Geçtiğimiz yıl yapılan analiz sonucunda 3 okul binasının depreme dayanıksız olduğu tespit edilerek yıkımına karar verilmişti. Boşaltılan okul binaları için yıkım ihalesinin yapılmasının ardından binaların yıkım işlemine başlanmıştı.

İlçede bir döneme tarihe tanıklık eden ve binlerce öğrencinin gelerek eğitim gördüğü o dönemlerde Meryem Ana Kilisesi olarak bilinen şimdi Atatürk İlkokulu binasının yıkımı sonrası yapım ihalesinin tarihi açıklandı.

  Tarih Araştırmacıların kaynaklarında yer alan  okulun tarihi hakkında bilgi verirken şimdiki Atatürk ilkokulunun eski yerinde Gayr-i Müslim Sıbyan Mektebinin olduğunu yazdılar. Okulun yapıldığı dönemde Ermeni ve Rum vatandaşların çoğunlukta olduğu ilçenin o bölgesinde Meryem Ana Kilisesinin bulunduğu ve bahçesinde Gayr-i Müslim Sıbyan Mektebinin ( Atatürk İlkokulunun ) olduğu belirtilmiş. Gayr-i Müslim Sıbyan Mektebinde 1855 ile 1905 yılları arasında eski Tosya tarihi kitaplarında yazdığına göre 580 Rum ve 71 Ermeni'nin eğitim gördüğünü söylediler.

Meryem Ana Kilisesi bahçesinde yer alan ve geçtiğimiz yıl yıkılan Atatürk Okulunun 8 Derslik Yapıl ihalesi 28 Kasım 2018 tarihinde Kastamonu'da yapılacaktır. İhale şartnamesine göre Okulu Yapım ihalesine alan yüklenici firma 300 iş günü içinde Okulu yaparak teslim etmek zorunda.

Editör: TE Bilisim