HABER: SEDAT AĞACIKOĞLU 

KASTAMONU (İHA) – Kastamonu’nun Tosya ilçesinde 200 yıllık dikiş makinesi tek oda küçük dükkanından Terzilik mesleğine 60 yılını veren Mustafa Tıngır, çırak yetişmediği için Terzilik mesleğinin öldüğünü söyledi.

1965 yılında askerden geldikden sonra dükkan açarak terzilik mesleğinde çalışmaya başladığını söyleyen Mustafa Tıngır günümüze gelindiğinde ne yazık ki Terziliğin teknolojiye yenik düştüğünü söyledi

“60 yıldır Terzilik Yaparak Ekmeğimi Kazandım”

82 yaşında olduğunu söyleyen ve ömrünü dikiş makinesinin önünde geçiren ve işini sevdiğini söyleyen 60 yıllık terzi Mustafa Tıngır, hayatını anlattı, “1965 yılının askerden geldikten sonra kısa süreli çıraklık yaptım. O zamanlarda çalışma ortamlarımız çok zordu. Hep el işi yapıyorduk. Şimdiki gibi makineleri teknolojik değildi. Sabır ve emek istiyordu. Ama ustalarımdan Allah razı olsun bizleri yetiştirdiler. Ama bugünüme şükür ediyorum,Terzilikten emekli oldum. 60 yıldır bu işi yapıyorum ve işimi de seviyorum” ifadelerini kullandı.

"İlk Dükkanı açtığımda Tosya’da herkes takım elbise diktirirdi"

60 yıl öncesinden günümüze Terzilik anıları gözünün önüne geldiğini söyleyen Mustafa Tıngır, “Bizim mesleğimiz artık ölmek üzere, çırak yetişmiyor. Artık her şey hazır konfeksiyona ve makineye döndü. Şöyle bir düşünüyorumda bizim çıraklık,kalfalık dönemlerimizde Tosya’da  herkes takım elbise diktiriyor ve çarşıda geziyordu.Şimdi hiç kimse Takım elbise diktirmiyor” dedi.

‘’200 Yıllık Dikiş Makinem benim İlk Göz ağrım’’

Terzi Mustafa Tıngır 200 yıllık dikiş makinesine gözü gibi baktığını söyleyerek’’ Bu makine var ya en az 200 yıllık.Bana ustam hediye etmişti.Onada ustası hediye etmiş.60 yıl boyunca benim kahrımı çekti ve beni emekli etti.Benim için çok şey ifade ediyor’’dedi.

Editör: TE Bilisim