır.
 
İnönü muharebeleri, Eskişehir- Kütahya muharebeleri ardından Sakarya ve nihayet 30 Ağustos meydan muharebesi ile Kurtuluş Savaşımız en önemli meyvelerini vermiştir. Bu süreç içersinde 23 Nisan 1920’de Türkiye Büyük Millet Meclisinin açılmasıyla bir devrim gerçekleşmiş ve ilk kez egemenlik kayıtsız şartsız millete geçmiştir.


Saltanatın ve hilafetin kaldırılmasıyla 29 Ekim 1923’te yeni devletin yönetim biçimi olan CUMHURİYET TBMM’ce kabul ve ilan edilmiştir. Bunun anlamı, daha önce kayıtsız şartsız millete devredilen egemenlikten sonra halkın kendi kendini yönetmesi olarak ifade edebileceğimiz Cumhuriyet rejimi kurulmuştur” diyen Türköz, sözlerini şöyle sürdürdü;
“Sevgili öğrenciler, yeni kurulan bu genç cumhuriyet  Atatürk’ün fikri önderliğinde çok kısa sürede çok büyük yol kat etmiş, yapılan devrimler ile çağdaş, modern bir medeni bir toplum olmaya başlamıştır. Yapılmış olan dil, tarih, kılık-kıyafet, harf devrimleri ile günlük hayatta kullandığımız araç gereçlerin batıya uyumu sayesinde bugünkü modern Türk toplumu ortaya çıkmıştır. Temeli vatandaşlığa dayalı yeni bir ulus devlet ve hür ve bağımsız Türkiye Cumhuriyeti kurulmuştur.

19 Mayıs 1919’da Atatürk’ün Samsun’a çıkarak Milli Mücadeleyi başlatıp, 29 Ekim 1923 tarihinde de “Türk Milletinin karakterine ve adetlerine en uygun olan idare, Cumhuriyet idaresidir.” diyerek ilan ettiği Cumhuriyet, Türk Milletine bırakılmış en büyük miras ve vazgeçilmez bir değerdir.

Türkiye Cumhuriyeti laik ve demokratik anlayıştan taviz vermeden, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün çizdiği çağdaş uygarlık yolunda hızla ilerlemektedir. Buna hiçbir güç engel olamayacak ve Türkiye Cumhuriyeti devleti sonsuza kadar yaşayacaktır. Yeter ki bizler Atatürk’ün mirası olan bilimsel ve akılcı yoldan ayrılmayalım.


Kıymetli Öğrenciler; Sizler, Atatürk’ün deyimiyle “geleceğin ümidi, ışıklı çiçekleri” siniz. Büyük önderimiz M. Kemal Atatürk “Bu eseri ona bırakacağım ve gözüm arkada kalmayacak” sözleri ile işaret ettiği ve Cumhuriyeti emanet ettiği gençlersiniz..
Taşıdığınız bu emanetin ağırlığı ve sorumluluğunun bilincinde olduğunuza inanıyor ve güveniyoruz. Unutmayınız ki, geleceğimize yön verecek sizlersiniz. Bu ülke, sizlerin çabası ile dünyadaki saygın yerini alacaktır.

Değerli konuklar, Türkiye Cumhuriyeti kurulduğu 29 Ekim 1923’ten bu yana 89 yılda sürekli olarak belirli güç odakları tarafından tehdit edilmiş, üzerimizde çeşitli oyunlar oynanmış, istikrarı olmayan bir ülke yaratılmak istenmiştir. Tüm bu girişimler aziz milletimizin kararlı tutumu ile her zaman bertaraf edilmiştir ve edilecektir. Demokratik ve laik Cumhuriyetimizi yıkmayı amaçlayan terör ve diğer şer güçler ile mücadelemiz ulus olarak her zaman ve her koşulda sürdürülmelidir”  dedi.


Konuşmanın ardından program Yavuz Selim İlkokulu öğrencisi Ceren Kaya tarafından “Bugün” isimli şiiri, Mithat Boyber Ticaret Meslek Lisesi öğrenci ve öğretmenleri tarafından oratoryonun sunumu, Namık Kemal İlkokulu öğrencisi Şevval Çavdar’ın “Atatürk’ü Duymak”, Tosya Lisesi halkoyunları ekibinin gösterisi, Fatih Ortaokulu öğrencilerinden Melike Gürleme’nin “Cumhuriyet” adlı şiiri, Fatih Ortaokulu halk oyunları ekibinin gösterisi, Tosya Lisesi öğrencisi Elif Çukurlu’nun “Atatürk ve Cumhuriyet” adlı şiirinin okunması, okullar arasında düzenlenen Cumhuriyet  konulu resim, şiir ve kompozisyon yarışmalarında derece alanlara ödüllerinin verilmesi, Atabinen Kız Meslek Lisesi öğrencisi Dilara Yasemin Rençber’in  “29 Ekim” adlı şiirini okumasının ardından tören geçisi ile bayram kutlamaları son buldu.
Editör: TE Bilisim